Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Kinesisk mobil-allians ska bryta Googles Play-monopol

Huawei, Xiaomi, Oppo och Vivo samarbetar för att skapa en gemensam app-butik som alternativ till Google.

Av / 2020-02-07 - 08:33
Kinesisk mobil-allians ska bryta Googles Play-monopol

Om du har en Android-mobil är det Google Play du går till för att ladda ner appar. Men det kan snart ändras.

En allians av mobiltillverkare, som består av Huawei, Xiaomi, Oppo och Vivo, tänker skapa ett gemensamt alternativ till Googles app-butik. Det berättar nyhetsbyrån Reuters. Precis vad vi förutspådde förra året när konsekvensen av Google-beroendet blev tydligt.

Alliansen som heter GDSA (Global Developer Service Alliance) ska existera parallellt med Google Play, så att app-utvecklare kan ladda upp sina appar till båda app-butikerna. De fyra tillverkarna i GDSA utgör tillsammans 40 procent av den globala mobilmarknaden. Enligt planerna ska den nya app-butiken öppna i mars.

Operativsystemet Android är gratis, men app-butiken är en riktig sedelpress för Google som tar ut en avgift på 30 procent av vad apparna kostar. Vilket Google tjänade 8,8 miljarder dollar på under 2019, enligt Reuters. Det är pengar som GDSA gärna vill ha en del av.

Men det handlar inte bara om pengar för appar.

Kan rädda Huawei från blockad – precis på upploppet

Alliansen kan nämligen bli ett trumfkort för Huawei, som på grund av USA:s handelsblockad inte tillåts integrera Googles tjänster i sina kommande mobiltelefoner. Vi har ännu inte sett Google-lösa Huawei-mobiler i svenska butiker eftersom blockaden inte gäller för befintliga modeller, men det är bara en tidsfråga. Och det handlar troligtvis bara om ett par veckor, eftersom årets största mobilmässa, MWC, går av stapeln i Barcelona nu i februari.

Huawei köper tid med nylansering

Under de snart åtta månader som har gått sedan blockaden inleddes har Huawei kunnat utnyttja sin befintliga teknik. I januari testade vi Huawei Nova 5T, som i själva verket var en modifierad version av en äldre modell – och därför inte omfattades av blockaden. Mate 30 och Mate 30 Pro, båda utan Google-appar, verkar däremot inte släppas alls på den skandinaviska marknaden.

Global Developer Service Alliance

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen