Search
Generic filters

Kameramobil – på riktigt

Sony Ericsson visar upp en mobil med en inbyggd kamera med en upplösning på hela 8,1 megapixlar. Och som om det inte räckte utmanar de även Nokias N-Gage genom att släppa en spelmobil.

Sony Ericsson C905 Cyber-shot
Att någon skulle ta steget och faktiskt klämma in en kompaktkamera och en mobil i samma skal var väl relativt väntat. Nu är den första sådana produkten här och den har namnet Sony Ericsson C905 Cyber-shot. Det är en slide-modell som när den är hopskjuten avgjort för tankarna till en kompaktkamera. Dra ut den och en knappsats avslöjas.
Telefonen har begåvats med en riktig Xenon-blixt, autofokus och ansiktsigenkänning. Däremot saknas optisk zoom, något som exempelvis Samsung faktiskt har klämt in i telefoner förut. Sony Ericsson satsar på Geo-tagging, vilket i princip betyder att när man tar en bild så sparas information om var man tog den och vid vilken tidpunkt, och har därför tryckt in en GPS-mottagare också. Självklart går den även att använda till navigering. Ett 2 GB stort minneskort ska medfölja kameran så att man kan börja fota direkt.
Som just mobiltelefon ser funktionerna helt okej ut – stöd för 3G,  Bluetooth och Wi-Fi innebär bra anslutbarhet och Javaprogram går att installera om den medföljande mjukvaran inte räcker till.
136 gram ska den väga, den dyker under fjärde kvartalet och ska kosta i runda slängar 4 500 kronor.

Sony Ericsson F305
Tillverkaren tar även krafttag för spelintresserade, inte bara fotografer. F305 ska marknadsföras som en spelmobil och stoltserar med ett rörelsekänsligt styrsystem. I klartext innebär det att telefonen ska kunna vickas, gungas och svingas för att styra spel. Mobilen levereras med tre spel som använder sig av den funktionen, ”Bowling”, ”Bass fishing” och ”Jockey”, men fler ska gå att ladda ner i framtiden.
Visst låter det som en kul idé men att utveckla spel kring en funktion istället för att utveckla funktion kring spelidéer har sällan gett bra resultat. Ett tydligt exempel på det är TV-spelskonsolen Nintendo Wii som också använder sig av ett rörelsekänsligt kontrollsystem. Visst har det utvecklats flera förträffliga spel till konsolen men också en hel del som bara har byggt på kontrollsystemet som en gimmick – ogenomtänkta och kortlivade.
Styrkor som telefonen ska ha som speltelefon är annars dedikerade knappar för spelandet samt inbyggda stereohögtalare som ska leverera ljudeffekter och musik.
I övrigt är F305 en GSM-lur med Bluetooth och Javastöd. Priset blir kring 2 000 kronor och telefonen ska finnas på marknaden under tredje kvartalet i år.

www.sonyericsson.se

Marius


Senaste artiklar:

    Läs också

    Aktuella erbjudanden

    Annons
    Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.