TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Här är nya iPhone 11 Pro

Apple lanserar Apple TV+, ny Apple Watch – och nya mobiltelefoner!

forfatter
Publicerad 2019-09-10 - 21:47

På Apples årliga september-event, som i år precis som förra året ägde rum på Steve Jobs Theatre utanför San Jose, lovade Tim Cook evenemangen skulle bli extra bra. Det var stora ord och det är inte så lätt att veta vad publiken i salen tänkte när han introducerade Ann Thai.

Hon lanserade Apple Arcade, en helt ny prenumerationsbaserad spelbutik som introduceras i Apple Store. För 5 dollar i månaden för ett familjeabonnemang.

Apple TV+

Applåderna var lite spridda när demos från Konami och Annapurna Interactive susade fram på den enorma duken, men de ökade en smula när Tim Cook kom tillbaka upp på scen och sade: Apple TV+, strömningstjänsten för filmer och serier.

Jason Momoas sminkade ansikte (Aquaman och Game of Thrones, någon?), som är med i den första dramaserien på Apple TV+, togs emot mer väl av den kräsna publiken, som verkligen förde oväsen när Cook sedan berättade att man får ett års gratis abonnemang om man köper en iPhone, iPad, Mac eller Apple TV.

Annars kostar Apple TV+ 5 dollar i månaden.

Ännu en iPad? Japp.

Greg Joswiak är en gammal Apple-veteran som dök upp för att berätta om ännu en ny iPad. Den här gången en 10,2-tums iPad som egentligen är en uppgraderad version som stöder Apple Pencil.

Den är faktiskt tillverkad av återvunnen aluminium och går att köpa från och med 20 september. Pris? 300 dollar.

Apple Watch

Apple Watch är inte bara världens mest sålda klocka, det är också den mest dominerande smartklockan på marknaden

Publiken trodde inte att de skulle få se någon ny Apple Watch, men det visades en längre film med människor som berättade hur Apple Watch hade gjort skillnad i deras liv, i vissa fall hade liv kunnat gå förlorade om inte Apple Watch hade reagerat och larmat närmaste akutmottagning.

Stort fokus på hälsa alltså, och det är ju lite viktigare än att ha Spotify i smartklockan.

Stort jubel

Och naturligtvis: Apple visade upp en femte version av Apple Watch. Med en permanent skärm, alltså en som är på hela tiden och inte bara när man vrider på handleden. Den nya skärmen tuggar inte i sig nämnvärt mycket batteritid heller, klockan sägs hålla igång i 18 timmar.

Apple har uppdaterat flera appar så att de passar en skärm som alltid är tänd – och äntligen finns nödsamtal på alla Apple Watch 5 som säljs utanför USA med uppkoppling till mobilnätet.

Den femte generationen är gjord av återvunnen aluminium och finns i grått och silver samt i lackerat stål med guld, svart eller polerat stål. Det kommer också en titangrå och en i vit keramik.

Klockan kan beställas nu och levereras från 20 september. Förmodligen i USA och vissa länder först.

iPhone 11

Om man hade satsat pengar på att Apple skulle lansera en ny iPhone så hade man knappast fått särskilt höga odds. Och mycket riktigt.

Nya iPhone 11 har haft ett efterlängtat fokus på kameran. Som bekant har många mobiltillverkare mycket bättre bildkvalitet i kameran, men Apple hävdar att deras nya är mycket bättre än allt annat de har gjort tidigare. I den här klassen, förmodar vi.

Låt oss hoppas det. Kamera och bildkvalitet brukar räknas till det viktigaste när folk ska köpa ny mobil.

Listan över funktioner är ganska så imponerande. 6,1-tums retina-skärm med true tone-färger och utökad färgrymd. Och två kameror: 12 megapixlar med 120 graders bildvinkel och 13 mm brännvidd och f2,4 i ljusstyrka, samt 12 megapixlar med 26 mm/f1,8 och optisk bildstabilisering.

Men det finns mer. Naturligtvis gör det det.  Optisk zoom, HDR, Dolby Atmos-ljud, stereoskopisk bild för djurbilder, högdagerdominerat svartvitt, ny version av Apples porträtteffekt och äntligen ett bättre Night Mode som ger mindre brus i bilder som tas i svagt ljus.

Kameran filmar i 4K/60p, i klassisk slowmotion och time-lapse, och har video med bildstabilisering. Apple påstår att mobilens nya A13-processor är världens mest kraftfulla mobilprocessor.

iPhone 11 kostar 700 dollar och finns i sex färger.

iPhone 11 Pro

Nya iPhone 11 Pro är en helt annan maskin. Det är den första iPhone-mobilen som är tillräckligt potent för att kunna heta Pro.

Den är gjord av kirurgiskt stål med baksida av glas och finns i grönt, grått, silver och guld.

Desto viktigare är att skärmen är en 5,8-tums OLED med hela 1200 nits ljusstyrka, har 2 000 000:1 i kontrast och heter Super Retina XDR. iPhone 11 Pro stöder Spatial Audio Sound, Dolby Atmos, HDR10 och Dolby Vision.

Den finns också i en större version med 6,5-tums skärm som heter iPhone 11 Pro Max.

Kamera? Tre stycken.

En 13 mm/f2,4-vidvinkel med 120 graders bildvinkel, en 26 mm/f1,8 med optisk bildstabilisator och en 52 mm/f2-tele, även den med optisk bildstabilisator.

Kamerorna filmar 4K/60p XDR-video (bättre dynamik) och har slowmotion, time-lapse och bildstabilisering.

Deep Fusion?

Phil Schiller introducerade konceptet Deep Fusion, som är en avancerad bildbehandling med maskininlärning och som tar nio bilder innan avtryckaren trycks ned. De fyra första och de fyra sista kombineras med en längre exponering och sätts sedan ihop pixel för pixel för att öka detaljnivån och minimera brus.

Efter presentationen skröt Schiller med alla de nya redigerings-apparna till iPhone 11 Pro, till exempel Filmic. Den använder alla tre kamerorna och gör det enkelt att välja brännvidd från flera bilder från alla objektiv! Till och med frontkameran.

Väldigt coolt och något vi definitivt ser fram emot att testa.

 

Priser

Priserna börjar på 1 000 dollar för iPhone 11 Pro och 1 100 dollar för den större iPhone 11 Pro Max med 6,5-tums skärm. Pro-telefonen kan beställas från och med fredag ​​13 september och börjar levereras 20 september.

iPhone XR och iPhone 8 kommer fortfarande att säljas.

Alla bilder är tagna från Apples live-strömning av eventet.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend