Search
Generic filters

Fem iOS 9-funktioner som Android haft länge

I går lanserade Apple den senaste versionen av sitt mobila operativsystem. Men för många Android-användare är nyheterna inga nyheter.

De många nya funktionerna i iOS 9 är bara nya om man inte känner till Android. Eller Windows.

En rad av funktionerna som Apple-användarna får i höst, när alla med iPhone och iPad kan ladda ner iOS 9, har Android-användarna haft länge.

04ca5d0d55b86ce3880e6193bc4fa8f9cfe069d6_expanded_large_2x
News
Apples nya News-app, som presenterar artiklar som passar dina intressen och sedan visar materialet som ett slags interaktivt magasin, påminner väldigt, väldigt mycket om Flipboard-appen. Som har funnits till iOS länge. Flipboard arbetar tillsammans med Samsung, som har en liknande funktion i sina senaste Galaxy-produkter. Och om man känner till HTC:s Blinkfeed så känns Apples News-app också som något man sett förut.

bb48e278688d67680d4cf633e9305117044ef5de_expanded_large_2x

Påminnelser
I iOS 9 blir användaren automatiskt påmind om att han eller hon får se till att komma iväg om nästa möte ska hinnas med, men om man använder Android så är detta inget nytt. Google Now har haft denna och liknande funktioner länge. Och eftersom man kan hämta Google Now till iOS så har till och med Apple-användare haft tillgång till funktionen. Inget nytt under solen här alltså.

7e37acb3bee1994e89805df3294800b65bdc65f6_expanded_large_2x

Lokaltrafik
Nu ska man kunna hitta rätt med lokaltrafik med hjälp av Transit-funktionen i Apple Maps. Tyvärr, Cupertino, men den här funktionen har varit en del av Google Maps ända sedan 2011!

d26812841cf30d0074c44547096af11fd368dfad_expanded_large_2x
Split-screen
I fortsättningen kommer man att på sin iPad (fast bara på iPad Air 2, funktionen är uppenbarligen så galet jobbig att äldre iPadar inte klarar av den) kunna köra två appar bredvid varandra. Tja, detta är faktiskt ingen del av Android, men både Samsung- och LG-surfplattor har haft den här funktionen ett bra tag – och använder man Microsofts Surface eller Surface 2 så är detta inte heller direkt någon nyhet.

Strömspararläge
Man kommer att få ut mer ur sitt batteri med iOS 9 tack vare operativsystemets nya ”low power mode”, förklarade Apple i går – ända upp till tre timmar. Jösses, säger de säkert hos Samsung, LG och alla de andra Android-tillverkarna. Samsungs ”ultra power saving”-läge förlänger batteritiden med upp till flera dagar, och sedan Android Lollipop lanserades har strömspararläget varit en del av den universella Android-plattformen.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

  Riktpris: 14600 kr Galaxy Note 20 är en överraskning på flera sätt

  Motorola Moto g 5G plus

  Riktpris: 4490 kr Den billigaste 5G-mobilen på marknaden

  OnePlus Nord

  Riktpris: 5600 kr Upp till bevis!

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.