TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Fairphone lanserar Fairphone 4

Ny moduluppbyggd 5G-mobil med fem års garanti.

forfatter
Publicerad 2021-09-30 - 15:43

Man måste ta av sig hatten för Fairphone. Ända sedan 2013 har den lilla holländska mobiltillverkaren fokuserat på hållbarhet och försökt göra telefoner som har så liten påverkan på miljön som möjligt.

Men när vi testade Fairphone 3 – den första av märkets klimatvänliga mobiler som gick att köpa i Sverige – var vi milt sagt inte särskilt övertygade om konceptet. Vår bedömning var att Fairphones grundidé inte höll.

Läs också Dålig mobil med gott samvete Fairphone 3 vill rädda klimatet och ge dig ett rent samvete på samma gång. Men även om tanken är god så misslyckas mobiltelefonen fullständigt.

I vår slutsats skrev vi bland annat så här:

”… hela grundtanken är att man ska behålla sin Fairphone i mellan fem och sju år om ekvationen ska gå ihop. Och naturligtvis hjälper den modulära tankegången en bra bit på vägen. Som vi nämnt kan Fairphone 3 enkelt uppgraderas till en Fairphone 3+ genom att bra byta ut två moduler för totalt sammanlagt 1 000 kronor – och i kartongen ligger till och med en skruvmejsel för ändamålet. Men den mest centrala delen av mobilen, själva hjärnan – alltså processorn och minnet –, kan inte bytas ut.

Därför blir Fairphone 3 aldrig snabbare. Och därför är det nästan en absurd tanke att någon människa, även den mest fanatiska klimataktivist, ska kunna uthärda att använda sin Fairphone 3 i mer än fem år! Det kommer inte att hända.”

 

Fairphone 4 kan bli en vändpunkt

Det konstaterandet står vi för, och kanske har den holländska tillverkaren till och med lyssnat, för i dag har de lanserat en ny modell, Fairphone 4, som har mycket mer muskler på insidan. Tillsammans med en ännu mer flexibel modulkonstruktion gör detta målet att kunna använda telefonen i minst fem år mycket mer realistiskt.

Fairphone 3 fick nöja sig med 4 GB RAM, 64 GB lagringsutrymme och en Snapdragon 632-processor, men efterföljaren är utrustad med Snapdragon 750G, 6 eller 8 GB RAM och upp till 256 GB lagringsutrymme. Och så naturligtvis 5G, så att den också är klar för den senaste mobilnättekniken.

Fairphone 4 har fem års garanti samt programvaruuppdateringar garanterade fram till 2025, inklusive en uppgradering till Android 12 och 13. Fairphone siktar dock på att kunna erbjuda programuppdateringar fram till 2027, inklusive en uppgradering till de förmodade Android 14- och 15-versionerna och därmed erbjuda upp till 6 års software-support, berättade företaget i samband med dagens lansering.

Fairphone 4 green
Baksidan på Fairphone 4 är gjord av 100 % återvunnen plast. (Foto: Fairphone)

Fler specifikationer

Fairphone 4 har en 6,3-tums Full HD+-skärm med Pixelwork-teknik, som skyddas av Corning Gorilla Glass 5. 3906 mAh-batteriet kan laddas till 50 procent på en halvtimme och går att byta ut. Designen är gjord av det svenska designhuset Above och har en fingerskanner på sidan.

Kameran har också fått en större uppgradering och består nu av två 48 Mp-objektiv – vidvinkel respektive ultravidvinkel – samt en ToF-sensor för avståndsmätning. Frontkameran har 25 Mp.

Fairphone 4 har en baksida gjord av 100 procent återvunnen plast och själva mobilen är alltså moduluppbyggd. Skulle till exempel skärmen, kameran eller batteriet gå sönder behöver man inte slänga telefonen eller betala en förmögenhet för att få den reparerad. På Fairphones webbplats går det att köpa reservdelar till Fairphone 4 och man kan byta ut de skadade delarna mot de nya själv, allt som behövs är en skruvmejsel.

På Fairphones webbplats går det att köpa reservdelar till Fairphone 4 och man kan byta ut de skadade delarna själv. (Foto: Fairphone)

Pris och tillgänglighet

Fairphone 4 kommer till butikerna 25 oktober men kan beställas redan nu på Fairphones webbplats samt hos Elgiganten och ETC. Den kostar 6 300 kronor med 6 GB RAM/128 GB lagring i färgen Gray och 7 000 kronor med 8 GB RAM/256 GB lagring i färgerna Gray, Green och Green Speckled.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend