Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 09Delta

Nyhet

Fairphone lanserar Fairphone 4

Ny moduluppbyggd 5G-mobil med fem års garanti.

Skrivet av / 2021-09-30 - 15:43
Fairphone lanserar Fairphone 4

Man måste ta av sig hatten för Fairphone. Ända sedan 2013 har den lilla holländska mobiltillverkaren fokuserat på hållbarhet och försökt göra telefoner som har så liten påverkan på miljön som möjligt.

Men när vi testade Fairphone 3 – den första av märkets klimatvänliga mobiler som gick att köpa i Sverige – var vi milt sagt inte särskilt övertygade om konceptet. Vår bedömning var att Fairphones grundidé inte höll.

Läs också Dålig mobil med gott samvete Fairphone 3 vill rädda klimatet och ge dig ett rent samvete på samma gång. Men även om tanken är god så misslyckas mobiltelefonen fullständigt.

I vår slutsats skrev vi bland annat så här:

”… hela grundtanken är att man ska behålla sin Fairphone i mellan fem och sju år om ekvationen ska gå ihop. Och naturligtvis hjälper den modulära tankegången en bra bit på vägen. Som vi nämnt kan Fairphone 3 enkelt uppgraderas till en Fairphone 3+ genom att bra byta ut två moduler för totalt sammanlagt 1 000 kronor – och i kartongen ligger till och med en skruvmejsel för ändamålet. Men den mest centrala delen av mobilen, själva hjärnan – alltså processorn och minnet –, kan inte bytas ut.

Därför blir Fairphone 3 aldrig snabbare. Och därför är det nästan en absurd tanke att någon människa, även den mest fanatiska klimataktivist, ska kunna uthärda att använda sin Fairphone 3 i mer än fem år! Det kommer inte att hända.”

 

Fairphone 4 kan bli en vändpunkt

Det konstaterandet står vi för, och kanske har den holländska tillverkaren till och med lyssnat, för i dag har de lanserat en ny modell, Fairphone 4, som har mycket mer muskler på insidan. Tillsammans med en ännu mer flexibel modulkonstruktion gör detta målet att kunna använda telefonen i minst fem år mycket mer realistiskt.

Fairphone 3 fick nöja sig med 4 GB RAM, 64 GB lagringsutrymme och en Snapdragon 632-processor, men efterföljaren är utrustad med Snapdragon 750G, 6 eller 8 GB RAM och upp till 256 GB lagringsutrymme. Och så naturligtvis 5G, så att den också är klar för den senaste mobilnättekniken.

Fairphone 4 har fem års garanti samt programvaruuppdateringar garanterade fram till 2025, inklusive en uppgradering till Android 12 och 13. Fairphone siktar dock på att kunna erbjuda programuppdateringar fram till 2027, inklusive en uppgradering till de förmodade Android 14- och 15-versionerna och därmed erbjuda upp till 6 års software-support, berättade företaget i samband med dagens lansering.

Fairphone 4 green
Baksidan på Fairphone 4 är gjord av 100 % återvunnen plast. (Foto: Fairphone)

Fler specifikationer

Fairphone 4 har en 6,3-tums Full HD+-skärm med Pixelwork-teknik, som skyddas av Corning Gorilla Glass 5. 3906 mAh-batteriet kan laddas till 50 procent på en halvtimme och går att byta ut. Designen är gjord av det svenska designhuset Above och har en fingerskanner på sidan.

Kameran har också fått en större uppgradering och består nu av två 48 Mp-objektiv – vidvinkel respektive ultravidvinkel – samt en ToF-sensor för avståndsmätning. Frontkameran har 25 Mp.

Fairphone 4 har en baksida gjord av 100 procent återvunnen plast och själva mobilen är alltså moduluppbyggd. Skulle till exempel skärmen, kameran eller batteriet gå sönder behöver man inte slänga telefonen eller betala en förmögenhet för att få den reparerad. På Fairphones webbplats går det att köpa reservdelar till Fairphone 4 och man kan byta ut de skadade delarna mot de nya själv, allt som behövs är en skruvmejsel.

På Fairphones webbplats går det att köpa reservdelar till Fairphone 4 och man kan byta ut de skadade delarna själv. (Foto: Fairphone)

Pris och tillgänglighet

Fairphone 4 kommer till butikerna 25 oktober men kan beställas redan nu på Fairphones webbplats samt hos Elgiganten och ETC. Den kostar 6 300 kronor med 6 GB RAM/128 GB lagring i färgen Gray och 7 000 kronor med 8 GB RAM/256 GB lagring i färgerna Gray, Green och Green Speckled.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gemini Nano i Google Pixel 8 Pro

OnePlus har lanserat OnePlus 12

Samsungs webbläsare för Windows

När får min Samsung-mobil Android 14?

Så blir Samsung Galaxy S24

Apple Vision Pro försenad

OnePlus 12 lanseringsdatum avslöjat?

Säkerhetsnivå: Nothing

Apple ger efter om SMS

Smidigare Apple-reseladdare

iMessage på Android

Är Humane AI Pin ett steg mot en framtid utan skärmar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen