Efter att EU tvingat mobiltillverkarna att gå över till USB-C och att sluta skicka med onödiga laddare, går de nu vidare till nästa steg. Nu ska vi få strömsnålare mobiler som håller längre, och som går att reparera när det behövs. Mindre elektronikavfall och sparade pengar för konsumenterna är målet.
Etiketten på kartongen visar, precis som när man köper vitvaror, en energiklass från A till G. Hur länge ett fulladdat batteri räcker. Hur pass tålig mobilen är när den tappas. Hur många laddningscykler batteriet klarar. Hur lätt mobilen är att reparera. Samt IP-klassningen för damm- och vattentålighet.

Dessutom införs krav på ”ecodesign” krav som sätter en lägstanivå för mobiler. Det innebär bland annat att de måste vara skyddade mot damm och vatten. De ska tåla att tappas och skärmen ska tåla repor. Batterierna måste behålla 80 procents kapacitet efter 800 laddningscykler. När mobilen går sönder måste man kunna få tag på reservdelar inom 5–10 arbetsdagar. Uppdateringar av operativsystemet måste göras tillgängliga i 5 år. Dessutom måste de släppa uppdateringar till operativsystemet inom sex månader efter att Google gjort det tillgängligt. Om regeln funnits nu hade Samsung legat risigt till efter fiaskot med One UI 7.
Kravet på deklaration gäller från 20 juni och gäller smartmobiler och surfplattor upp till 17,4 tum, samt trådlösa fasta telefoner och osmarta mobiler. Surfplattor med Windows räknas i stället till datorer och deras regler.
Läs mer om de nya kraven hos EU Kommissionen.