TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Bättre Motorola-mobiler för snåla prylgalningar

Vi var på lanseringen av fem nya Motorola Moto g-mobiler, med OLED-skärm och bättre kamera från endast 2000 kronor.

forfatter
Publicerad 2021-11-18 - 10:01

Vid gårdagens lansering av sina nya mobiler uppgav Motorola att de räknar med att ta tredjeplatsen bland de mest sålda mobiltelefonleverantörerna i Norden i slutet av året. Det betyder att de tror att de borde slå kinesiska budgettillverkare som Xiaomi och OnePlus. Häftigt.

Läs också Motorola har vänt skutan På de viktigaste områdena är Motorola Edge 20 Pro är betydligt bättre än sin föregångare. Och så kostar den betydligt mindre.
Motorola Edge 20 Pro

Säkert är att mobilerna i de billigare prisklasserna blir bättre och bättre. Och efter gårdagens presentation av fem nya mobiltelefoner i den prisvärda Moto g-serien, talar mycket för att dyra flaggskeppsmobiler äntligen börjar bli irrelevanta för många användare.

Motorola moto g31 baby blue
Moto g31 i färgen Baby Blue. Finns även i mineralgrå. Pris: 1990 kr. Foto: Motorola

Moto g31 – knivskarp skärm och högupplöst kamera

För vad säger man om en mobiltelefon med en 6,4-tums knivskarp OLED-skärm med Full HD+-upplösning (2400 x 1800) och en 50 Mp kamera, för bara 2000 kronor? Moto g31 har allt, och kameran har även 4X pixelbindning, där fyra pixlar samverkar som en, för att ta bort brus i svagt ljus. Du får också både ultravidvinkel och makro, med djupsensor.

Dessutom har g31 64GB lagringsutrymme, som är utbyggbart med upp till 1TB minneskort, och ett stort batteri på 5000 mAh som räcker till 36 timmars normal användning. Kommer i januari.

Motorola moto g41 pearl gold
Moto g41, här i Pearl Gold. Finns även i Meteorite Black. Pris: 2490 kr. Foto: Motorola

Moto g41 – ännu bättre kamera

Behöver du en ännu bättre kamera med optisk bildstabilisator kostar Moto g41 bara 500 kronor mer. Då får du även 128GB lagring och även stöd för 30 watts snabbladdning.

Vi tror att de flesta kommer att uppskatta det du får extra för så lite, att Moto g41 snabbt kan hamna under några julgranar, om inte chipproblemen hindrar tillgängligheten när telefonen börjar säljas från och med den 6 december.

motorola moto g51 5G indigo blue
Moto g51 har 5G internet och snabb skärm för spel. Här i Indigo Blue finns den även i Bright Silver. Pris: 2690 kr. Foto: Motorola

Moto g51 – spelmobil med 5G

Vill du ha en mobil för spel, och som dessutom har snabbast möjliga mobilnätsuppkoppling med 5G, kan Moto g51 vara det du letar efter. Här har skärmstorleken ökat till 6,8″, med samma upplösning på 2400×1080 som de billigare modellerna. Skärmfrekvensen fördubblas från 60 till 120 Hz, för bättre skärpa vid rörelser. Men för att priset inte ska bli för högt, så är skärmen är av vanlig LCD-typ istället för OLED.

Processorn, Snapdragon 480 Pro, påstås vara dubbelt så snabb som på sin föregångare Moto g50. Vilket borde förbättra spelupplevelsen avsevärt.

Kameran är densamma som med Moto g31, alltså 50 Mp huvudkamera med Quad Pixel pixelbindning, och dessutom ultravidvinkel och makro, med djupsensor. Du får inte den optiska bildstabilisatorn från g41 här.

Moto g51 kostar 2 699 kronor, och börjar säljas från 6 december.

motorola moto g71 neptune green
Med Moto g71, här i färgen Neptune Green, satsar Motorola på hastighet. Både med snabbare processor, mer minne – och med 5G internet. Och OLED-skärm. Finns även i färgerna Arctic Blue och Iron Black. Pris: 2999 kr. Foto: Motorola

Moto g71 – när hastigheten är viktig

Om du inte är så sugen på spel men vill ha en knivskarp OLED-skärm och bättre hastighet än du får från Moto g41, då kan du vända blickarna mot Moto g71. Denna tar över från Moto 60s och har samma 60Hz Full HD + OLED-skärm som med g31 och g41. Kameran är densamma som i g31 och g51.

Skillnaden är att Moto g71 har snabbare internet med 5G, och även en snabbare processor (Snapdragon 6375) och mer minne (6GB istället för 4GB RAM). Vilket ökar arbetskapaciteten och därmed också hastigheten på flerbruksuppgifter. Lagringsutrymmet är 128 GB och kan utökas.

Moto g71 kommer i januari, prissatt till 2 999 kronor.

Motorola Moto g200 front
Motorola Moto g200 har en knivskarp 144 Hz OLED-skärm. Finns i färgerna Stellar Blue (bilden) och den ljusare Glacier Blue. Pris: 4999 kr. Foto: Geir Gråbein Nordby

Moto g200 – riktig premiummobil till ett budgetpris

Vill du däremot ha en mobil med riktig premiumkänsla och funktionalitet byter Motorola nu ut sin Moto g100 mot nya Moto g200 (artikelbild). Med en mer förfinad design ser detta klart mer premium ut än de billigare modellerna.

Här finns en ännu snabbare processor (Snapdragon 888+), och telefonen har såklart 5G för blixtsnabb internetuppkoppling.

Skärmen är av OLED-typ, den stöder utökat dynamiskt omfång med HDR10, och storleken har ökat till 6,8 tum. Skärmfrekvensen är så hög som 144 Hz, vilket borde ge maximal utdelning till actionspel.

Kameran använder en 108 Mp sensor, den har även pixelbindning för bättre bilder i svagt ljus, och även 30 procent större pixlar som därmed är mer ljuskänsliga.

Motorola Moto g200 rear
Huvudkameran i Motorola Moto g200 har 108 megapixlar. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ännu snabbare

Kameran är 35 procent snabbare, och processorn 20 procent snabbare än sin föregångare, vilket kommer att göra Moto g200 idealisk för spel. Telefonen har 8GB blixtsnabb LPDDR5 RAM, stöder 33W snabbladdning och stöder även bättre ljud med Dolby Atmos och även Qualcomm Snapdragon Sound, som kommer att kunna packa en högupplöst 24-bitars/96 kHz ljudsignal i ett aptX Adaptive audio behållare via Bluetooth. Och när du använder den inbyggda mobila högtalaren komprimeras transienterna i musiken så att du kan spela högre utan att högtalaren går sönder.

Motorola Moto g200 kostar 4 999 kronor och kan köpas från 6 december.

Lovande

Vi fick känna lite på mobiltelefonerna och scrollade lite med dem, och de kändes nog som de flesta mobiltelefoner. Men kvaliteten verkar gå rätt väg i den här prisklassen, kamerorna fungerade bra utifrån vad vi såg i normalt dagsljus (stresstest får vi återkomma till), och speciellt toppmodellen g200 hade en jämn, knivskarp och snabb skärm.

Ingen av mobilerna har stöd för trådlös laddning, men det är ju en petitess i sammanhanget. Det här verkar lovande!

Mer info: motorola.com

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
En liten bit dynamit Zenfone 9 kör om alla märkesmobiler med en prestanda i high-end-klassen till premiumpris. Och kameran är helt galen.
Den snabbaste mobilen Asus ROG Phone 6 är stor och dyr. Och den snabbaste mobilen vi har sett.
Nya OnePlus-mobilen presenteras 3 augusti Levereras med den nya Snapdragon 8+ Gen 1-processorn och OxygenOS 13.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend