Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 10Delta

Bättre iPhone-ljud

Apple Music kan få högupplöst ljud nästa år, och hörlursuttaget ersätts av Lightning-kontakt.

Skrivet av / 2015-12-22 - 09:09
Bättre iPhone-ljud

En del rykten hoppas man är sanna. Som att Apple skulle lansera CD-kvalitet på iTunes Store. Det gamla ryktet visade sig dock inte stämma. I stället fick vi streaming-tjänsten Tidal, som har musik i CD-kvalitet – till skillnad från Spotify som komprimerar sina ljudfiler.

Nu hävdar dock den japanska webbplatsen Macotakara att Apple har planer på att överträffa både Spotify och Tidal genom att börja med högupplösta musikfiler.

HI-RES-BIT-RATES-CHART

Musikfiler med 24 bit/96 kHz-upplösning kan ge ett bättre ljud eftersom musiken lagras med betydligt fler samplingar och kan ha en bättre dynamik och större frekvensomfång.

Hi-Res Audio kallas det ibland och finns redan på ett par andra mindre streaming-tjänster. Musiken kan spelas upp på bärbara och stationära musikspelare samt en del mobiler, till exempel Sony Xperia Z5.

Apple Music, som är nummer två på strömmad musik efter Spotify, blir i så fall klart störst på okomprimerad musik.

Läs också: Högupplöst Tidal 2016?

I dagsläget använder Apple Music AAC-formatet i sina ljudfiler och då är överföringshastigheten 256 kbit/s. Med 24 bit/96 kHz-upplösning ökar dataströmmen till 4608 kbit/s, vilket är perfekt för Apples Lightning-kontakt. Som redan används som laddnings-, synkroniserings- och anslutningsport på iPhone, iPad och det nya trådlösa Magic-tangentbordet, Magic Mouse 2, Magic TrackPad 2, iPad Pro Pencil och inte minst Apple TV Siri-fjärrkontrollen.

Det spekuleras redan om att Apple håller på att ta farväl av det vanliga 3,5 mm-hörlursuttaget på nya iPhone och tänker ersätta det med Lightning-kontakten. Som redan finns på allt fler hörlurar.

Läs också: Philips först med Lightning

Apples laddningskontakt stöder nämligen högupplöst ljud, och med den flyttas den digitala signalbehandlingen till hörlurarnas inbyggda DAC. Det kan ge bättre ljud än den analoga hörlurskontakten, med mindre brus, renare ljud och bättre dynamik.

Läs också: Lightning kan ge bättre ljud

Om Apple Beats hörlurar och öronsnäckor också får Lightning-kontakt så kan det hända att det ligger något i vad Macotakaras källor hävdar.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Exklusiv dykarklocka från Withings

Gemini Nano i Google Pixel 8 Pro

OnePlus har lanserat OnePlus 12

Samsungs webbläsare för Windows

När får min Samsung-mobil Android 14?

Så blir Samsung Galaxy S24

Apple Vision Pro försenad

OnePlus 12 lanseringsdatum avslöjat?

Säkerhetsnivå: Nothing

Apple ger efter om SMS

Smidigare Apple-reseladdare

iMessage på Android

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen