TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Huawei AppGallery drabbat av malwere

Fler än en halv miljon användare har laddat ner infekterade appar från Huaweis officiella app-butik, AppGallery.

Att den så kallade Joker-trojanen gömde sig i flera appar i Huawei AppGallery upptäcktes av antivirusexperterna Doctor Web.

Hittills har säkerhetsforskare hittat tio till synes harmlösa appar i AppGallery som innehöll kod för att ansluta till en skadlig Command-and-Control-server som kan ladda ner konfigurationer och ytterligare komponenter obemärkt på infekterade mobiler.

På listan över skadliga appar finns virtuella tangentbord, en kamera-app, en launcher, en online messenger, en klistermärkessamling, ritprogram och ett spel.

De flesta av apparna kommer från samma utvecklare (Shanxi Kuailaipai Network Technology Co., Ltd.) och har laddats ner av fler än 538 000 Huawei-användare, rapporterar Doctor Web.

Joker-infected apps
De flesta av de infekterade apparna kommer från samma utvecklare (Shanxi Kuailaipai Network Technology Co., Ltd.). (Foto: Doctor Web)

Tecknade dyra abonnemang

För att lura användarna begärde de infekterade apparna tillgång till aviseringar och meddelanden och kunde på så sätt snappa upp verifieringskoder som sedan skickades via SMS av en prenumerationstjänst

På detta sätt kunde en infekterad app teckna abonnemang på olika dyra mobiltjänster, vilket drabbade användare ofta märkte först när nästa telefonräkning kom.

Huaweis eget operativsystem är egentligen Android Det är egentligen ingen skillnad mellan Huaweis ”nya” mobila operativsystem och Android.

Här är de drabbade Joker-apparna

Android.Joker Trojan hade infekterat följande appar, som alla nu ska ha tagits bort från AppGallery:

  • Superkeyboard (com.nova.superkeyboard)
  • Happy Color (com.colour.syuhgbvcff)
  • Fun Color (com.funcolor.toucheffects)
  • New 2021 Keyboard (com.newyear.onekeyboard)
  • Kamera MX – Foto-Video-Kamera (com.sdkfj.uhbnji.dsfeff)
  • BeautyPlus Kamera (com.beautyplus.excetwa.camera)
  • Color RollingIcon (com.hwcolor.jinbao.rollingicon)
  • Funney Meme-Emoji (com.meme.rouijhhkl)
  • Happy Tapping (com.tap.tap.duedd)
  • All-in-One-Messenger (com.messenger.sjdoifo)

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.