Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 09Delta

10 saker som är bra att veta om iPhone X

Apples nya iPhone X är veckans hetaste samtalsämne, men visste du det här?

Skrivet av / 2017-09-13 - 16:46
10 saker som är bra att veta om iPhone X

När Apple släpper nya mobiler tas de ofta emot med axelryckningar. Utom av fansen, som blir alldeles till sig vad än Apple hittar på.

Men den här gången är det verkligen en stor nyhet som är värd att nämnas. iPhone X är inte bara Cupertinos jubileumsmobil, den är också den mest tekniskt avancerade hittills. Och definitivt den läckraste, vilket vi såg tydligt när vi pillade på den efter lanseringen.

Vi har redan rapporterat om nyheterna i iPhone X, men här är tio punkter om Apples kommande flaggskepp som du kanske inte kände till:

1. Fingeravtrycksläsaren – och hem-knappen – har försvunnit och ersatts av en avancerad ansiktsigenkänning. Den ska känna igen dig även om du odlar skägg och använder sig av en projektor, en infraröd kamera samt ljus för att skanna ditt ansikte. 30 000 IR-punkter skapar en matematisk modell av ansiktet så att bara ett levande ansikte kan låsa upp telefonen.

Foto: Apple
Foto: Apple

2. En (egentligen två) helt ny 12-megapixelkamera (med 4K-video) har bättre färgfilter, djupare pixlar som fångar upp mer ljus samt en bättre bildprocessor. Vilket ger bredare färgåtergivning, snabbare fokusering och finare HDR-bilder. Vidvinkelkameran har bländare 1,8 och teleobjektivet bländare 2,4. Båda har optisk bildstabilisator och en ny LED-baserad blixt som heter True Tone Flash, med Slow Sync som bränner av blixten även vid längre slutartider. Apple skryter mycket om den här kameran så vi tänker testa den ordentligt och jämföra den med vanliga systemkameror.

3. Porträttläge med något som Apple kallar för Portrait Lighting – alltså porträttläge med porträttljus – skapar studioffekter som faktiskt ser förbluffande bra ut. Man kan lägga till den berömda Rembrandt-effekten så att det ser ut som om ljuset bara faller mot ansiktet och suddar ut bakgrunden. Djupverkan minskar även skärpedjupet så att bara ansiktet blir skarpt, som på den här bilden:

Foto: Apple
Foto: Apple

4. Skärmen är den största på någon Apple-mobil. Men trots 5,8 tum är iPhone X mindre än en iPhone Plus med 5,5-tums skärm. Super Retina-skärmen sträcker sig från kant till kant, och kanten är dessutom mycket tunnare. Skärmen är av OLED-typ som ger bättre kontrast och svartare svart än LED/LCD och Apple anger kontrastomfånget till 1:1 000 000. Upplösningen är 458 punkter per tum och skärmen stöder HDR, Dolby Vision och HDR10-standarden. Det kan betyda oöverträffade färger och bättre läsbarhet.

Foto: Apple
Foto: Apple

5. Ja, iPhone X är stänkskyddad. Det är också mer stabil än tidigare modeller, med det tåligaste glaset – på både fram- och baksidan – som Apple någonsin har använt. En ram av rostfritt stål skyddar glasskanterna och glaset är belagt med antireflexbeläggning och ett optiskt skikt som ska förstärka färgerna. 6

6. Den glasklädda mobiltelefonen kan laddas trådlöst. Antingen med Apples kommande AirPower (2018), som är en laddplatta med plats för flera enheter, eller någon annan laddare. Apple har valt Qi-standarden för trådlös laddning, så att man kan använda laddningsplattor från andra tillverkare. Den här gången slipper man alltså bli låst till Apples tillbehör.

Foto: Apple
Foto: Apple

7. Det finns ingen logga som avslöjar det men iPhone X stöder Augmented Reality (”utökad verklighet”). För att klara av det har Apple utvecklat en ny A11-processor. Den kör med sex kärnor och påstås vara 70 procent snabbare än förra generationen processorer. Det betyder att den kan utföra flera tunga uppgifter samtidigt, i realtid, och tillsammans med en ny grafikkärna ska den köra AR-appar och 3D på ett överlägset bättre sätt. Apple säger att processorn klarar av att göra upp till 600 miljarder beräkningar – per sekund. Inte konstigt att AR ser riktigt läckert ut på iPhone X.

Foto: Apple
Foto: Apple

8. Face ID, alltså ansiktsigenkänning, kan användas för att godkänna transaktioner. Till exempel i Apple Pay, eller App Store. Blöta fingrar och handskar är alltså inga problem längre, det är bara att titta på skärmen för att godkänna inköpen.

9. Selfie-kameran kan användas med Animojis. Det är animerade emojis, 12 stycken olika till att börja med, som du kan välja mellan och lägga till en egen grimas. Och rörelse. Animojis kan givetvis delas med andra, som äntligen kan få se hur du ser ut som en katt, gris eller panda.

10. iPhone X är 143,6 x 70,9 x 7,7 mm stor och väger 174 gram. Den går att köpa från och med 3 november i silvergrått eller stellargrått och med 64 eller 256 GB minne. Den billigaste modellen kostar 11 500 kronor.

Foto: Apple
Foto: Apple

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gemini Nano i Google Pixel 8 Pro

OnePlus har lanserat OnePlus 12

Samsungs webbläsare för Windows

När får min Samsung-mobil Android 14?

Så blir Samsung Galaxy S24

Apple Vision Pro försenad

OnePlus 12 lanseringsdatum avslöjat?

Säkerhetsnivå: Nothing

Apple ger efter om SMS

Smidigare Apple-reseladdare

iMessage på Android

Är Humane AI Pin ett steg mot en framtid utan skärmar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen