Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Men det är ju tre saker!

Samsung hade både smarta klockor och ett smart armband med sig till årets mobilmässa. Och de små Galaxy Gear-produkterna innehöll flera intressanta nyheter.

Av / 2014-02-25 - 10:27
Men det är ju tre saker!

På IFA-mässan i Berlin i höstas lanserade Samsung sin första smarta klocka, Galaxy Gear. Men framför allt den höga vikten på 74 gram och den korta batteritiden gjorde att vi hade svårt att bli överväldigade av den.

DSC00705-kopi
Galaxy Gear 2 Neo tar mindre plats på handleden än den första generationen.

Samsung har uppenbarligen tagit till sig kritiken, för de två nya smarta klockorna Galaxy Gear 2 och Galaxy Gear 2 Neo påstås hålla i två eller tre dagar på en laddning, och framför allt Gear 2 Neo är med sina 55 gram en hel del tunnare och elegantare än sin föregångare.

DSC00713-kopi
Galaxy Gear 2 Neo (bilden) har precis som Galaxy Gear 2 Samsungs eget Tizen-operativsystem, inte Android.

En stor överraskning är att båda smartklockorna bygger på Samsungs eget Tizen-operativsystem, som den koreanska elektronikjätten har utvecklat i samarbete med Intel. Detta var dock inget Samsung gjorde någon stor affär av på lanseringen. Det nämndes faktiskt inte ens under presentationen, men är ändå intressant eftersom det länge florerat rykten om en kommande Tizen-smartmobil med från Samsung. Nu fick operativsystemet alltså en liten tjuvstart i de nya wearables-produkterna, och vi ser fram emot att få se hur systemet fungerar i praktiken.

DSC00796-kopi
Vi är riktigt förtjusta i nya Galaxy Gear Fit. Däremot är Galaxy Gear 2 i stort sett lika klumpig att ha på armen som den första Galaxy Gear-klockan.

DSC00758-kopi

Kurvig S-AMOLED-skärm håller koll på formen
Förutom de två smarta klockorna visade Samsung upp ett smart armband, Galaxy Gear Fit. Det är vatten- och smutsskyddat och mäter bland annat pulsen, räknar steg och brända kalorier. Resultatet kan synkroniseras med S Health-appen i Galaxy S5 och en rad andra Galaxy-produkter.

Vi provade armbandet – och naturligtvis också den lilla kurviga skärmen – och det första intrycket var positivt. Gear Fit är superlätt och det är otroligt intuitivt att bläddra mellan appar på den lilla skärmen genom att dra med fingret åt olika håll. Och skärmen följer armens rundning så naturligt att man snabbt glömmer att det är första gången vi har sett en liknande produkt.

På många sätt är Gear Fit kanske Samsungs mest intressanta nyhet på MWC 2014, för så vitt vi vet är det ingen annan har kombinerat ett smart armband med en kurvig OLED-skärm på samma sätt.

Samsung Gear 2 och Gear 2 Neo börjar säljas i april och kostar 3 000 respektive 2 000 kronor. Även Gear Fit släpps i april, men priset har Samsung har ännu inte avslöjat.

Samsung Galaxy Gear 2 och Gear 2 Neo
Skärm: 1,63-tums S-AMOLED (320 x 320)
Minne: 512 MB RAM / 4 GB
Kamera: 2 Mp (Gear 2)
Mått och vikt: 36,9 x 58,4 x 10 mm, 68 g (Gear 2) / 37,9 x 58,8 x 10 mm, 55 g (Gear 2 Neo)

Samsung Galaxy Gear Fit
Skärm: 1,84-tums konkav S-AMOLED
Övriga funktioner: Vatten- och smutsskyddad (IP67), accelerometer, gyroskop, Bluetooth 4.0, pulsmätare

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Håll koll på din hälsa

Smartaste kylskåpet vi sett

Stadsbil på el

Radion som aldrig tar slut

En TV du kan titta på – och igenom

Trådlösa proppar med förlustfritt CD-ljud

Billigare än så får du inte 150 tum

Glöm 85" nu är det 98" som gäller

JBL:s soundbar-högtalare blir något extra

Här är Sennheiser Ambeo Plus – och vi har hört den

Kolla in LG:s 97-tums OLED!

IFA-nyheter från Samsung

0
Rulla till toppen