Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Vi rapporterar från ISE-mässan

Ljud & Bild är i Amsterdam och rapporterar från världens största AV-mässa för proffs.

Av / 2015-02-10 - 11:18
Vi rapporterar från ISE-mässan

Varje år brukar Ljud & Bild täcka både amerikanska CES och europeiska IFA, två enorma mässor för konsumentelektronik. Men vi har aldrig tagit oss en närmare titt på ISE-mässan för att se vad som försiggår där. Det har kanske inte varit ett så genomtänkt beslut.

ISE-mässan är en av världens största i sitt slag, och dessutom en av de mest välbesökta handelsmässorna för den professionella audio/video-elektronikbranschen.

ISE är en ljud- och bildmässa för både heminstallation och kommersiell installation, men också för så kallad Unified Communication (”samordnad kommunikation”). UC är ingen särskild teknik, utan många. Målet är att skapa broar mellan olika plattformar, så att användarna kan få en alltmer sömlös vardag utan att behöva bry sig om den bakomliggande tekniken.

Samordnad kommunikation
Ett exempel på det är att mobiltelefonen kan ha automatisk internetuppkoppling, utan att du behöver veta om den är ansluten via mobilt bredband eller trådlös marknät via wifi. Eller att du kan sitta och har ett videosamtal via Skype och prata med någon som använder FaceTime (vilket inte går i dagsläget).

Installation
För vår del är användaranpassad installation kanske det mest aktuella. Där man ständigt hittar smartare lösningar för att integrera ljud på ett sömlöst och nästan osynligt sätt hemma, och får ljudanläggningen att samarbeta med TV:n eller projektorn på ett optimalt sätt. Trådlöst ljud blir allt populärare och därför hittar tillverkarna på mer och fler innovativa sätt att knyta ihop allting på. Alla försöker hitta den smartaste lösningen för att locka till sig kunderna.

Vi befinner oss i en mycket intressant tid när det gäller installation. De stora och fula lådorna ska bort och ersättas av produkter som diskret tar plats i bakgrunden på ett snyggt sätt. På samma gång ställer vi höga krav på att det inte ska påverka prestanda, vare sig när det gäller bilden eller ljudet. På det området förväntar vi oss till exempel att få se olika typer av digital signalbehandling (DSP) för att anpassa ljudet efter rummets akustik.

Future_kitchen
Smarta hem är på gång, där allting är uppkopplat mot internet.

Artificiell intelligens
Vi hoppas också på att få en skymt av morgondagens teknik. Särskilt inom robotteknik och artificiell intelligens. Vi vet inte vad vi kommer att få se, men vi är beredda att bland annat rapportera om flygande drönare som styrs av robotar på marken! Det är också naturligt att vi får se produkter för ”smarta hem”, där allt fler apparater är uppkopplade mot internet för att underlätta vardagen. I samband med detta är det naturligt att fråga sig vad som görs för att bevara privatlivet. Det är inte konstigt att folk blir nervösa när en del av processen att lära TV:n att förstå röstkommandon går ut på att den aktivt lyssnar på alla samtal och laddar upp dem på en fjärrserver …

windows_holo_1000x500
Vi hoppas få se Windows-hologram!

12 hallar
I år har ISE-mässan tolv utställningshallar och tre auditorier med konferenser. Vi har blivit utlovade att alla stora tillverkare ska finnas på plats, bland annat deltar Microsoft för första gången. Vi hoppas och tror att vi ska få se Windows Holographics i aktion!

Mässan startar i dag tisdag och vi är redan på plats!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Håll koll på din hälsa

Smartaste kylskåpet vi sett

Stadsbil på el

Radion som aldrig tar slut

En TV du kan titta på – och igenom

Trådlösa proppar med förlustfritt CD-ljud

Billigare än så får du inte 150 tum

Glöm 85" nu är det 98" som gäller

JBL:s soundbar-högtalare blir något extra

Här är Sennheiser Ambeo Plus – och vi har hört den

Kolla in LG:s 97-tums OLED!

IFA-nyheter från Samsung

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen