Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Sony tar mobilkameran ett steg länge

Supersnabb kamera, 4K HDR-skärm och premiär för Snapdragon 835 i Xperia XZ Premium

Skrivet av / 2017-02-28 - 18:35
Sony tar mobilkameran ett steg länge

En nyhet på Mobile World Congress som verkligen fångade vårt intresse var Sony Mobiles kommande toppmodell Xperia XZ Premium.

(Foto: Sony Mobile)

Den har nämligen en helt ny kamerasensor, vilket faktiskt är ovanligare än man kan tro. Man har nämligen haft samma sensor i alla sina mobiler de senaste tre åren, och många konkurrenter stoppar faktiskt Sonys sensor i sina mobiler också. Därmed har Sony Mobile en stor fördel med Xperia XZ Premium som de andra nu måste försöka komma ikapp.

Jag missade bilden, men bufferten räddade mig! (Foto: Ljud & Bild)

Sensorn har fått inbyggt minne, vilket används för att buffra bilderna man tar och blir därför nästan overkligt snabb. Så fort kameran noterar en rörelse i motivet börjar den ta bilder, så när man trycker av får man inte bara se en bild, utan också ett par bakåt i tiden. Det är alltså slut på missade bilder för att man varit för långsam med med fingret.

Partytricket med den nya sensorn är dock att man kan filma super slow motion i hela 960 bilder per sekund! Det gör den visserligen bara i 0,2 sekunder, innan den återgår till att filma i normalhastighet. Men när man spelar upp klippet är 6 sekunder av ultrarapid ganska lagom innan man tröttnar.

Dessutom är pixlarna på sensorn 19% större, vilket gör att den kan fånga in mer ljus. Det borde ge betydligt bättre bildkvalitet i dåliga ljusförhållanden.

Bättre bild med 4K HDR (Foto: Ljud & Bild)

Även skärmen är unik på mobilmarknaden. Den kan nämligen spela upp video i 4K med HDR! Precis som en premium-TV fast i fickformat. Innehåll kommer man att kunna få från Amazon Prime som lovat börja strömma video i det formatet.

Det sista unika med Xperia XZ Premium är att den faktiskt är den första mobilen med Qualcomms rykande färska Snapdragon 835. Vilket innebär att en del andra nysläppta mobiler faktiskt har en gammal processorgeneration. Förutom att vara snabbare och mer energieffektiv stöder kretsen nedladdningshastigheter på 1 Gbps!

(Foto: Sony Mobile)

Mobilen har en kraftig metallram som skyddar mot stötar och både fram- och baksida har Gorilla Glass 5. Minnet ligger nu på 4 GB och den har 64 GB lagring. Batterikapaciteten är 3230 mAh och vikten 195 gram.

Xperia XZ Premium släpps i maj/juni för 8 000 kronor.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen