IFA 2015

Hi-Res Audio, alltså högupplöst ljud, ger dig gåshud medan MP3 låter som brus. Sony satsar allt på Hi-Res.
Annons
Annons
forfatter

Observanta läsare har kanske sett den svarta och guldfärgade loggan, inte mycket större än ett frimärke. ”Hi-Res” står det, och det betyder att det finns stöd för ljudfiler som kan låta bättre än MP3. Hos Sony betyder det att du kan få stöd för HD-ljud – även trådlöst – i allt från mobiler, hörlurar, Walkman-spelare och stereoanläggningar.

DSC0128

I höst, någon gång före jul, utökas urvalet av produkter som stöder ljudfiler med mer än 16-bitars ljud (vilket är vad CD-formatet har).

DSC0118

På IFA 2015 visade Sony mikroanläggningen HAP-S1, som strömmade musik från Qobus i 24 bitar, med varierande samplingsfrekvens från 88,1 kHz och uppåt. Hur det lät var omöjligt att säga, oljudet i Sony-montern störde för mycket för att det skulle gå att höra någonting alls.

De dyrare Walkman-modellerna, som nya NW-ZX100, stöder också Hi-Res och har en extra påkostad hörlursutgång för att HD-filerna ska låta så bra som möjligt.

DSC0116

Spelaren förväntas kosta betydligt mindre än toppmodellen när den släpps i oktober.

Då kommer också CAS-S1, en lyxig mikroanläggning för skrivbordet, som drivs av en liten förstärkare med påkostad hörlursutgång och USB-DAC. Priset förväntas hamna på 800 euro och låter riktigt lovande för att vara så kompakt. Exakt hur bra ska vi återkomma till i ett test.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Sonys enorma videovägg hamnar antagligen inte i vardagsrummet i första taget, men du kommer nog få se den i aktion ändå!
Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Samsungs nya trådlösa öronproppar har intelligent aktiv brusreducering.
Precis som förra året kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre olika varianter: Galaxy S21, Galaxy S21+ och Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorma videovägg hamnar antagligen inte i vardagsrummet i första taget, men du kommer nog få se den i aktion ändå!
Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Användbart 35 mm-objektiv till Sonys fullformatkameror.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Earins nya öronsnäckor lovar bättre bas och ljudkvalitet än konkurrenterna
Ny 1,4 meter bred infotainment-skärm täcker hela instrumentpanelen.
LG Display har flera nya OLED-skärmstorlekar 2021, inklusive en efterlängtad 42-tummare. Frågan är bara vilken av TV-tillverkarna som hinner använda den först.
Ska utmana Volkswagen och Skoda.
HBO blåser nytt liv i en av tidernas mest populära TV-serier.