Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Samsung och Huawei konkurrerar med Apple TV

Små, Android-baserade medieboxar från Samsung och Huawei är på väg till din TV.

Av / 2013-09-10 - 10:04
Samsung och Huawei konkurrerar med Apple TV

Samsung visade upp sin Home Sync-mediebox redan på Mobile World Congress i Barcelona i februari, men sedan dess har det varit tyst som i graven om den lilla smarta apparaten som ska kunna allt en Apple TV kan – och lite till. Förseningen beror på att användarvänligheten har förbättrats, berättade en koreansk Samsung-representant som vi högg tag i på mässan, och nu ska boxen släppas i oktober. Uppgiften bekräftades av Samsungs danske chef, Claus Holm.

HOMESYNC_007_Dynamic2_Grey

Home Sync kopplas till TV:n och kan – precis som Apple TV och många tillverkares inbyggda smart-TV-lösningar – köra diverse appar på TV-skärmen, till exempel Netflix och andra streaming-tjänster. Man kan också använda boxen som mediecentral för allt material som finns lagrat i hemmet, oavsett om bilderna, videofilmerna och musiken ligger på smartmobiler, surfplattor, datorer eller nätverksdiskar (NAS).

DSC09720-kopi
Home Sync-gränssnittet känns igen om man har Android på mobilen eller surfplattan.

Till skillnad från Apple TV har Home Sync också en egen hårddisk – på imponerande 1 TB, berättade Samsung – och kan alltså användas som PVT, som kan spela in TV-program och sedan visa dem på alla enheter som är anslutna trådlöst till boxen.

När Home Sync kommer till svenska butiker kommer den att kosta mellan 3 000 och 4 000 kronor. Vi lovar naturligtvis att testa den så fort vi får tag på ett exemplar.

Huawei
Även kinesiska Huawei vill ta över familjens TV. På IFA-mässan lanserades lilla medieboxen MediaQ M310, som vi också såg i Barcelona fast då i en något förenklad version. Även denna bygger på Android, men till skillnad från Samsungs variant har den en kraftfull quadcore-processor. Däremot har den bara 4 GB minne, fast det kan utökas med microSD-kort.

DSC09800-kopi
Huawei MediaQ M310 är en Android-baserad mediebox som kopplas till TV:n.

MediaQ M310 är mer lik Apple TV och är tänkt att användas för streaming och andra appar på TV:n. De som har en MHL-utgång på sin mobil kan koppla in den via boxens HDMI-ingång och sedan spela upp material från telefonen. Det går naturligtvis att strömma via wifi och DLNA-också.

Vi vet inte om Huawei har några planer på att sälja sin mediebox i Sverige, men det europeiska riktpriset är 150 euro, och precis som Samsungs Home Sync släpps MediaQ M310 någon gång i oktober.

Skærmbillede-2013-09-08-kl.-22.35.43

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen