Samsung satsar hårt på 8KTV

Kantlös TV, The Frame i 75 tum – och den sociala skärmen kommer till Europa.
Annons
Annons
forfatter

På Samsungs First Look i går kväll, lokal Las Vegas-tid, avslöjade Samsung flera intressanta TV-modeller, många av dem med 8K.

För det första stämde ryktena om den ”kantlösa” TV:n. Q950 har en kant som bara är ett par millimeter bred, vilket i praktiken är osynligt. Särskilt om man väljer den stora 85-tummaren! Annars finns den i både 65 och 75 tum också.

Om du kan leva med lite kant så har Q900 samma bildkvalitet och finns i storlekar från 65 och upp till 98 tum! Då snackar vi om att 8K-TV kommer till sin rätt!

8K finns även i Q800-serien, i storlekarna 55, 65, 75 och 82 tum.

Samsungs nya QLED-toppmodell är nästan helt kantlös och har 8K-upplösning. Foto: Geir Gråbein Nordby

8K med artificiell intelligens

Upplösningen är 8K, vilket innebär ungefär 32 megapixlar med underhållning. Och eftersom det inte finns något 8K-innehåll ännu så innebär det att TV:n måste göra ett förbaskat bra jobb med att skala upp videomaterial som har lägre upplösning. Samsung har vidareutvecklat sin smarta intelligens (AI), som nu gör ett ännu bättre jobb med att analysera varje bildruta, pixel för pixel, och jämföra den med en bildbank med superupplöst bildmaterial. På så sätt kan den ersätta suddigt innehåll på skärmen med skarpt innehåll från en annan källa. Photoshop-användare som är vana vid att använda Klonstämpel-funktionen kan få en känsla av hur det fungerar.

Annons
Samsungs nya TV-apparater kan justera ljusstyrkan efter omgivningen, så detaljerna inte försvinner om solen skiner in genom fönstret. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bilden ställs in efter rummet

Nytt för i år är också att TV-apparaterna kan analysera ljuset från omgivningen och sedan justera ljusstyrkan automatiskt. Precis som vi är vana vid från mobiltelefonen. Detta innebär att skärmen höjer ljusstyrkan på dagen och dämpar den på kvällen. Och precis som på mobilen kan man stänga av funktionen om man inte gillar den.

Ljud

Något annat som analyseras från omgivningen är ljudet. Oväsen, närmare bestämt. Om någon plötsligt plockar fram dammsugaren så hör TV:n det och justerar dialogen utan att man behöver röra fjärrkontrollen. Det är främst röster i dialogen som förstärks, inte specialeffekter. Med andra ord behöver du inte oroa dig för att grannen ska tro att det är jordbävning varje gång du använder dammsugaren eller espressomaskinen. Fast det är klart, om du använder TV:ns inbyggda ljudsystem så är det kanske inte någon risk ändå.

Kombinera med soundbar

Men om du har en kompatibel Samsung-soundbar, det vill säga en av de som ingår i årets toppserie, så fungerar TV-apparaterna mer i tandem med den. Eftersom Samsung har arbetat med ljudet i sina TV-apparater tycker de att det är synd att du inte kommer att kunna njuta av det om externt ljud är anslutet. Men med en kompatibel Samsung-soundbar används TV:ns inbyggda högtalare för att utöka ljudet på bredden och höjden.

Tillsammans med smart DSP kan högtalarna på baksidan följa föremålen på bilden. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Bättre ljud från själva TV:n

Om du däremot inte vill koppla in en extern soundbar-högtalare eller ett externt ljudsystem så bör du känna till att Samsung har utrustat TV-apparaterna med flera högtalare på baksidan. Med hjälp av den avancerade DSP:n följer ljudet bilden på skärmen. Till exempel kan en helikopter som flyger på olika höjd på över skärmen få motsvarande ljudåtergivning.

Annons

De demonstrationer vi fick i den bullriga miljön på CES räckte inte för att dra några större slutsatser om att allting fungerar felfritt, men det verkar lovande.

Samsungs nya TV-apparater kan visa två sändningar samtidigt eller spegla mobiltelefonen bredvid TV-bilden. Foto: Geir Gråbein Nordby

Splitta skärmen!

Nytt på årets TV-modeller är att du kan dela upp skärmen i två delar. Till exempel kan du visa en bild från två TV-kanaler bredvid varandra om barnen vill titta på Bolibompa samtidigt som du vill se fotbollsmatchen. Eller om du vill titta på två fotbollsmatcher samtidigt! Du kan välja vilken bild som ska få ljudet från TV:n, den andra bilden kan få ljud i ett par Bluetooth-hörlurar!

Eller så kan du få upp Twitter- eller Facebook-flödet på TV-skärmen bredvid TV-bilden, så att slipper sitta och snegla på mobilen hela tiden när du tittar på TV.

 

I år kommer The Frame i fler storlekar, inklusive en mindre i 32-tum och en ännu större i 75-tum. Foto: Samsung

 

Annons

The Frame och The Sero

Nytt för år är att den populära design-TV:n The Frame, som ser ut som en tavla på väggen, kommer i flera storlekar. För det första är det många som har efterfrågat en mindre variant, och de kan nu se fram emot att den kommer i 32 tum i år. Men de som önskat sig något större får också sin dröm uppfylld. Förra årets modeller stannade på 65 tum, men nu finns det en på 75 tum!

The Frame har 4K-upplösning – och är alltså ingen 8K-TV – men bildkvaliteten är fortfarande bra. Bland annat tack vare bakgrundsbelyst QLED.

The Sero är en TV som snurrar sig till stående eller liggande beroende på innehållet. Perfekt för SoMe-generationen! Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Sedan har turen kommit till en spännande historia som heter The Sero. Det är tydligen koreanska för vertikal, och då kan man lista ut resten själv.

The Sero är en TV avsedd för den yngre generationen som växt upp med sociala medier och som inte alls alltid tittar på videor eller fotografier i liggande läge. För på Instagram och Snapchat är det ofta stående format som gäller.

Annons

The Sero har ett motorstyrt stativ som automatiskt roterar hela skärmen efter bilden som visas. Porträttfoton och videor visas alltså på en vertikal TV-skärm när man strömmar. Fiffigt!

The Sero finns ännu så länge i en enda storlek: 43 tum.

Får det lov att vara en 292-tums TV på väggen?

 

The Wall

Precis som sig bör visar Samsung också upp sitt dyraste TV-koncept, The Wall. Det är en microLED-skärm, där varje pixel är sin egen ljuskälla. Alltså är bilden helt svart, utan artefakter och med en helt annan ljusstyrka än OLED någonsin kan drömma om. Perfekt för dig som helt enkelt måste ha världens bästa bild!

En annan fördel med The Wall är att den är skalbar. Skärmen består nämligen av ”byggstenar”, eller brickor, som klickas ihop till den storlek man vill ha.

Annons

Ännu så länge är den kolossalt dyr, en 146-tums TV kostar fyra miljoner! Men tanken är att få ner tekniken i pris, så att microLED i framtiden kan bli standarden för highend-skärmar som är större än 100 tum.

Stay tuned!

Vi återkommer med mer information om nya TV-modeller, priser och lanseringstid.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Denon har aldrig gjort en bättre surroundförstärkare än jubileumsmodellen AVC-A110.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
Uppdaterad drönare med 1-tums kamera och 5,4K-video.
B&W PI5 och PI7 är äntligen här. Båda med aktiv brusreducering och toppmodellen har några extra coola funktioner.
En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.
Får dessutom 5G och 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm.
Och 4K HDR och Dolby Vision för en bättre bild.
Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!
Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.