Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 09Delta

Teknikfeber i Las Vegas

Ljud & Bild har landat i Las Vegas och är redo att ge dig de hetaste nyheterna från CES-mässan.

Skrivet av / 2016-01-05 - 14:00
Teknikfeber i Las Vegas

I Las Vegas är det aldrig lugnt. Hotellen i gambling-staden har knappt hunnit städa efter det vilda nyårsfirandet förrän det brakar loss igen, den här gången med elektroniskt fyrverkeri!

samsung-suhd-fireworks

CES (Consumer Electronic Show) har alltid haft varit en het mässa i elektronikvärlden. Till skillnad från europeiska IFA, som mest handlar om färdiga och butiksklara produkter, visar CES upp elektronikvärldens allra färskaste nyheter, prototyper och trender.

Spännvidden är otroligt stor. Här visar små, innovativa och nystartade företag upp sina prototyper för första gången samtidigt som chefer för globala, tongivande jättar som Google och Facebook håller inspirerande anföranden om den teknologiska utvecklingen. Ute på mässgolvet utkämpar ledande elektronikmärken en hård och prestigefylld kamp om vem som har den snabbaste och största – eller minsta – prylen på marknaden.

Presskonferenserna är storslagna och glamorösa, med mycket amerikanskt skryt på scenen – så länge telepromptern fungerar. Kort sagt: vill man ta pulsen på teknikåret 2016 så är det i Las Vegas det händer!

Vad kan vi räkna med i år?
Årets mässa kommer att bjuda på en rad godbitar för oss som är extra intresserade av bildkvalitet. Bland annat är förhoppningarna stora på lanseringen av det nya Ultra-HD-Blu-ray-formatet. Det handlar om nya skivor och spelare som ser precis ut som vanlig Blu-ray men som har bättre lagringskapacitet och bildkvalitet. Upplösningen är ökad till 3840 x 2160 pixlar, med upp till 60 bildrutor per sekund, och både färgrymden och dynamikomfånget (HDR) är förbättrat. Allt handlar om att ge maximalt utbyte med en modern 4K-TV.

4K-TV med HDR
sonyhdr

Utvecklingen av TV-apparater står aldrig stilla och ledordet för 2016 är ännu mer ljusstarka och kontrastrika skärmar som är gjorda för att utnyttja den nya 4K HDR-standarden. I enkla ordalag handlar HDR om förbättrat dynamikomfång (kontrast och ljusstyrka). Tanken är inte att göra dig som tittar helt ”snöblind” utan att kunna visa solljus, eldslågor, ljusreflektioner och annat på ett mer realistiskt sätt.

Tillsammans med TV-tillverkarna har branschorganisationen UHD Alliance kommit fram till en gemensam standard som definierar kraven på äkta 4K med HDR. Tidigare har det rått oenighet om hur hög ljusintensitet (nits) som behövs för att tillfredsställa kraven, men den nya UHD Premium-standarden innebär bland annat ett krav på minst 1000 nits ljusstyrka. När det nu finns en standard och ett nytt HDR-förberett Blu-ray-format på ingång så räknar vi med att få se ett större urval av HDR-kompatibla skärmar under 2016.

Virtual Reality: De efterlängtade VR-glasögonen Oculus Rift går att förbeställa från 6 januari. 

Virtual Reality: De efterlängtade VR-glasögonen Oculus Rift går att förbeställa från 6 januari.

Virtual Reality och spel
CES handlar om mycket mer än traditionell TV och video. Vi kommer även att få se massor av nyheter på snabbt växande områden som Virtual Reality. Flera tillverkare har VR-glasögon för spel, underhållning och andra tjänster. Augmented Reality (AR) är också ett begrepp man ska lägga på minnet och innebär att grafiken läggs ovanpå det man ser i verkliga världen.

Dessutom är stora delar av CES-mässan vigd åt det senaste inom drönare, prylar, wearables och träningsarmband. För att inte tala om alla olika sorters ”robotar” som tar hand om allt fler uppgifter hemma.

Självkörande bilar blir ett allt aktuellare tema. I år finns ett helt mässområde som är avsett för att de största biltillverkarna ska kunna visa sina teknologiska framsteg inom olika nivåer av automatisering.

Smart Home
477625-smartthings-hub

Vi har redan sett att teknik, internet och IT-teknik knyts allt närmare – det så kallade ”internet of things” där fler och fler enheter och sensorer kommunicerar med varandra. Snart kan ”allting” hemma – från larm, dörrlås, temperatur och belysning – fjärrstyras från mobilen! Av allt att döma kommer CES 2016 att innehålla många spännande nyheter för ”smarta hem” och automatisering.

Vi ser fram emot att berätta mer om allt detta de närmaste dagarna – ”stay tuned” för de senaste nyheterna från Las Vegas och CES. Teknikåret 2016 börjar här!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen