TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Teknikåret 2015 börjar här!

Ljud & Bild är på plats i Las Vegas för att rapportera från årets första elektronikmässa.

forfatter
Publicerad 2015-01-05 - 10:05

 

CES2015_skilt

Las Vegas är mer än strippor och hasardspel. Varje år i januari är det platsen där årets första elektroniknyheter lanseras. Då går nämligen International Consumer Electronics Show av stapeln. Den storslagna CES-mässan lockar varje år till sig fler än 100 000 journalister och utställare från hela världen och under en vecka presenteras närmare 20 000 nya elektronikprodukter.

Mandalay Bay og Luxor.
Mandalay Bay och Luxor, två av Vegas många lyxiga hotell.

Årets presskonferenser på öppningsdagen måndag äger rum på det 930 000 kvadratmeter (!) stora Mandalay Bay Convention Center. Ljud & Bild har slagit läger på grannhotellet Luxor med sin ikoniska pyramidform. Vi finns på plats för att ge dig de senaste nyheterna och rapportera om stämningen från årets mässa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Även om det är New York som har smeknamnet ”The city that never sleeps” så passar det verkligen in på Las Vegas också. I alla kasinon är det öppet dygnet runt, samtidigt som parfymerad friskluft och hög diskomusik pumpas in i lokalerna för att hålla alla gamblers vakna. Spelhallarna är byggda som labyrinter där alla gångar leder till enarmade banditer, black jack och no limit hold’em.

Hit reser amerikanerna för att koppla av, festa, gambla eller kanske gifta sig i rekordfart (med Elvis som vigselförrättare). Man kan också låta sig underhållas av stadens många storslagna shower, teatrar och cirkusar. Det vilar en uppsluppen stämning över staden, som är svår att hitta någon annan stans. ”What happens in Vegas, stays in Vegas.”

ces-show-floor-640x359

Fast det gäller naturligtvis inte CES. Till mässan kommer världens elektroniktillverkare, stora som små, för att förmedla sina budskap för hela världen. Kända storheter från Samsung, Google och Microsoft håller föredrag. Berömda atleter, musiker, skådespelare och regissörer flygs in för att vara frontfigurer för nya produkter. Fast det är inte alla som lyckas lika bra – förra året fick Transfromers-regissören Michael Bay scenskräck när hans teleprompter gick sönder på Samsung-pressmötet.

Vad kan vi förvänta oss i år?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vilka produkter som blir mest omtalade i år återstår att se, men det förväntas att urvalet av 4K-videoprodukter ökar och att vi får se flera nya 4K-skärmar med OLED-teknik. Koreanska LG har redan läckt information om sitt kommande 2015-sortiment, som kommer att bestå av både flata och böjda OLED-skärmar med 4K-upplösning.

LG WebOS 2.0
LG:s gränssnitt WebOS 2.0.

Alla TV-märken har förbättrat sina smart-plattformar. Samsung kör igång med sitt egenhändigt framtagna Tizen-system, LG har uppgraderat sitt WebOS till version 2.0 och Sony använder sig av Googles Android L-system i några modeller.

En annan nyhet på smartfronten är strömning av spel via internet: Både Sony och Samsung stöder nya PlayStation Now-plattformen som ger tillgång till många klassiska PS2- och PS3-spel – utan att man behöver ha någon spelkonsol. Många förståsigpåare tror att den här sortens ”cloud gaming” så småningom kommer att ta över efter den traditionella konsolen, även om grafikprestanda inte är riktigt i klass med PS4.

På samma gång finns det stora förhoppningar på lanseringen av ett nytt 4K-Blu-ray-format, som skulle förbättra tillgången på material i äkta 4K-upplösning. Och det bör komma snart: strömningsgiganter som Netflix och Amazon vilar inte på lagrarna och förväntas lansera bättre 4K-tjänster och -material i år.

På mobilsidan förväntar vi oss inte att se de allra hetaste nyheterna eftersom många av de stora tillverkarna har sina egna, separata evenemang för nya telefoner och mobiler. Men ett par godbitar blir det: bland annat har LG redan berättat om sitt nya mobil-flaggskepp, den böjbara G Flex 2.

När det gäller välljud kommer det att presenteras en mängd hörlurar, både med och utan sladd och brusreducering. Trådlösa multiroom-system och ljudlimpor är också heta. Och så får vi inte glömma hifi- och hemmabiobranscen, som även i år har intagit lyxhotellet The Venetian för att visa upp sina senaste kreationer, inklusive Devialets superheta Silver Phantom-högtalare. I hemmabion är det nya förstärkare och högtalarsystem med Dolby Atmos som gäller.

OculusRift
CES är också platsen där nydanande teknik visas upp. Bland de växande trenderna finns smartklockor/wearables, smarta sensorprylar för hus och hem (inklusive ”babywatch” på steroider), avancerade 3D-skrivare och -skannrar och inte minst nya Virtual Reality-glasögon som Oculus Rift, som äntligen ska sättas i produktion.

Allt detta och mycket mer hoppas vi kunna berätta om under veckan som kommer.

Häng med oss här och på vår Facebook-sida för de hetaste CES-nyheterna!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Visade upp Atmos-högtalare och trådlösa lurar med DSP
En av de roligaste prylarna vi såg på CES: En ”virtual reality”-videokamera som inte bara filmar framåt, utan hela vägen runt!
Nytt rekord för nya produkter från hörlursproducent?
Nya hörlurar och hörlursförstärkare för högupplöst ljud
Astell & Kern tar steget från bärbart till stationärt. Här är nätverksspelaren AK500N.
Klipschs Reference-serie har länge varit populära högtalare bland hifi- och hemmabiofantaster. Nu är efterträdarna på gång.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend