SUPERERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

Överflöd på världens största teknikmässa (med video)

Årets CES-mässa i Las Vegas bjöd på många spännande nyheter. Störst var konkava skärmar med superupplösning och prylar du kan ha på dig. Och så tog vi naturligtvis en vända på hifi-avdelningen!

Den internationella CES-mässan i Las Vegas är rätt ställe att besöka om man vill skaffa sig en översikt över kommande innovationer och produkter. Det är hit både stora och små aktörer på hemelektronikmarknaden kommer för att visa upp sina aktuella och kommande produkter inom områdena TV, data, ljud, robotar och 3D-skrivare, plus mycket annat.

Årets mässa slog alla storleksrekord med nästan 200 000 kvadratmeter montrar, fördelade på fler än 3 200 utställare. Fler än 150 000 besökare kom på besök, varav 35 000 utlänningar. Alla med yrken inom branschen, eftersom den här mässan inte är öppen för allmänheten.

Läs alla våra CES-nyheter här!

CES var fullproppad med produkter i alla kategorier, från Ultra-HD-TV och kameror till surfplattor, robotar och 3D-skrivare, plus en uppsjö av hifi-märken. Vi saknade ingenting.

Eller för att citera chefen för Consumer Electronics Association, Gary Shapiro: ”Det enda som saknades på CES 2014 var en tidsmaskin!”

Ultra-HD
Årets mässa fokuserade stenhårt på 4K Ultra-HD, som är det nya HD-formatet efter 1080p. Utställarna visade både kommande modeller och prototyper med såväl platta som böjda skärmar, och både Samsung och LG hade modeller som till och med kunde vara antingen platta eller konkava så att man alltid har en TV som passar ens önskemål. Sharp visade dessutom upp en 85-tums prototyp med 8K-upplösning – dubbelt så mycket som 4K. Upplösningen var så enorm att man kunde trycka näsan mot skärmen och ändå inte se några pixlar.

Wearable technology
Förutom mobiler och surfplattor hade CES-mässan gott om ”wearable tech”, alltså prylar som man har på sig jämt i form av smarta klockor, armband och glasögon. Det handlar om allt från så kallad utökad verklighet (”augmented reality”), som kan ge information från internet om exempelvis väder, sevärdheter och shoppingerbjudanden i närheten, till att mäta pulsen och blodtrycket när man tränar. Eller ge information om optimal vinkel, klubba och avstånd på golfbanan. Det är bara fantasin som sätter gränser för möjligheterna och vi förväntar oss att se en explosion av fiffiga appar till denna ”inklädnadsteknik” från 2014 och framåt.

Hifi
Som vanligt fanns det oräkneliga hifi-utställare på mässan. Nästan hela hotellet The Venetian var fullt av montrar och sviter med billig och svindyr utrustning, och de fina ljudupplevelserna stod på rad.

Omöjligt att se allt
Det är fullständigt omöjligt att få en heltäckande överblick över en så enorm mässa som CES. Vi gjorde vårt allra bästa genom att den här gången skicka ut alla våra journalister för att hitta ny och spännande teknik, främst inom områdena TV, hifi och prylar.

Här är fler videor från CES:

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.
  Nu är det bara tre veckor kvar tills vi ännu en gång kan skratta och mysa med charmiga Johanne & Co.
  Fujifilm GFX100 får 400 megapixlar.
  Light Speaker från svenska Transparent är inte som andra trådlösa högtalare.
  Enligt flera källor har Samsung inga planer på en Galaxy Note 21. Note-serien ska ersättas av Galaxy Z Fold 3.
  Undvik felköp på Black Friday – satsa på testvinnarna!
  HBO Nordic satsar lokalt och lanserar snart sin första danska serie.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.