DG Nocticron 42,5 mm F1,2 ASPH

Porträttobjektivet ser som ut som ett Leica-objektiv – och heter det också – är nämligen gjort av Panasonic. Det sägs vara utvecklat i samarbete med Leica, som är kända för sin extrema kvalitet – både optiskt och mekaniskt – och kan mycket väl vara minst lika bra.

Leica DG Nocticron 42,5 mm F1,2 ASPH har en bildvinkel (vilket motsvarar 85 mm i förhållande till 135 mm-fullformat) och passar alltså perfekt för bland annat porträtt.

Man får leta länge om man ska se att det är ett objektiv som är gjort för Olympus och Panasonics microFourThirds-format, för det ser verkligen ut som ett äkta Leica-objektiv.

Den mekaniska kvaliteten är hög. Praktiskt taget hela den inre och yttre konstruktionen präglas av lättmetall och stål. Fokusringen är mjuk och exakt och har en bländarring med tredjedels steg och markerade klickstopp som påminner starkt om Leicas bländarringar.

F1,2 som största bländaröppning gör att man kontrollera skärpedjupet, vilket är perfekt om man bara vill ha ögonen skarpa i ett porträtt.

Ljusstyrkan är bra i mörker eftersom man kan ta bilder utan att de blir oskarpa. Objektivet har en inbyggd optisk bildstabilisator som är effektiv ner till ungefär 3,5 exponeringssteg, så att man kan knäppa med bländare 1,2, med 1/15 sekunds slutartid och ändå få skarpa bilder

Objektivet kostar 1500 euro, vilket gör det till det dyraste Leica-objektivet med fast brännvidd till mFT-kameror. Fast det är fortfarande mycket billigare än något Leica bygger med samma ljusstyrka.

DG Nocticron 42,5 mm F1,2 ASPH släpps i första kvartalet och vi återkommer naturligtvis med ett komplett test.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.