Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Android-TV från Philips

Toppmodellerna i Philips 2014-sortiment får Android-operativsystem från Google. Det innebär bland annat en möjlighet att ha bättre smart-funktioner och fler appar – inklusive många spel.

Av / 2014-01-10 - 17:41
Android-TV från Philips

Smart-TV-tillverkarna har i flera modellgenerationer försökt göra sina TV-apparater smarta på riktigt. Nu verkar det som om många ger upp försöken att klara av det på egen hand.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
LG har just köpt ett operativsystem och modifierat det för TV-apparater och Philips har vänt sig till mäktiga Google för att få hjälp med sin smart-plattform. De nya TV-toppmodellerna är utrustade med Android, närmare bestämt version 4.2 Jelly Bean, som ursprungligen togs fram för bärbara enheter men som nu anpassats för TV. Tillsammans med en quadcore-processor och 4 GB RAM-minne ska Philips få en potent lösning med gott om datorkapacitet, plus ett stor urval appa från Google Play.

Med Android i TV:n kan Philips TV-apparater kommunicera sömlöst med smartmobiler och surfplattor som kör Android, men de kan naturligtvis även dela innehåll med Apple iOS-enheter och använda dem som fjärrkontroll.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
TV-apparaterna är inte heller låsta till enbart Android. Många befintliga appar, till exempel Netflix och andra tjänster, går att nå från den ”vanliga” Philips Smart TV-portalen. Det skulle dock inte förvåna oss om fler TV-tjänster så småningom skräddarsys för Googles egen plattform.

I Googles app-butik finns gott om intressant appar, bland annat många gamla bekanta spel. Och även om alla inte passar lika bra på TV-skärmen så ändrar det sig förhoppningsvis i takt med att antalet Android-baserade appar tar fart.

Spelen kan styras med fjärrkontrollen, mobilen/surfplattan eller helst med en trådlös handkontroll, som finns att köpa från exempelvis Logitech. Och det fungerar förvånansvärt bra. Spelkänslan och grafiken kan naturligtvis inte mäta sig med moderna spelkonsoler, men för att vara inbyggd i TV:n fungerar det utmärkt, framför allt om man är uttråkad i reklampauserna.

I första omgången är det bara Philips dyrare TV-modeller som får Android-operativsystem, allra först är nya 8000-serien som släpps under andra kvartalet 2014.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Rulla till toppen