annons
annons
annons

Marten Coltrane Supreme 2

Här är ett par högtalare du aldrig har sett förut. Och du har förmodligen inte hört på maken heller.

Lägg till som favorit

På alla stora mässor hittar man alltid saker och ting som sticker ut och som är lite extra speciella. Så var det på årets upplaga av CES-mässan också.

Svenska flaggan vajar högst
Närmare bestämt på 29:e våningen av Venetian Tower. Som vanligt är de seriösa ”montrarna” på CES-mässan inga vanliga montrar utan sviter på Hotel Venetian. Och i en av dem hittade vi något man minsann inte ser varje dag: ett par högtalare för 480 000.
Dollar.

Det handlar om den senaste inkarnationen av Coltrane-toppmodellen, Coltrane Supreme 2 från svenska Marten – eller Mårten Design, som vi brukade kalla dem innan de blev internationellt välrenommerade och plockade bort ringen över bokstaven Å.

Trots att priset förmodligen gjorde högtalarna till de mest exklusiva på hela mässan (närmare 3,4 miljoner svenska riksdaler) så var det ljudet som gjorde att Marten-sviten skilde sig från mängden.

Och det berodde faktiskt inte bara på högtalarna, utan på akustiken. I ett hotellrum går det naturligtvis inte att få särskilt bra arbetsvillkor som kan göra så här kompromisslösa högtalare rättvisa, men Marten hade gått längre än någon annan utställare vi har sett. Svanå Miljöteknik stod för diffusorer och akustisk behandling – inklusive ett separat innertak!

Marten Coltrane Supreme 2_stående_liten
Coltrane Supreme 2
Till skillnad från Coltrane-modellen, som vi har skrivit om förut och där varje högtalare består av två kabinett – ett för diskant, mellanregister och bas och ett separat för djupbasen – sitter alla element i Coltrane Supreme 2 i ett och samma kabinett.

Men någon helt vanlig trevägare är det knappast. Måtten är 54 x 200 x 59 centimeter och vikten 230 kilo. Och bestyckningen utgörs av en 0,75-tums superdiskant av diamant, en 2-tums diskant av diamant, ett keramiskt 5-tums mellanregister, sju 8-tums sandwich-baselement, plus sex passiva baselement på baksidan med 11-tums sandwich-membran.

Elementen är utvecklade i samarbete med Accuton och är helt nya och gjorda efter Martens specifikationer. På insidan sitter precis som i föregångaren Jorma Designs allra finaste Statement-kabel, faktiskt hela 70 meter i varje högtalare!

Trots den förhållandevis sofistikerade akustiken ser vi fram emot att få höra vad Coltrane Supreme 2 verkligen kan prestera i ett riktigt lyssningsrum. Vi ber att få återkomma!

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Lämna ett svar

annons

Läs också

Nu kommer tekniken nära inpå

Nu kommer tekniken nära inpå

CES-mässans stora trend var ”wearable tech”, framför allt smarta armband som man har på sig dygnet runt. Vi har tittat närmare på de mest intressanta från Sony och Razer.Lägg till som favorit
Smarta tillbehör från Logitech

Smarta tillbehör från Logitech

Speltillbehör för iPhone och smart mus för flera enheterLägg till som favorit
Se presentation av Rega RP10

Se presentation av Rega RP10

Här är Regas nya toppmodell. Vi har tittat närmare och lyssnat på skivspelaren tillsammans med Phil Freeman som berättar mer om den. Lägg till som favorit
Martin Logan tappar tråden

Martin Logan tappar tråden

Det måste bara bli bra när Martin Logan gör en trådlös högtalare. Crescendo har både bluetooth och AirPlay, gissa om vi ser fram emot att få testa den här!Lägg till som favorit
Unik högtalardesign

Unik högtalardesign

Runda högtalare är inget nytt, men Fujitsu gör det på sitt eget sätt i deras Eclipse. Lägg till som favorit
Ayre fyller 20 år och går hela vägen

Ayre fyller 20 år och går hela vägen

Amerikanska Ayre har bara super-highend, men när de jubilerar måste de naturligtvis anstränga sig lite extra när de uppgraderar sina toppmodeller. Lägg till som favorit
Vi har provat de största mobilnyheterna på CES

Vi har provat de största mobilnyheterna på CES

Även om det inte dräller av mobilnyheter på CES så kom både Sony och Samsung med intressanta nya produkter. Vi har bilderna. Lägg till som favorit
Böjd mobiltoppnyhet från LG

Böjd mobiltoppnyhet från LG

Det är inte bara TV-apparaterna som ska vara konkava i år. LG har böjt den lilla skärmen på sin lyxmobil – som till och med läker sig själv och tar bort repor automatiskLägg till som favorit
annons
Stäng meny