annons

Marten Coltrane Supreme 2

Här är ett par högtalare du aldrig har sett förut. Och du har förmodligen inte hört på maken heller.

annons

På alla stora mässor hittar man alltid saker och ting som sticker ut och som är lite extra speciella. Så var det på årets upplaga av CES-mässan också.

Svenska flaggan vajar högst
Närmare bestämt på 29:e våningen av Venetian Tower. Som vanligt är de seriösa ”montrarna” på CES-mässan inga vanliga montrar utan sviter på Hotel Venetian. Och i en av dem hittade vi något man minsann inte ser varje dag: ett par högtalare för 480 000.
Dollar.

Det handlar om den senaste inkarnationen av Coltrane-toppmodellen, Coltrane Supreme 2 från svenska Marten – eller Mårten Design, som vi brukade kalla dem innan de blev internationellt välrenommerade och plockade bort ringen över bokstaven Å.

Trots att priset förmodligen gjorde högtalarna till de mest exklusiva på hela mässan (närmare 3,4 miljoner svenska riksdaler) så var det ljudet som gjorde att Marten-sviten skilde sig från mängden.

Och det berodde faktiskt inte bara på högtalarna, utan på akustiken. I ett hotellrum går det naturligtvis inte att få särskilt bra arbetsvillkor som kan göra så här kompromisslösa högtalare rättvisa, men Marten hade gått längre än någon annan utställare vi har sett. Svanå Miljöteknik stod för diffusorer och akustisk behandling – inklusive ett separat innertak!

Marten Coltrane Supreme 2_stående_liten
Coltrane Supreme 2
Till skillnad från Coltrane-modellen, som vi har skrivit om förut och där varje högtalare består av två kabinett – ett för diskant, mellanregister och bas och ett separat för djupbasen – sitter alla element i Coltrane Supreme 2 i ett och samma kabinett.

Men någon helt vanlig trevägare är det knappast. Måtten är 54 x 200 x 59 centimeter och vikten 230 kilo. Och bestyckningen utgörs av en 0,75-tums superdiskant av diamant, en 2-tums diskant av diamant, ett keramiskt 5-tums mellanregister, sju 8-tums sandwich-baselement, plus sex passiva baselement på baksidan med 11-tums sandwich-membran.

annons

Elementen är utvecklade i samarbete med Accuton och är helt nya och gjorda efter Martens specifikationer. På insidan sitter precis som i föregångaren Jorma Designs allra finaste Statement-kabel, faktiskt hela 70 meter i varje högtalare!

annons

Trots den förhållandevis sofistikerade akustiken ser vi fram emot att få höra vad Coltrane Supreme 2 verkligen kan prestera i ett riktigt lyssningsrum. Vi ber att få återkomma!

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Läs också

Bästa nybörjarkameran blir ännu bättre

Ambilight i alla Philips TV-nyheter

Fotoskrivare för hela familjen

Ljusstarka objektiv till mellanformatkameror

Lugn Sonos-ägare

Smartklocka med banguide för golfare

Nya super-grafikkort i sommar

Grafikkrig: AMD har en ny generation klar till sommarens Computex. Men får vi se Nvidia RTX 3080 också?

Nödlösning från mellersta hyllan räddar Huawei från Google-blockad

Börja nedräkningen: Nu kommer Disney+ till Sverige!

The Wall of Sound

Nu kommer OLED-spelskärmarna

Bojkott: Huawei gör eget alternativ till Google Maps

Så enkelt är det att göra drönarvideo

Bojkott: Huawei gör eget alternativ till Google Maps

Den kinesiska mobiltillverkaren tar ännu ett steg mot att bryta sig loss från Googles ekosystem.