Search
Generic filters

Lovecraft Country har premiär på HBO Nordic 17 augusti

Se teasern till det nya skräckdramat här.

Om du inte tycker att Ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn låter som rappakalja, så läs vidare.

Alla andra, som också vill veta mer om en av de mest inflytelserika skräckförfattarna genom tiderna, är också välkomna att hänga med.

H. P. Lovecraft är en litterär ikon av den sorten som inspirerat mer kända nutida författare som Stephen King och Clive Barker. I åtskilliga noveller skapade Lovecraft ett fiktivt universum – den så kallade Cthulhu-mytologin – med en omfattande kosmologi av urgamla gudar och andra varelser som i vanliga fall existerar utanför tid och rum, men som dyrkas av kulter och människor som befinner sig på randen till vansinne.

Inspirerat både datorspel och heavy metal

Lovecraft var i stort sett okänd under sin livstid – han bodde främst i Providence, Rhode Island, och levde mellan 1890 och 1937 – men efter hans död har hans verk – med titlar som ”The Call of Cthulhu”, ”At the Mountains of Madness” och ”The Shadow out of Time” – inspirerat både rollspel (”Call of Cthulhu” från Chaosium), brädspel (”Arkham Horror”) och musik (bland annat Metallicas ”The Thing That Should Not Be”).

Datorspelet ”Doom” är också inspirerat av Lovecrafts mytologi, inte minst för att huvuddesignern bakom ”Doom”, Sandy Petersen, även är huvudförfattare till rollspelet ”Call of Cthulhu”.

 

    Ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn *

Ännu ingen Lovecraft-film

Men någon professionell film eller TV-serie baserad på Chtulhu-mytologin har vi inte sett hittills. Guillermo del Toro har i flera år försökt göra en film baserad på novellen ”At the Mountains of Madness” men ännu så länge har det inte blivit någonting av. Bland annat eftersom filmbolagen inte är så förtjusta i att finansiera en så extremt dyr film om den blir för hemsk för barn och ungdomar.

annons

Men en Lovecraft-serie!

Men sådana reservationer har kabel- och streaming-jättar som Netflix och HBO inte, så nu kan vi se fram emot en tvättäkta horror-serie som bygger på Lovecrafts mytologi.

annons

Serien heter Lovecraft Country och har premiär på HBO Nordic 17 augusti.

Bakom serien finns ett team av kända producenter och regissörer, med Jordan Peele och J.J. Abrams i spetsen.

Handlingen följer Atticus Freeman (Jonathan Majors) som reser med sin barndomsvän Letitia (Jurnee Smollett-Bell) och farbror George (Courtney B. Vance) för att försöka hitta sin försvunne pappa (Michael K. Williams). Resan genom Jim Crows USA på 1950-talet blir en kamp för överlevnad i ett land som präglas av våldsam rasism – men som också hemsöks av skräckinjagande monster.

Bland övriga medverkande finns Aunjanue Ellis (”When They See Us”), Abbey Lee (”Mad Max: Fury Road”), Jada Harris (”The Resident”), Wunmi Mosaku (”Fantastic Beasts and Where to Find Them”), Jamie Chung (”Once Upon a Time”), Jamie Neumann (”The Deuce”), Jordan Patrick Smith (”Vikings”) och Tony Goldwyn (”Scandal”).

annons

Lovecraft Country bygger på Matt Ruffs bästsäljare med samma namn, som länkade ihop H. P. Lovecrafts skräck med rasismen i 1950-talets USA.

Lovecraft Country består av 10 avsnitt. Här är en trailer:

* In his house at R’lyeh dead Cthulhu waits dreaming.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  UPPDATERING: Amazon bekräftar Sverige-lansering
  16-bits råvideo, 15 stopps dynamik och extrem ljuskänslighet
  Den kanske ser retro ut, men JBL 4349 är en helt ny studiohögtalare med12-tums baselement och ett stort diskanthorn.
  Quick Charge 5 lovar att ladda ett typiskt mobilbatteri till 50 % på bara fem minuter.
  Nu kan du bränna på i 350 km/h med perfekt timade rytmer från Naim!
  Det passar bra med lite Netflix och chill i augusti om vi ska tro meterologerna! Vått blir det åtminstone.
  Vi har honom att tacka för allt. Utan Nikola Tesla skulle inte den moderna tekniken existera.
  JBL LIVE 400BT försvinner ur sortimentet hos fler elektronikkedjor på grund av misstanke om hälsofarliga mängder cancerframkallande ämnen.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.