annons
annons
Sommarerbjudande: Prova Ljud & Bild i 4 veckor för 0 kronor! Prova Ljud & Bild
annons
annons
annons

Lithium-brist väntar?

Det nya fabriksprojektet från Tesla och Panasonic kan ställa till med problem för världens lithiumproduktion.

Panasonic och Tesla har slagit sig ihop om ett projekt som ska bli världens största fabrik för lithiumceller. Men det finns kanske ett litet problem med det hela… Ja, förutom då att den första planerade fabriken ska lokaliseras någonstans. Fyra delstater i USA slåss om projektet, men det ryktas att det redan har börjat byggas på en fabrik i Nevada, det vill dock varken Tesla eller Panasonic kommentera. När fabriken väl börjat byggas ska det ta tre år och – budgeterat – 5 miljarder dollar innan den står klar. Panasonic sägs ska pytsa i en av dessa fem miljarder.

Men hur mycket lithium finns det egentligen att tillgå för den enorma fabriken? Bloombergs statistik säger att Tesla redan nu tar hand om 17 procent av världens litiumproduktion och att 36 procent av den totala produktionen används till batteritillverkning. En Tesla Model S innehåller strax under 23 kilo litium, fortsätter Bloomberg. Produktionen av lithium måste alltså öka radikalt, annars kommer priserna att skena iväg och batteridrivna bilar bli ännu svårare att avsätta. Idag står batterikostnaden för runt hälften av vad bilen kostar. De största fyndigheterna finns idag i Anderna.

Att Tesla gick back 320 miljoner kr första kvartalet i år, men ändå har sålt hela produktionen, är en annan femma. Projektet tyder på att de har bråttom att öka produktionen för att också börja tjäna pengar. Man sägs satsa hårt på den kinesiska marknaden och planerar att öka tillverkningen från årets planerade 35000 bilar till en halv miljon tillverkade år 2018. Så det finns onekligen behov för den nya fabriken!

Läs också

Nu surfar du som hemma i EU

Nu surfar du som hemma i EU

Inga extraavgifter för roaming, men operatörerna sätter takLägg till som favorit
Nu blir VR verklighet

Nu blir VR verklighet

Att döma av Computex-mässan håller Virtual Reality äntligen på att komma igång. Lägg till som favorit
Artificiell intelligens

Artificiell intelligens

Artificiell intelligens är ett begrepp som har förundrat och fascinerat mänskligheten i nästan 70 år. Men vad är det egentligen och vad betyder det för vår vardag? Är det något vi ska vara rädda för och vart är allting egentligen på väg?Lägg till som favorit
Samsung Pay igång i Sverige

Samsung Pay igång i Sverige

Den mobila betalningstjänsten fungerar i butik från och med idagLägg till som favorit
Med hjälp av vänner

Med hjälp av vänner

Globalt grupparbete är hemligheten bakom en av de snabbast växande högtalartillverkarna i England.Lägg till som favorit
Snart får vi Samsung Pay i Sverige

Snart får vi Samsung Pay i Sverige

Apple får se sig slagna på mobilbetalningar av SamsungLägg till som favorit
Besök hos Danish Audio Design

Besök hos Danish Audio Design

Hos Danish Audio Design är man inte rädda för att ta ut svängarna för att åstadkomma bra ljud. Lägg till som favorit
Sista

Sista

Nu har jag lyckats. Äntligen. Dörren är låst, och jag tänker inte låsa upp den igen. Effehjulter sitter inne i det lilla rummet, och där ska han få sitta!Lägg till som favorit