TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

LG visar musklerna

LG öppnar CES-mässan med en rad spännande interaktiva produkter.

forfatter
Publicerad 2012-01-10 - 22:12

Efter flera år med inbitet byggande av sitt varumärke har LG blivit en av trendsättarna på årets viktigaste elektronikmässa.

Måndag morgon lokal tid lyfte koreanerna på ridån för sina nya 3D-storskärmar, och visade framför sin efterlängtade OLED-TV. Och vi måste erkänna att detta är läckra grejor!

Man behöver inte sitta på första parkett för att inse att den nya 55-tums OLED-skärmen har en uppseendeväckande skärpa och kontrast. Bilden som flög fram över skärmen hade en gnistrande klarhet och markerar ett solklart hopp i bildkvalitet även mot de allra bästa LED- och plasmaskärmarna.

LG-TV:n är en smal skönhet att titta på, bara 4 millimeter tjock och en nästan osynlig ram på 1 millimeter. Även vikten är under hälften av en motsvarande LED-skärm: 7,5 kilo. Specifikationerna säger dock ingenting om priset, som ryktas hamna kring 60 000 kronor. Vårt intryck är att detta främst är en flaggskeppsmodell och att det nog tar ytterligare ett år tills OLED gör sitt intåg i mer kommersiella modeller för under 30 000 kronor.


Lyckligtvis råder det ingen brist på nyheter av mer traditionell LED- och plasmatyp. LG satsar stenhårt på en ny serie storskärmar och här är det bara att sära på bokhyllorna hemma i vardagsrummet: LG:s toppserie utökas med 60, 72 och 84 tums storlekar – och den sistnämnde har 4K-upplösning (3840 x 2160) som kan visa 3D i full-HD med passiva glasögon.

LG hävdar att de haft stor framgång med sina Cinema 3D-skärmar med passiv glasögonteknik, som nu har 30 % marknadsandelar i förhållande till de aktiva varianterna. Andelen spås öka under 2012 eftersom fler tillverkare anammat tekniken.

2012 kommer hälften av LG:s TV-modeller vara utrustade med inbyggd 3D och smartfunktioner. Utöver dessa lanseras också en serie Google-TV med Android-operativsystem. För att få tillräckligt med datorkraft till de nya finesserna har LG utvecklat ett eget chipset som de kallar för L9.

2012 verkar också bli året då gränssnittet förnyas. LG har utrustat sina TV-apparater med en rad sensorer för rörelsestyrning – alltså helt enkelt en kamera som filmar dina rörelser och kopplar ihop dem med olika funktioner, som att höja volymen eller byta kanal. Undrar om sensorn kan fånga upp om du viftar på stortån?

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend