data-srcset

Klipsch-hörlurar med Heritage-ljud

Med halvöppna HP-3 vill Klipsch trycka in deras välkända signaturljud rakt i hörselgången.

Få högtalare ger lika starka associationer som Klipsch. Så fort man hör namnet så vet man att det handlar om hornhögtalare som kan spela högt och fysiskt, nästan utan att dra någon ström från förstärkaren alls.

Allra mest kända är högtalarna i Heritage-serien, som rymmer klassiska, gamla modeller men som fortfarande tillverkas. Den äldsta, gigantiska Klipschorn, byggdes redan 1946 (!), och nu mer än 70 år senare byggs den med en konstruktion som är mycket snarlik originalet.

Andra modeller är La Scala, Cornwall, Heresy och Forte, samtliga med ett ljud som slår hårt – utan att bli vasst.

Klipsch Heritage HP-3 i valnöt. Foto: Klipsch
Klipsch Heritage HP-3 i valnöt. Foto: Klipsch

 

Nu är tiden kommen för att komma ännu närmare Heritage-ljudet – med hörlurar. Tre modeller presenterades på CES förra året – HP-1, HP 2 och HP-3 – men nu när lanseringen är här så har vi bara sett toppmodellen HP-3.

HP-3 är en halvöppen konstruktion, vilket innebär att den är byggd som en sluten hörlur men att den mittersta delen av öronkåpornas utsida är öppen. Tekniken motsvarar den i Audioquest Nighthawk, vars utseende är snarlikt, med samma sorts galler utanför ventilationshålen.

Halvöppna
Tanken med en halvöppen konstruktion är att man ska få en mer fysisk basåtergivning än från en sluten, men med ventilation som ger friare dynamik och en öppnare och renare diskant. Med andra ord: ett försök att ge det bästa av två världar.

annons

Högtalarelementen i HP-3 är stora, hela 52 millimeter, till skillnad från många konkurrenter som stannar vid 40 millimeter. Elementen omgärdas inte av någon gummiring utan är en så kallad ”free edge design”. Det ska ge ett klarare ljud med mindre färgning och Klipsch hävdar att ljudbilden är i klass med deras bästa högtalare.

annons

Impedansen är bara 25 ohm, vilket gör att hörlurarna kan spela mer än tillräckligt högt med en mobiltelefon eller en bärbar musikspelare, men Klipsch rekommenderar ändå en hörlursförstärkare för att ljudet ska bli så rent som möjligt.

HP-3 tål vansinniga 1,8 watt och har en känslighet på 98 dB med en milliwatt. Hör du dåligt så är det med andra ord bara att vrida upp volymen.

De väger 440 gram, vilket gör att du kommer att känna av dess tyngd, men så länge de är sköna att ha på sig så är det inget du tänker på. Vilket vi märkte när vi testade de fantastiska Focal Utopia som väger 490 gram.

Klipsch rekommenderar Heritage Headphone Amp till HP-3, men det är inte nödvändigt. Pris: 7 000 kr. Foto: Klipsch
Klipsch rekommenderar Heritage Headphone Amp till HP-3, men det är inte nödvändigt. Pris: 7 000 kr. Foto: Klipsch

 

annons

Utförande och pris
HP-3 finns i valnöt, ebenholts och ek och det ingår två utbytbara kablar på 1,4 respektive 2 meter. Hörlursstativ ingår också, plus en 6,3 mm-jackkontakt.

Prislappen är lika häftig som själva HP-3: 15 000 kronor. Hörlursförstärkaren Heritage Headphone Amp (7 000 kr) rekommenderas men är inget måste. Båda går att köpa nu.

Gissa om vi ser fram emot att få testa de här!

 

 

 

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Läs också

 data-srcset

JBL satsar på radio

Nej då, linjär radio är inte alls dött. Det tänker JBL bevisa med två nya bärbara radioapparater: Tuner 2 och Tuner XL.