annons
annons
Sommarerbjudande: Prova Ljud & Bild i 4 veckor för 0 kronor! Prova Ljud & Bild
annons
annons
(Foto: Tillverkare)
annons

Klipsch-hörlurar med Heritage-ljud

Med halvöppna HP-3 vill Klipsch trycka in deras välkända signaturljud rakt i hörselgången.

Få högtalare ger lika starka associationer som Klipsch. Så fort man hör namnet så vet man att det handlar om hornhögtalare som kan spela högt och fysiskt, nästan utan att dra någon ström från förstärkaren alls.

Allra mest kända är högtalarna i Heritage-serien, som rymmer klassiska, gamla modeller men som fortfarande tillverkas. Den äldsta, gigantiska Klipschorn, byggdes redan 1946 (!), och nu mer än 70 år senare byggs den med en konstruktion som är mycket snarlik originalet.

Andra modeller är La Scala, Cornwall, Heresy och Forte, samtliga med ett ljud som slår hårt – utan att bli vasst.

Klipsch Heritage HP-3 i valnöt. Foto: Klipsch
Klipsch Heritage HP-3 i valnöt. Foto: Klipsch

 

Nu är tiden kommen för att komma ännu närmare Heritage-ljudet – med hörlurar. Tre modeller presenterades på CES förra året – HP-1, HP 2 och HP-3 – men nu när lanseringen är här så har vi bara sett toppmodellen HP-3.

HP-3 är en halvöppen konstruktion, vilket innebär att den är byggd som en sluten hörlur men att den mittersta delen av öronkåpornas utsida är öppen. Tekniken motsvarar den i Audioquest Nighthawk, vars utseende är snarlikt, med samma sorts galler utanför ventilationshålen.

Halvöppna
Tanken med en halvöppen konstruktion är att man ska få en mer fysisk basåtergivning än från en sluten, men med ventilation som ger friare dynamik och en öppnare och renare diskant. Med andra ord: ett försök att ge det bästa av två världar.

Högtalarelementen i HP-3 är stora, hela 52 millimeter, till skillnad från många konkurrenter som stannar vid 40 millimeter. Elementen omgärdas inte av någon gummiring utan är en så kallad ”free edge design”. Det ska ge ett klarare ljud med mindre färgning och Klipsch hävdar att ljudbilden är i klass med deras bästa högtalare.

Impedansen är bara 25 ohm, vilket gör att hörlurarna kan spela mer än tillräckligt högt med en mobiltelefon eller en bärbar musikspelare, men Klipsch rekommenderar ändå en hörlursförstärkare för att ljudet ska bli så rent som möjligt.

HP-3 tål vansinniga 1,8 watt och har en känslighet på 98 dB med en milliwatt. Hör du dåligt så är det med andra ord bara att vrida upp volymen.

De väger 440 gram, vilket gör att du kommer att känna av dess tyngd, men så länge de är sköna att ha på sig så är det inget du tänker på. Vilket vi märkte när vi testade de fantastiska Focal Utopia som väger 490 gram.

Klipsch rekommenderar Heritage Headphone Amp till HP-3, men det är inte nödvändigt. Pris: 7 000 kr. Foto: Klipsch
Klipsch rekommenderar Heritage Headphone Amp till HP-3, men det är inte nödvändigt. Pris: 7 000 kr. Foto: Klipsch

 

Utförande och pris
HP-3 finns i valnöt, ebenholts och ek och det ingår två utbytbara kablar på 1,4 respektive 2 meter. Hörlursstativ ingår också, plus en 6,3 mm-jackkontakt.

Prislappen är lika häftig som själva HP-3: 15 000 kronor. Hörlursförstärkaren Heritage Headphone Amp (7 000 kr) rekommenderas men är inget måste. Båda går att köpa nu.

Gissa om vi ser fram emot att få testa de här!

 

 

 

Läs också

JBL:s legendariska högtalare återuppstår

JBL:s legendariska högtalare återuppstår

L100 är JBL:s mest framgångsrika högtalare. Nu kommer den i en helt ny version.Lägg till som favorit
Sonys ljudlimpor ger 3D-surroundljud

Sonys ljudlimpor ger 3D-surroundljud

Oavsett om du vill ha tredimensionellt Atmos-ljud eller ett extremt kompakt format så har Sony något som passar. Lägg till som favorit
Ljuskänslig Panasonic-kamera

Ljuskänslig Panasonic-kamera

Panasonic Lumix GH5S är en trimmad version av flaggskeppet GH5, gjord för video i dåligt ljus. Lägg till som favorit
Philips vill leka med Razer

Philips vill leka med Razer

De smarta Philips Hue-lamporna breder ut sig. Samarbetet med Razer innebär att du kan få stämningsfullt ljus i hela rummet när du spelar.Lägg till som favorit
Nvidia vill konkurrera ut din TV

Nvidia vill konkurrera ut din TV

Grafikjätten vill ställa en gaming-skärm på bästa stället i vardagsrummet. Och den ska komma från Asus, Acer eller HP. Lägg till som favorit
Jabra Elite-series

Nytt trådlöst från Jabra

Elite-serien ger tydligare skillnader och satsning på musikkvalitetLägg till som favorit
Sony Xperia XA2

Biffigare mellanklass-mobil från Sony

Xperia XA2 ger betydligt mer för pengarna än föregångarenLägg till som favorit
Bättre och smartare högtalare från LG

Bättre och smartare högtalare från LG

Ljudteknik från Meridian, soundbar-högtalare med Dolby Atmos ljudkort – och en högtalare som styr allt.Lägg till som favorit