TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Integrerad High End-förstärkare från Hegel

Efter att H200 länge härskat bland integrerade förstärkare släpper nu Hegel en dyrare toppmodell, H300. Mer kraft, mer upplösning – och inbyggd DAC!

forfatter
Publicerad 2012-03-27 - 16:35

Vi här på redaktionen har haft Hegel H200 som referensprodukt. Inte för att det är den mest välljudande förstärkaren upp till 25 000 kronor, utan för att den kombinerar ljudkvalitet med en sanslös punch som få andra kan leverera till det här priset. Därför har den varit en väldigt bra referens att jämföra annan utrustning mot. Men på sistone har en del konkurrenter börjat komma i kapp, och vissa har till och med gått om den.

Efter att H200 under många år varit toppmodellen bland Hegels förstärkare kommer nu H300. Denna hamnar över H200 i både prestanda och pris, och kommer att kosta ca 35 000 kronor.

Påkostat försteg

Den mest påtagliga förbättringen har enligt chefskonstruktör Bent Holter skett i förförstärkarsteget. Här har de tagit lärdom av tekniken i den dyra förförstärkaren P30 (50 000 kr), och placerat mycket av den tekniken i H300. Resultatet är en ännu bättre upplösning och ett lägre brusgolv.

Häftigare effektsteg

Effektsteget har också blivit häftigare. Medan H200 levererar 200 watt pet kanal, pressar H300 på med 250 watt per kanal med 8 ohms belastning. Hegel lovar att H300 har avsevärt bättre baskontroll och dynamik – delvis tack vare den kraftigare strömförsörjningen – och menar att den prestandamässigt ligger nära det du uppnår om du kombinerar förförstärkaren P30 och effektförstärkaren H20 – en kombination som hamnar på uppåt 90 000 kronor. H300 är en äkta dual mono-konstruktion med balanserade kretsar.

Påkostad DAC

I vår digitala tidsålder är det också viktigt att ha en bra digitalomvandlare. Detta har Hegel insett och försett H300 med en D/A-omvandlare på baksidan. Den har fått både USB-port och koaxial och optisk ingång, och ska hålla samma kvalitet som den nya HD11. Alltså ska den vara ännu bättre än den gamla favoriten HD10. Dessutom har H300 fått en digital koaxialutgång. D/A-omvandlaren i H300 har nämligen fått en påkostad variant som enligt Bent Holter ger en ”strålande omklockning” av den digitala signalen. Tanken med digitalutgången är att om du redan har en D/A-omvandlare sedan tidigare så kan du använda digitalingångarna på H300 och låta signalen omklockas och skickas vidare till den andra D/A-omvandlaren. Det här ska resultera i ett ännu bättre ljud än om du kopplar källan rakt in i din existerande DAC eftersom den får en renare signal att jobba med. Du kan också välja mellan de tre digitalingångarna via Hegels fjärrkontroll, vilket gör det enklare att ha flera källor, samtidigt som du låter din egen DAC sköta digitalomvandlingen.

Fjärrkontrollen kan riktas friare

Fjärrkontrollen har också förbättrats jämfört med föregående modell. Tidigare har du varit tvungen att peka direkt mot produkten, men nu kan du sitta med fjärrkontrollen riktad mot taket och ändå styra H300.

Kommer ihåg inställningar

Även efter att förstärkaren stängts av kommer den ihåg vilka inställningar du gjorde, alltså vilken ingång du använde senast. Du kan också själv gå in i menyn och ange vilken ljudnivå du vill att förstärkaren ska ha när den sätts på – en väldigt praktisk funktion.

Planerad lansering för Hegel H300 ligger kring sommaren/hösten 2012.

Pris: 35 000 kr

Hegel.no

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend