Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IFA 2019: Hörlurar från DALI

DALI överraskar med två trådlösa hörlurar, med och utan ANC.

Av / 2019-09-06 - 15:32
IFA 2019: Hörlurar från DALI

 

Danska DALI är ett märke som inte främst, utan enbart, är känt för sina högtalare (namnet är en förkortning för Danish Audiophile Loudspeaker Industries). Men på IFA-mässan i Berlin bryter företaget med sina traditioner och lanserar en serie hörlurar. Varför det?

”I grund och botten betraktar jag hörlurar som högtalare”, säger DALI-chefen Lars Worre när vi pratar med honom under torsdagen i deras monter, där det fortfarande hamras och bankas och sätts upp väggar inför den officiella öppningen.

Lars Worre anser däremot att många hörlurstillverkare gör det lite väl enkelt för sig. Men han nämner inga namn.

”Vi började med att leta efter OEM-element till hörlurar, men kvaliteten var alldeles för låg.”

Enligt Worre gäller detta både membrankvalitet, kantupphängning (som ofta utelämnas helt) och talspole. Han visar upp ett icke namngivet hörlurselement bredvid DALIs eget. Och utan dra några slutsatser enbart på grund av konstruktionen så ser DALIs element mer ut som ett högtalarelement, fast i mindre skala. Med kantupphängning och membran av papp med långa fibrer.

DALI iO-elementet är byggt på samma sätt som ett högtalarelement. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

Men varför hörlurar från DALI? Finns det inte mer än tillräckligt med hörlurar?

”Det är ju åt det hållet marknaden rör sig. Och det är inte nödvändigtvis något fel med det”, säger Worre. Han fortsätter:

”Du och jag har vuxit upp med hifi. Man kanske kan betrakta hörlurar som dagens konfirmationspresent. I stället för ett par högtalare och en förstärkare har man ett par hörlurar och en smartmobil.”

Lars Worre betonar att idén med DALI-hörlurar är långtifrån ny. I flera år var företaget långt framme med ett hörlursprojekt, som dock bordlades.

”Den gången gick det helt enkelt inte att bygga en hörlur av riktig kvalitet. På den tiden fanns inte trådlös överföring av rätt kvalitet. Även digitaltekniken har kommit riktigt långt.”

Den nya hörluren har fått namnet iO och finns i två versioner. Gemensamt för dem är att de är slutna, trådlösa over-ear-hörlurar. Förutom Bluetooth (med stöd för aptX HD) kan de användas med analog kabel, samt direkt digitalt med USB-C.

Toppmodellen iO-6 har inbyggd elektronisk brusreducering. Lillebror iO-4 är identisk bortsett från brusreduceringen. Eftersom batteriet också är likadant har iO-4 en batteritid på 60 timmar.

Vi lyssnade som hastigast på iO-6 i montern, i ett speciellt ”flygsimulator-rum” med konstgjort kabinbrus, och både brusreducering och ljudkvalitet verkade lovande. Vi återkommer naturligtvis med ett riktigt test så fort vi lagt vantarna på exemplar av iO-6 och iO-4.

Svenskt pris var inte helt klart på mässan, men räkna med någonstans kring 4 500 kronor för iO-6 och 3 000 kronor för iO-4.

DALI-chefen Lars Worre förklarar tekniken i iO-6. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Lycka till med att köpa dessa

De bästa öronproppaena får en efterträdare

Skullcandy: GROM-ljud för små barns öron

Ännu bättre Accentum från Sennheiser

Förstärkare från HiFiMAN

Beyerdynamic firar 100 år med specialutgåva

Använd solen som kraftkälla

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen