Search
Generic filters
 itemprop

IFA 2019: 55-tums 8K-TV från Samsung

Du behöver ingen jätteskärm för att uppskatta 8K-upplösning, hävdar Samsung och lanserar 8K-TV-apparater ända ner till 55 tum.

Samsung hann före konkurrenterna de släppte sina första 8K-skärmar förra året när. Och nu är de redan på gång med andra generationen. Q950-serien (2019) har uppgraderats med ny bildprocessor och finns i flera storlekar. På IFA-mässan lanserade de en ny modell i serien, men förvånansvärt nog var det ingen ny jätteskärm de plockade fram ur rockärmen: i stället utvidgar Samsung sitt sortiment nedåt, med en ny 55-tums 8K-TV!

Samsung QE55Q950R är Samsungs minsta 8K-TV hittills. Foto: Samsung

55-tums 8K-TV från Samsung

Nykomlingen QE55Q950R är Samsungs minsta 8K-skärm hittills. Den är en fullfjädrad QLED 8K-TV av samma typ som de övriga toppmodellerna i Q950-serien. Vilket innebär en toppmodern LCD-panel med QLED-färgfilter och direkt LED-bakbelysning med zonstyrning och upp till 3000 nits ljusstyrka.

Samsung-skärmen kan bland annat skryta med HDMI 2.1 (på en av ingångarna) och AirPlay 2, och stöder det öppna HDR10+-formatet. För att garantera att alla typer av videoinnehåll ser bra ut på 8K-skärmen använder den AI Upscaling, alltså avancerad uppskalning som är utvecklad genom maskininlärning.

En avancerad 8K-TV på knappt 55 tum är uppenbart något för särskilt intresserade. Så länge du har tillräckligt med plats är det uppenbart att en större 65- eller 75-tumsmodell ger ännu större utbyte av 8K-upplösningen.

Även om QE55Q950R har den minsta skärmytan av modellerna i Q950R-serien så kan skryta med den största pixeltätheten. Med cirka 160 PPI (pixlar per tum) sitter pixlarna så tätt att det ger en exceptionellt jämn och sömlös bild. Det innebär att 55-tummaren passar extra bra på korta tittavstånd, eller för den som har ont om väggyta. Vi kan också tänka oss att Samsung QE55Q950R lär vara en häftig gaming-skärm eftersom den dessutom har väldigt kort fördröjning (input lag)

Samsung QE55Q950R rullas ut nu i september och går redan att köpa i en del butiker. Riktpriset är 40 000 kronor.

annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.


Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Läs också

 data-srcset

Kommer i sommar

TCL 75X915 får specifikationer som man verkligen kan börja dregla över. [Uppdaterad artikel med svenskt pris.]

SOMMARERBJUDANDE
6 VECKOR LB+
ENDAST 6 KR
Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
PROVA i 6 VECKOR
close-link