Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Trådlösa highend-proppar från Sennheiser

Sennheiser IE 80S BT är trådlösa öronproppar för dig som bara vill ha det allra bästa.

Skrivet av / 2019-08-13 - 22:35
Trådlösa highend-proppar från Sennheiser

Om du vill ha hörlurar eller hörlurar med det allra bästa ljudet – och är beredd att betala för det – så kan det tyckas ganska avlägset att fundera på trådlöss. Men nu börjar det finnas ett bra urval av riktigt påkostade trådlösa öronproppar om bara det bästa ljudet är bra nog. Även om man vill ha det bekvämt.

Till exempel Beyerdynamic Xelento Wireless för 12 000 kronor.

Det är ingen tvekan om att trådlösa hörlurar är mycket bekvämare än de som har sladd. Detsamma gäller för öronproppar, nackdelen är att de trådlösa modellerna har en tendens att låta sämre. Ont om förstärkarkraft gör ljudet tunnare och den inbyggda digitalomvandlaren är sällan något att skriva hem om. Dessutom har trådlöst Bluetooth-ljud begränsad bandbredd och måste komprimeras. Vilket innebär att du aldrig kan få lika bra ljud som med förlustfria ljudfiler (eller CD) via kabel.

Sennheiser IE 80S BT

Ljudkodekar

Men numera finns det ett par nya Bluetooth-standarder som stöder högre bandbredd, till exempel Sonys LDAC (Android 2017 och senare). Den tredubblar bandbredden (990 kbit/s) och ger förlustfri kvalitet på allt upp till CD-kvalitet (högupplöst musik får vissa förluster). AptX HD har också fått fotfäste, den har lägre bandbredd än LDAC men högre än vanlig.

Sennheisers kodekar

Nya Sennheiser IE 80S BT stöder ovan nämnda aptX HD, men inte LDAC. Däremot har klarar den en annan kodek, Huawies okända LHDC – en förkortning för Low Latency High Definition Codec. Den har ungefär samma bandbredd som LDAC (900 kbit/s) och stöder ljud upp till 24 bita/96 kHz. Den är alltså en direkt konkurrent till LDAC men stöds ännu så länge av få spelare.

LHDC verkar bra i teorin men problemet hittills är att få mobiltelefoner stöder den. Huawei P30 och Mate 20 tillhör undantagen.

Varför Sennheiser bestämde sig för Huaweis kodek i stället för Sonys, som stöds av praktiskt taget alla Android-mobiler som säljs i dag, är inte så lätt att veta. I praktiken är det alltså aptX HD som gäller. Det är en bra kodek, fast inte lika bra som LDAC enligt vår mening.

Kostsamt innanmäte

Till Sennheisers försvar är hörlurar som stöder LDAC inte särskilt utbredda utanför Sonys sfär. Vi känner bara till Panasonic och Technics.

Desto viktigare är att elektroniken håller hög kvalitet, och Sennheiser har bland annat valt högupplöst digitalomvandling från välrenommerade AKM.

Två 10 mm högtalarelement drivs av var sin stark neodym-magnet och IE 80S BT påstås vara noggrant justerad för att ge en ljudbild i perfekt balans. Om du vill ändra på något så kan du fintrimma ljudet med en 5-bands equaliser som är inbyggd i appen.

Styr med rösten

Sennheiser IE 80S BT stöder röstassistenter Siri och Google Assistant, med en särskild knapp som aktiverar dem. De inbyggda mikrofonerna har brusreducering vilket ska ge ett kristallklart ljud i telefonsamtal och när man pratar med röstassistenten, även i bullriga miljöer.

Nackbygel

Den trådlösa anslutningen till mobilen görs via ett ergonomiskt nackband som är direkt kopplat till öronsnäckorna. Med andra ord är det inte öronpropparna ”true wireless”, alltså helt trådlösa. Som Sennheisers egen Momentum True Wireless. Fördelen med en nackbygel är att den ger plats för ett större batteri och förstärkare än när allting ska få plats inuti själva propparna. Då kan man få kraftigare ljud och längre batteritid. IE 80S BT har 6 timmars speltid, vilket är 50 procent mer än Momentum True Wireless – men ändå medelmåttig jämfört med de som orkar spela allra längst. Vi hoppas att det beror på att förstärkaren är så stark!

Pris och tillgänglighet

Sennheiser IE 80S BT släpps i mitten av augusti och kostar 500 euro, alltså lite drygt 5 000 kronor. En styv prislapp, men ändå bara hälften av Beyerdynamic Xelento Wireless.

Och om du verkligen vill att det ska kosta så kolla in Sony IER-Z1R för 21 000 kronor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

FiiO ska ge dina hörlurar guldljud

Black Week: Gör ett hörlursfynd

Olivia Rodrigo-version av Sonys briljanta öronproppar

Kampen om världens bästa hörlurar

Lyx-öronproppar till halva priset

High-end planar till vardagspris?

Öronproppar med sköldpaddskraft

Hörlurarna vi dreglar efter!

Dubbelt så bra talkvalitet

B&O Atelier Edition i höstfärger

Sennheiser förklarar priskrig på ANC

Förbättrad premiummodell från Bowers & Wilkins

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen