TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022
Nyhet

Technics-proppar sorterar bort bruset

Technics EAH-AZ60E och EAH-AZ40E är helt trådlösa ANC-öronproppar som kan filtrera bort oväsen från omgivningen elektroniskt – men låter röster passera obehindrat.

forfatter
Publicerad 2021-09-29 - 16:42

Japanska Technics har presenterat sin andra generation helt trådlösa hörlurar. Och förutom designförbättringar och längre batteritid hade de ett nytt teknik-äss i rockärmen. Technics lovar nämligen att de nya propparna kan skilja på ljudet vi vill höra och bruset vi inte vill höra – och det gäller både när vi lyssnar och när vi pratar.

De två teknikerna kallas ”Just my voice” respektive ”Attention mode”.

Just my voice ska förbättra ljudet för mottagaren när man pratar i telefon. Då analyseras ljudet från mikrofonerna och sedan plockas vindbrus, röster från omgivningen och andra ljud bort så att bara den egna rösten finns kvar. Tanken på att kunna föra ett begripligt samtal på en flygplats eller i tät trafik låter lovande. Hur effektivt det fungerar i praktiken får ett test utvisa.

Attention mode är en förbättrad version av det ambient- eller hear through-läge som de flesta brusreducerande hörlurar har i dag. Alltså där ljudet från omgivningen leds in i öronen genom mikrofonerna. Enligt Technics ska Attention mode kunna sortera ut bruset från omgivningen och samtidigt betona ljudet av rösten man lyssnar på. Om det bara handlar om att tekniken låter frekvenserna i mellanregistret, där röster ligger, passera eller om det finns artificiell intelligens med i spelet får vi ta reda på i praktiken.

 

Technics EAH-AZ60
Technics EAH-AZ60 har elektronisk brusreducering och högupplöst ljud. (Foto: Technics)

Just my voice finns inbyggt i modellerna EAH-AZ60 och EAH-AZ40 som lanserades i går. Attention mode finns förmodligen bara i den dyrare av de två modellerna, EAH-AZ60, eftersom den mindre EAH-AZ40 inte har automatisk brusreducering.

Bland andra skillnader mellan modellerna kan nämnas att EAH-AZ60 stöder LDAC-ljudprotokollet och är Hi-Res Audio-certifierad.

Batteritiden uppges vara sju timmar, ett helt dygn med laddfodralet. Trådlös laddning finns inte.

 

Technics EAH-AZ40. (Foto: Technics)

Pris och tillgänglighet

Technics EAH-AZ60 kostar 2 300 kronor och EAH-AZ40 kostar 1 500 kronor. Båda finns i butik från och med andra halvan av oktober.

 

 

Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

Kolla in de läckra hörlurarna! Notera namnet YH-5000SE. Yamahas mest ambitiösa flaggskepp bland hörlurar.
Ingenting bör låta så Ingen bas, ingen trådlös laddning, ingen brusreducering. Ljudet av ingenting är inte imponerande.
... Kosta vad det kosta vill Mark Levinson har aldrig gjort billiga saker och de tänker inte börja nu. Här är deras första trådlösa, brusreducerande hörlurar. Men hur bra är de?
Hör mer av din omgivning med dessa öronsnäckor Många människor är mest intresserade av ljuddämpning i öronsnäckorna. Men ibland behöver man faktiskt höra sin omgivning. Creative Sensemore Air går längre än de flesta.
Sticker ut En, i sammanhanget, tung och stor sportpropp som levererar både med komfort och ljud.
Förbaskat bra från Focal Focal Bathys är en ”måste ha”-produkt med exceptionell ljudkvalitet, fantastisk komfort och strålande brusreducering.
Följ Ljud & Bild