Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Det var bara för ett par år sedan som Focal släppte sin första highend-hörlur: den fantastiska Utopia. Beryllium-elementet återger musiken med sådan snabbhet och upplösning att få dynamiska hörlurar ens kommer i närheten. Och det är just detta element som sitter i den senaste modellen Stellia.

Utopia är en öppen hörlursmodell, och det är inte så konstigt. Om du ska ha det allra bästa så är det en öppen konstruktion som gäller. Men det har sina nackdelar, särskilt med att ljud läcker in utifrån lika mycket som om du hade något på över öronen alls. Och alla i närheten hör vad du lyssnar på, vilket kan vara störande. Öppna hörlurar är därför ett helt egocentriskt påfund, eftersom du helst ska sitta ensam i ett tyst rum för att kunna njuta av dem på full volym.

Svagheter med öppna

Öppna hörlurar har också en svaghet i form av crosstalk, alltså ljudläckage från ena örat till det andra. På ett sätt innebär det att stereoperspektivet ofta kan upplevas som bättre än det helt separerade ljudet från slutna hörlurar. Lite läckage gör nämligen att ljudbilden känns som om den kommer framifrån i stället för från varje sida av huvudet. Men det påverkar också tidsdomänen, genom att ljudet från vänster öronkåpa når höger öra något fördröjt jämfört med det direkta ljudet i högra öronkåpan. Och vice versa. Detta kan orsaka en ojämn frekvensrespons och begränsad dynamik i diskantregistret.

Focal Stellia är ett slutet (och brunt) alternativ till den svarta Utopia. Foto: Focal
Focal Stellia är ett slutet (och brunt) alternativ till den svarta Utopia. Foto: Focal

Slutna alternativ är ofta dyra

Därför finns det slutna alternativ, och det är här som Stellia kommer in i bilden. En sluten konstruktion har fördelen att den stänger ute ljud och har ofta en fylligare och hårdare bas eftersom all energi från högtalarelementet träffar örat, snarare än att delvis läcka ut. Men att göra en bra stängd hörlur är mycket svårare än att göra en öppen, vilket är skälet till att en sluten modell oftare är dyrare än en öppen syskonmodell.

Se bara på den slutna Sennheiser HD 820, som är nästan dubbelt så dyr som den öppna HD 800S. Tyvärr är den mycket sämre också. Som om inte Audio-Technics öppna toppmodell ATH-ADX5000 skulle vara dyr nog, den har fått ett slutet syskon i form av ATH-L5000 (som är på väg till oss för test). Och tror du inte att den kostar 40 000 kronor?

Foto: Focal
Foto: Focal

Billigare sluten

När Focal släpper en sluten hörlurar som bygger på samma element som i toppmodellen Utopia är vi faktiskt positivt överraskade eftersom priset är faktiskt lite lägre. Lite. Utopia 40 000 kronor och Stella hamnar på strax över 33 000 kronor.

Annons: Artikeln fortsätter nedan
Både den balanserade och obalanserade kabeln ingår i lådan. Foto: Focal
Både den balanserade och obalanserade kabeln ingår i lådan. Foto: Focal

Eftersom slutna hörlurar fungerar bättre att gå runt med än slutna så har Focal gett Stellia ett lagom elektriskt motstånd på 35 ohm. Det innebär att den bör kunna fungera med en vanlig mobiltelefon utan att man nödvändigtvis måste koppla en förstärkare mellan. Optimal ljudkvalitet får man inte på det här sättet, men det är coolt att kunna lämna ”Inspector Gadget-bältet” hemma ibland.

Vikten är 435 gram, 55 gram lättare än Utopia, och det ingå kablar för olika ändamå.l

Stellia är brun. Väldigt brun. Tänk på det när du väljer kläder, så utstyrseln matchar… Foto: Focal
Stellia är brun. Väldigt brun. Tänk på det när du väljer kläder, så utstyrseln matchar… Foto: Focal

Arche: hörlursförstärkare med DAC

Förutom den nya highend-hörluren släpper Focal äntligen en egen hörlursförstärkare, den stationära Arche. Den är utvecklad av Micromega men pryds alltså av Focals logga.

Focal Arche är utvecklad av Micromega. Foto: Focal
Focal Arche är utvecklad av Micromega. Foto: Focal

Arche är utrustad en inbyggd DAC som utlovar ett enastående ljud, som dessutom är skräddarsytt för alla Focals highend-hörlurar: Utopia, Stellia, Clear, Elear och Elegia – med egna förval för ljudkaraktär.

Framtida uppdateringar till förstärkaren kan göras genom att ladda ner ny firmware till ett USB-minne och stoppa in det på baksidan.

Hörlursförstärkaren Focal Arche har ett stativ som sticks ner i skårorna. Här avbildad med Utopia. Foto: Fokal
Hörlursförstärkaren Focal Arche har ett stativ som sticks ner i skårorna. Här avbildad med Utopia. Foto: Fokal

Tillgänglighet och priser

Focal Stellia släpps nu i februari, Arche kommer i mars. Priserna är 33 000 kronor respektive 27 500 kr.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Det var bara för ett par år sedan som Focal släppte sin första highend-hörlur: den fantastiska Utopia. Beryllium-elementet återger musiken med sådan snabbhet och upplösning att få dynamiska hörlurar ens kommer i närheten. Och det är just detta element som sitter i den senaste modellen Stellia. Utopia är en öppen hörlursmodell, och det är inte så konstigt. Om du ska ha det allra bästa så är det en öppen konstruktion som gäller. Men det har sina nackdelar, särskilt med att ljud läcker in utifrån lika mycket som om du hade något på över öronen alls. Och alla i närheten hör vad du lyssnar på, vilket kan vara störande. Öppna hörlurar är därför ett helt egocentriskt påfund, eftersom du helst ska sitta ensam i ett tyst rum för att kunna njuta av dem på full volym.

Svagheter med öppna

Öppna hörlurar har också en svaghet i form av crosstalk, alltså ljudläckage från ena örat till det andra. På ett sätt innebär det att stereoperspektivet ofta kan upplevas som bättre än det helt separerade ljudet från slutna hörlurar. Lite läckage gör nämligen att ljudbilden känns som om den kommer framifrån i stället för från varje sida av huvudet. Men det påverkar också tidsdomänen, genom att ljudet från vänster öronkåpa når höger öra något fördröjt jämfört med det direkta ljudet i högra öronkåpan. Och vice versa. Detta kan orsaka en ojämn frekvensrespons och begränsad dynamik i diskantregistret. [caption id="attachment_92858" align="alignnone" width="3840"]Focal Stellia är ett slutet (och brunt) alternativ till den svarta Utopia. Foto: Focal Focal Stellia är ett slutet (och brunt) alternativ till den svarta Utopia. Foto: Focal[/caption]

Slutna alternativ är ofta dyra

Därför finns det slutna alternativ, och det är här som Stellia kommer in i bilden. En sluten konstruktion har fördelen att den stänger ute ljud och har ofta en fylligare och hårdare bas eftersom all energi från högtalarelementet träffar örat, snarare än att delvis läcka ut. Men att göra en bra stängd hörlur är mycket svårare än att göra en öppen, vilket är skälet till att en sluten modell oftare är dyrare än en öppen syskonmodell. Se bara på den slutna Sennheiser HD 820, som är nästan dubbelt så dyr som den öppna HD 800S. Tyvärr är den mycket sämre också. Som om inte Audio-Technics öppna toppmodell ATH-ADX5000 skulle vara dyr nog, den har fått ett slutet syskon i form av ATH-L5000 (som är på väg till oss för test). Och tror du inte att den kostar 40 000 kronor? [caption id="attachment_92852" align="alignnone" width="3840"]Foto: Focal Foto: Focal[/caption]

Billigare sluten

När Focal släpper en sluten hörlurar som bygger på samma element som i toppmodellen Utopia är vi faktiskt positivt överraskade eftersom priset är faktiskt lite lägre. Lite. Utopia 40 000 kronor och Stella hamnar på strax över 33 000 kronor. [caption id="attachment_92848" align="alignnone" width="3840"]Både den balanserade och obalanserade kabeln ingår i lådan. Foto: Focal Både den balanserade och obalanserade kabeln ingår i lådan. Foto: Focal[/caption] Eftersom slutna hörlurar fungerar bättre att gå runt med än slutna så har Focal gett Stellia ett lagom elektriskt motstånd på 35 ohm. Det innebär att den bör kunna fungera med en vanlig mobiltelefon utan att man nödvändigtvis måste koppla en förstärkare mellan. Optimal ljudkvalitet får man inte på det här sättet, men det är coolt att kunna lämna ”Inspector Gadget-bältet” hemma ibland. Vikten är 435 gram, 55 gram lättare än Utopia, och det ingå kablar för olika ändamå.l [caption id="attachment_92851" align="alignnone" width="3839"]Stellia är brun. Väldigt brun. Tänk på det när du väljer kläder, så utstyrseln matchar… Foto: Focal Stellia är brun. Väldigt brun. Tänk på det när du väljer kläder, så utstyrseln matchar… Foto: Focal[/caption]

Arche: hörlursförstärkare med DAC

Förutom den nya highend-hörluren släpper Focal äntligen en egen hörlursförstärkare, den stationära Arche. Den är utvecklad av Micromega men pryds alltså av Focals logga. [caption id="attachment_92854" align="alignnone" width="3840"]Focal Arche är utvecklad av Micromega. Foto: Focal Focal Arche är utvecklad av Micromega. Foto: Focal[/caption] Arche är utrustad en inbyggd DAC som utlovar ett enastående ljud, som dessutom är skräddarsytt för alla Focals highend-hörlurar: Utopia, Stellia, Clear, Elear och Elegia – med egna förval för ljudkaraktär. Framtida uppdateringar till förstärkaren kan göras genom att ladda ner ny firmware till ett USB-minne och stoppa in det på baksidan. [caption id="attachment_92857" align="alignnone" width="2160"]Hörlursförstärkaren Focal Arche har ett stativ som sticks ner i skårorna. Här avbildad med Utopia. Foto: Fokal Hörlursförstärkaren Focal Arche har ett stativ som sticks ner i skårorna. Här avbildad med Utopia. Foto: Fokal[/caption] Tillgänglighet och priser Focal Stellia släpps nu i februari, Arche kommer i mars. Priserna är 33 000 kronor respektive 27 500 kr.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.