TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Sennheiser lovar sanningsserum

Sennheisers nya öronproppar IE 300 ska ge en högkvalitativ ljudupplevelse. De kommer att kosta dig, så det här ska smaka!

Du kan säga vad du vill om både halv-trådlösa och helt trådlösa öronproppar. Visst är de praktiska, du kan ha samtal genom dem och prata med din mobiltelefons röstassistent. Och några av dem låter bra. Det är därför helt trådlösa öronsnäckor helt har tagit över i budgetklassen, och ganska långt upp i premiumsegmentet.

Men ljudet i trådlösa öronproppar kommer aldrig att vara i toppklass, eftersom de har begränsad förstärkareffekt och dessutom komprimerat Bluetooth-ljud. I de dyrare prisklasserna är det därför fortfarande trådbundna öronproppar som gäller.

Och det är här du hittar de nya Sennheiser IE 300. Tillverkade i Tyskland för att tillfredsställa de mest kräsna ljudentusiasterna, med nyanserat och naturligt ljud. Musik i studiokvalitet, helt enkelt.

Extra Wide Band

Sennheiser IE 300 använder inte de allra största elementen (driverna) på marknaden, endast 7 millimeter. Flera andra har både 10 och 12 millimeter. Det kan vara en nackdel i basområdet, som behöver lite areal för att flytta tillräckligt med luft. Men det kan kompenseras med en längre slaglängd. Mindre element har också fördelen av att kunna återge högre frekvenser och därmed luftigare diskant, med mindre distorsion. Sennheisers element ska återge ett extra stort frekvensregister (6 Hz – 20 kHz) och kallas därför XWB – eller Extra Wide Band.

Elementen har fått en speciell membranfolie för att minimera resonanser och harmonisk distorsion. Baksidan av elementet ska också minimera reflektioner inne i huset, och en ytterligare kammare tar bort resonanser i hörselgången för en mer raffinerad och detaljerad diskantåtergivning.

Sennheiser IE 300
Sennheiser IE 300 är ett par seriösa öronsnäckor för kräsna lyssnare. De borde de vara, för över 3000 kronor. Foto: Sennheiser

Nackdelar med toppmodellen

Elementen i IE 300 är mycket lika dem i toppmodellen IE 800S. De är också 7 mm Extra Wide Band, men täcker frekvensområdet 8 Hz – 41 khz). Dessa är mycket bra öronproppar, men vi tyckte att tio tusen kronor var mycket att betala, eftersom en av nackdelarna var att de var tungdrivna och hade begränsad dynamik även med en kraftfull förstärkare.

Men om IE 800 S hade kostat hälften, skulle de ha varit värda det för ljudet. Om IE 300 till drygt 3 000 kronor ger väldigt mycket av samma kvalitet, då blir de genast ett mycket bättre köp.

Bekväm ljudupplevelse

IE 300 erbjuder ”exceptionell hållbarhet och komfort med en design inspirerad av den professionella ljudvärlden.” De ergonomiska funktionerna inkluderar justerbara och flexibla öronbyglar av silikon och memory foam i tre storlekar (S/M/L). Detta för bästa passform och komfort för långa lyssningspass, samt optimal ljudisolering. Så kräsna lyssnare kan njuta av ljudet ostört, även i bullriga omgivningar.

Förstärkt kabel

Sennheiser IE 300 har en medföljande kabel som är förstärkt med para-aramid för god hållbarhet, ”även efter tusentals användningar”. Kabeln kan också enkelt bytas ut för optimal flexibilitet. För ytterligare hållbarhet, sitter den förgyllda Fidelity + MMCX-kontakten i en infälld 4,8 mm bred stickkontakt i huset. Kontakten i änden av kabeln är av typ 3,5 mm obalanserad. Balanserade kablar med kontakter för 2,5 och 4,4 mm finns också som tillbehör. En Premium-väska ingår för en säker och praktisk förvaring.

Pris och tillgänglighet

Sennheiser IE 300 kommer att finnas tillgänglig i Europa från och med mars 2021. Priset hamnar på ca 3 190 kr.

sennheiser.com

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.