OnePlus i stora svårigheter med amerikanska tullmyndigheter

United States Customs and Border Protection har beslagtagit ett stort parti OnePlus Buds-öronproppar. Myndigheterna överväger om OnePlus har kopierat Apples AirPods.

Först verkade det som ett skämt. Flera internationella medier, inklusive BBC News, berättade i går med glimten i ögat om att de amerikanska tullmyndigheterna uppenbarligen hade misstagit ett större parti trådlösa OnePlus Buds-proppar för billiga, kinesiska piratkopior av Apples AirPod Pro.

”Det där är inget äpple”, skrev Customs and Border Protection på Twitter, varpå OnePlus officiella Twitter-profil svarade: ”Hey, ge oss tillbaka dem.”

För de 2 000 ”falska AirPods” var i själva verket OnePlus Buds, som var på väg från Hong Kong till butikerna i den amerikanska delstaten Nevada.

Och då trodde väl de flesta att vi hade hört det sista av den historien.

Men icke. För när det amerikanska teknikmediet Android Authority bad United States Customs and Border Protection om en kommentar om det smått pinsamma misstaget, fick de följande svar:

”Efter att ha granskat försändelsen ifråga bestämde en CBP Import Specialist att hörlurarna i fråga tycks inkräkta på Apples konfigurationsvarumärke. Apple har konfigurationsmärken på hörlurarna och har registrerat dessa märken hos CBP. Baserat på detta beslut har CBP-tjänstemän vid JFK Airport beslagtagit sändningen under 19 USC 1526 (e). CBP:s beslag av öronpropparna i fråga är inte relaterat till bilderna eller texten på lådan. Ett företag behöver inte sätta ett ’Apple’-ordmärke eller en -design på sina produkter för att kränka varumärken. Importören kommer att få många möjligheter under utvärderingsprocessen att bevisa att deras produkt inte bryter mot relevanta registrerade varumärken.”

Rent konkret innebär detta att tullmyndigheterna behåller de 2 000 paren öronproppar och att OnePlus nu har 30 dagar på sig att invända mot beslutet, skriver Wired.

Det slutliga beslutet om huruvida OnePlus Buds bryter mot Apples rättigheter fattas sedan av en amerikansk domstol.

Problemet för OnePlus? Om domstolen dömer enligt tullmyndigheternas tolkning får OnePlus inte längre sälja sina öronproppar på den amerikanska marknaden!

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Jabra Elite 85t

  Riktpris: 2500 kr Pytteliten ANC-lyxmodell

  Philips Fidelio X3

  Riktpris: 4000 kr För den som älskar musik

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.