Först verkade det som ett skämt. Flera internationella medier, inklusive BBC News, berättade i går med glimten i ögat om att de amerikanska tullmyndigheterna uppenbarligen hade misstagit ett större parti trådlösa OnePlus Buds-proppar för billiga, kinesiska piratkopior av Apples AirPod Pro.
”Det där är inget äpple”, skrev Customs and Border Protection på Twitter, varpå OnePlus officiella Twitter-profil svarade: ”Hey, ge oss tillbaka dem.”
För de 2 000 ”falska AirPods” var i själva verket OnePlus Buds, som var på väg från Hong Kong till butikerna i den amerikanska delstaten Nevada.
Och då trodde väl de flesta att vi hade hört det sista av den historien.
Men icke. För när det amerikanska teknikmediet Android Authority bad United States Customs and Border Protection om en kommentar om det smått pinsamma misstaget, fick de följande svar:
”Efter att ha granskat försändelsen ifråga bestämde en CBP Import Specialist att hörlurarna i fråga tycks inkräkta på Apples konfigurationsvarumärke. Apple har konfigurationsmärken på hörlurarna och har registrerat dessa märken hos CBP. Baserat på detta beslut har CBP-tjänstemän vid JFK Airport beslagtagit sändningen under 19 USC 1526 (e). CBP:s beslag av öronpropparna i fråga är inte relaterat till bilderna eller texten på lådan. Ett företag behöver inte sätta ett ’Apple’-ordmärke eller en -design på sina produkter för att kränka varumärken. Importören kommer att få många möjligheter under utvärderingsprocessen att bevisa att deras produkt inte bryter mot relevanta registrerade varumärken.”
Rent konkret innebär detta att tullmyndigheterna behåller de 2 000 paren öronproppar och att OnePlus nu har 30 dagar på sig att invända mot beslutet, skriver Wired.
Det slutliga beslutet om huruvida OnePlus Buds bryter mot Apples rättigheter fattas sedan av en amerikansk domstol.
Problemet för OnePlus? Om domstolen dömer enligt tullmyndigheternas tolkning får OnePlus inte längre sälja sina öronproppar på den amerikanska marknaden!