Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Hidizs MP145: Planar-magnetiska öronproppar

Utseendet på Hidizs MP145 är inspirerat av valar. Men det är på insidan som det speciella gömmer sig. Med planar-teknik.

Skrivet av / 2023-08-15 - 12:26
Hidizs MP145: Planar-magnetiska öronproppar

Hidizs är inte särskilt välkända här, men den kinesiska tillverkaren har funnits sedan 2009. Med musikspelare, öronproppar, portabla förstärkare och Bluetooth-mottagare på menyn kommer förmodligen FiiO vara deras största konkurrent.

Hidizs MP145 8
Foto: Hidizs

MP145: Planar-öronproppar

Hidiz MP145 använder sig av något så speciellt som planmagnetiska (planar) element. Här svävar ett mycket tunt polymerskikt mellan två motstående magnetfält och vibrerar i takt med musiksignalen. Det är mycket snabbare än vanliga dynamiska drivelement, men eftersom det nästan inte finns någon slaglängd måste membranytan vara desto större.

I fallet med MP145, som för övrigt har utbytbara kablar, är membranet hela 14,5 millimeter brett, mer än dubbelt så brett som vad som är vanligt för dynamiska drivelement.

Hidizs utlovar ett brett dynamiskt omfång, en extremt jämn frekvensgång och dessutom lägre harmonisk förvrängning än med sina dynamiska motsvarigheter.

HIDIZS-MP145-filters
Olika filter ingår, som alla påverkar ljudet på olika sätt. Foto: Hidizs

3 filter för ljudinställning

Hidizs har utrustat öronsnäckorna med tre olika akustiska filter som ger totalt nio olika ljudinställningar. Detta görs rent mekaniskt och man kan t.ex. välja mellan lägena Vocal, Balanced och Extra Bass. Så det ska vara möjligt att hitta en inställning som passar just din smak och musikstil.

HIDIZS-MP145-whales
Foto: Hidizs

”Bevara valarna”

Det speciella är att Hidizs har utvecklat öronsnäckorna i samarbete med WDC (Whale and Dolphin Conservation), en stiftelse som arbetar för att bevara val- och delfinpopulationer. Utseendet är inspirerat av detta, med detaljer som hämtar inspiration från fenvalens stjärtfena och ryggfåror.

Det hade vi aldrig kunnat gissa utan att läsa det, men utseendet är verkligen smakfullt och lockar oss att skaffa ett par för test.

Hidizs MP145 4
Foto: Hidizs

Hidizs MP145: Pris och tillgänglighet

MP145 har ett butikspris på 149 amerikanska dollar. Vi förväntar oss ett pris på cirka 2 000 kronor när de så småningom kommer att finnas tillgängliga via amazon.se. Men innan dess kommer öronsnäckorna att finnas tillgängliga på Kickstarter, där du kan registrera ditt intresse för att få dem tidigt till ett specialpris.

Läs mer om kampanjen här.

Läs även:

Ilicon hypƐar CIEM’s

Sagolika monitorer i öronen

De formgjutna öronpropparna är gjorda av mjuk silikon för att ha extra bekväm passform. Ett filter släpper dessutom in önskad mängd ljud från omgivningen i örat.

Läs mer

Sennheiser IE 600

Några av de allra bästa öronpropparna

Sennheisers high-end-ørepropper blåser tryllestøv i ørene!

Läs mer

5 highend-öronproppar

Proppar för eliten

De kostar skjortan, men de här öronpropparna blir du aldrig sugen på att byta ut.

Läs mer
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Förbättrad premiummodell från Bowers & Wilkins

De bästa hörlurarna blir sandfärgade

Bose Quiet Comfort Ultra: Nya flaggskeppet från Bose

Devialet Gemini II kan något som andra öronproppar inte kan

Svinbilliga öronproppar med brusreducering

Shure Aonic 50 får spatial audio

Rulla till toppen