Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 09Delta

Nyhet

Focal Clear MG – nu med magnesium

Att förbättra en redan strålande hörlur som Focal Clear kan inte vara lätt. Men Focal hävdar att nya Clear MG är bättre på alla sätt.

Skrivet av / 2021-03-16 - 15:52
Focal Clear MG – nu med magnesium

Om du frågar oss vilken som är den bästa hörluren för runt 15 000 kronor så råder vi dig kanske att gå upp till 18 000 kronor och köpa Focal Clear. Fram tills nu, vill säga. För nu blir den ersatt av – den förhoppningsvis ännu bättre – Focal Clear MG. Där MG står för magnesium.

Läs också Focal Clear Focal Clear är kanske den franska tillverkarens mest lyckade hörlursmodell.

Focal har synat Clear i sömmarna och letat efter sätt att förbättra den. För att lyckas har de gått igenom högtalarelementen och bestämt sig för att byta ut dem mot något ännu bättre. Under de senaste fyra åren har fransmännen utforskat nya membranlegeringar och haft som mål att hitta ett membran med försvinnande låg massa, samtidigt som det fortfarande är styvt nog för att hantera de snabbaste svängningarna utan att bryta upp i förvrängning. Och på ett billigare sätt än de har löst det i de våldsamt dyra Utopia som har membran av beryllium.

focal clear mg rack-gigapixel-art-width-3840px
Foto: Focal

Focal Clear MG – med element av magnesium

I Clear-modellen löste Focal utmaningen med en legering av magnesium och aluminium. Men i Clear MG har de hoppat över aluminium och satsat på rent magnesium. Allt för att kunna återge hela tonregistret med extrem precision och supersnabba transienter – även i diskantregistret.

Focal Clear MG har högtalarelement med membran av magnesium. Foto: Focal

Sett från sidan har membranet en M-form, vilket är vad Focal har landat på för att få så jämn frekvensrespons som möjligt inuti en hörlurs begränsade volym. Precis som i föregångaren är inte talspolen lagd ovanpå ett format rör, utan lindad med ett mycket starkt lim. Allt för att få lägre rörlig massa.

Läs också Focal Utopia Precis som Formel 1 tänjer på gränserna för vad som är möjligt för bilar har Focal tagit hörlurar till sitt yttersta med Utopia.
focal clear mg lifestyle 2-gigapixel-art-width-3840px
Foto: Focal

Pressmeddelandet lovar att Clear MG ”låter rytmiskt, naturligt öppet och balanserat, med ett djupt och stabilt fundament. Slående dynamik och mikrodetaljer tar med lyssnaren på eskapader i skivsamlingen så fort man sätter på sig dem”. Luftigt, djupt och tufft ljud, nämns också.

Motståndet är hyggliga 55 ohm, vilket innebär att bärbara spelare lär orka driva hörlurarna. Detta gör dem mycket mer sällskapliga i många situationer än exempelvis Sennheiser HD 800S, för att inte tala om den extremt tungdrivna HEDDphone.

Läs också De allra bästa slutna Focal Stellia är något så maffigt som en highend-hörlur som funkar med mobilen.
Focal Clear MG lifestyle-gigapixel-art-width-3840px
Foto: Focal

Fabriqué en France

Som andra påkostade produkter från Focal tillverkas Clear MG helt och hållet på Focals fabriksområde i St. Etienne.

Hörlurarna har läckra skinndetaljer på bygeln och på insidan en grill av rostfritt stål för att skydda det dyrbara elementet. Detta har ett vaxkakemönster ger en snygg utformning samtidigt som det bidrar till bättre ljud. Aluminium i både upphängningen och i kåporna ska ge en exklusiv känsla.

Läs också Focal Elear Focal Elear presenterar en ljudbild med nästan oändliga detaljer, och här finns dessutom både fart och fläkt!

Precis som i föregående generation har Clear perforerad mikrofiber i både kuddarna och bygeln, för att ge maximal luftighet vid långvarig användning. En bärväska med en matchande färg i hasselnöt ingår för säker förvaring. En lång 4-polig XLR-kabel för balanserade hörlursförstärkare och en kortare 3,5 mm med adapter för 6,3 mm kabel ingår också.

Focal Clear MG - profile-gigapixel-art-width-3840px
Foto: Focal

Pris och tillgänglighet

Focal Clear MG kostar 18 000 kronor och släpps nu i mars. Vi har redan ett exemplar på väg till testrummet och ser fram emot att få dela med oss av våra upplevelser!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

FiiO ska ge dina hörlurar guldljud

Black Week: Gör ett hörlursfynd

Olivia Rodrigo-version av Sonys briljanta öronproppar

Kampen om världens bästa hörlurar

Lyx-öronproppar till halva priset

High-end planar till vardagspris?

Öronproppar med sköldpaddskraft

Hörlurarna vi dreglar efter!

Dubbelt så bra talkvalitet

B&O Atelier Edition i höstfärger

Sennheiser förklarar priskrig på ANC

Förbättrad premiummodell från Bowers & Wilkins

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen