Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 11Delta

Nyhet

Apple AirPods Max

AirPods Max utlovar fantastiskt ljud tack vare anpassad EQ, aktiv brusreducering och "rumsljud".

Skrivet av / 2020-12-08 - 16:27
Apple AirPods Max

Apples kanske sämst bevarade hemlighet, och ett av de mest seglivade ryktena, har äntligen blivit verklighet. AirPods Max är allt vi har drömt om och lite till – och de bör de vara, för priset är styvt.

7 000 kronor vill Apple ha för sina AirPods Max, som finns i flera färger: grå, silver, grön, himmelsblå och rosa. Fast då får man hela paketet, som man brukar säga.

Spatial Sound

De slutna och trådlösa hörlurarna har aktiv brusreducering, adaptiv equalizer, markering av ljud utifrån och rumsljud (?). Som använder gyroskop och accelerometer i interaktion med en iPhone eller iPad för att skapa en virtuell ljudbild med inspelningar i 5.1 och 7.1 kanaler och Dolby Atmos – baserat på var lyssnaren befinner sig.

Spatial Sound kallar Apple det på engelska och det ska bli intressant att ta reda på hur den här surroundeffekten fungerar i praktiken i AirPods Max.

Adaptiv EQ

Den adaptiva equalizern anpassar ljudet efter formen på huvudet. Små mikrofoner på insidan mäter frekvensresponsen och justerar ljudbildens balans därefter.

AirPods Max har aktiv brusreducering, med tre mikrofoner på utsidan och en på insidan. Brusreduceringen arbetar tillsammans med den adaptiva EQ:n för att ge en så effektiv brusreducering och så bra ljud som möjligt, enligt Apple.

Inuti öronkåporna sitter 40 mm stora element som Apple har utvecklat själva, med dubbla ringmagneter så ska kunna hålla förvrängningen under 1 procent, även när man spelar högt.

En Apple-utvecklad H1-processor styr den adaptiva EQ:n, brusreduceringsalgoritmen och rumsljud/surround-effekten och ser till att ljudet är så bra som möjligt under alla förhållanden.

Hörlurarna har samma krona som Apple Watch på ena sidan, den används för att ställa in volymen, pausa och starta musiken, byta låt och svara i telefon.

Bygeln är gjord av rostfritt stål och kåporna kan vridas och vinklas för bästa möjliga passform. Kuddarna har samma färg som kåporna och formar sig efter huvudformen och behåller formen så att de sitter bättre nästa gång man tar på sig lurarna.

Ljuddelning

AirPods Max växlar automatiskt mellan en iPhone, iPad och en Mac och man kan svara på samtal med hörlurarna på, även om man använder dem med en Mac eller en iPad.

Man kan också dela ljudet med ett annat par AirPods bara genom att hålla dem bredvid varandra och trycka på knappen. De stöder naturligtvis röststyrning med Siri, som också kan svara på allt från recept till vägbeskrivningar.

AirPods Max levereras med ett så kallat Smart Case som de kan förvaras i och de spelar i upp till 20 timmar på en laddning när de används.

Hörlurarna går att beställa från och med tisdagen den 15:e december.

 

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

De här öronpropparna har en mycket speciell konstruktion

FiiO ska ge dina hörlurar guldljud

Black Week: Gör ett hörlursfynd

Olivia Rodrigo-version av Sonys briljanta öronproppar

Kampen om världens bästa hörlurar

Lyx-öronproppar till halva priset

High-end planar till vardagspris?

Öronproppar med sköldpaddskraft

Hörlurarna vi dreglar efter!

Dubbelt så bra talkvalitet

B&O Atelier Edition i höstfärger

Sennheiser förklarar priskrig på ANC

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen