Nyhet

Vivid Audio utmanar fysiken med Kaya S12

Kaya S12 är den största lilla nyheten från high-end producenten Vivid Audio.
forfatter

Vivid Audio vill revolutionera högtalarmarknaden med Kaya S12. Genom att tvinga ut mer av en 12-literslåda än någon tidigare har uppnått. Högtalarna väger bara 6 kilo styck, och de är packade med teknik och innovation. Det speciella utseendet är inte bara för sakens skull, lådorna är utformade för att ge ljud i världsklass.

Kaya S12 har samma högtalarelement som dess större syskon, inklusive golvstående Kaya 90, som undertecknad hade några tårfyllda erfarenheter av under nyåret.

Teknik från Giya-serien

Vivid Audios Kaya-serie lånar teknik från den mycket dyrare flaggskeppsserien Giya. Men S12 är något mycket speciellt i det avseendet, eftersom det inte finns någon kompakt modell i Giya-serien. Här har Vivid Audio fått gå tillbaka till ritbordet på allvar.

Teknologisk lösning

För att absorbera resonanser sitter diskantelementet vid kanten av ett exponentiellt avsmalnande rör, som går bakåt, genom kabinettet. Om man skulle använda ett sådant till baselementet också, skulle det vara längre än vad lådans storlek tillåter. Men med flera års forskning och beräkningar med avancerad matematik har man lyckats konstruera en assymetrisk absorbent, som har samma funktion som ett avsmalnande rör. Nämligen att utplåna vibrationer som kan uppstå, och som ”alla andra tvåvägshögtalare lider av”.

Detaljerad och transparent

Vivid Audio lovar oss att Kaya S12 levererar ett detaljerat, transparent ljud. Och om våra erfarenheter av storebror Kaya 90 är något att gå efter, då tror vi på att detta gäller även för Kaya S12.

Den lilla 12-liters högtalaren bör klara sig bra på egen hand som ett stereopar, eller kanske i en hemmabio?

Ingenting från Vivid Audio är billigt. Kaya S12 kostar 66 000 kronor i en stor variation av färger. Om du vill definiera din egen färg, kostar det 7 000 kronor extra.

Mer info: vividaudio.com

Distributör är Audionord

 

Fakta – Vivid Audio Kaya S12

Konfiguration: 2-vägs
Kabinettmaterial: RIMCast Polyuretan
Diskant: 26 mm metallegering med avsmalnande rör
Mellanregister bas: 100 mm metallegering
Basreflex: Exponentiellt avsmalnande rör
Känslighet: 87dB (2,83V RMS, 1 m)
Impedans: 8 Ohm (5.3 ohm minimum)
Frekvenssvar: 45 – 25 000 Hz (-6dB)
Mått: 400 mm (H) x 237 mm (B) x 254 mm (D)
Vikt: 6 kg
Färger: Pianosvart, Pearl White, Matt Oyster, Matte Borasco Grå, Glänsande Grön

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.