Svensk hifi-klassiker återuppstår på MOMA

Svenska Teenage Enginering har kastat sig över vårt svenska arv och gjort en 2014-utgåva av den 40 år gamla högtalaren Sonab OD-11.
Annons
Annons
forfatter

Den svenska uppfinnaren Stig Carlsson utmanade en hel hifi-världs grundtankar på 60- och 70-talet. Hans högtalare, som såldes under namnet Sonab, arbetade efter principer som var radikalt annorlunda. Ljudet skulle studsa runt mot lyssningsrummets väggar och tak, ansåg han.

Även om tankarna var udda så blev Carlssons idéer populära, och på 70-talet var högtalarna några av de mest sålda i Skandinavien. De lät nämligen förbluffande bra, även om de såg lite udda ut.

Det har nu gått 40 år sedan Sonabs storhetstid. Fabriken upphörde med högtalartillverkningen 1978 och sedan dess har flera nya generationer hifi-frälsta vuxit upp. Nu får Stig Carlsson, som dog 1997, en postum hyllning.

OD-11_Sonab
Den ursprungliga OD-11 från 1974. (Foto: Storm/Carlsson Planet)

Tonåringar bygger ny version
Den svenska design- och ingenjörsfirman Teenage Engineering har gjort en uppdaterad utgåva av en av de mest ikoniska Carlsson-konstruktionerna: lilla OD-11 (även kallad ”Kuben”). På utsidan liknar den originalet men innanmätet är uppdaterat med modern teknik. Numera finns en inbyggd 100-wattsförstärkare samt trådlös avspelning via AirPlay och Spotify Connect.

Annons

Högtalarna fungerar på egen hand som aktiv, trådlös monohögtalare, men det går också att länka ihop upp till fyra stycken.

Tonårsingenjörerna har hållit på med projektet i flera år och kunde redan på IFA-mässan förra året visa upp fullt fungerande prototyper (även om det var så gott som omöjligt att höra hur de lät i allt oväsen från tusentals montrar). Ända sedan dess har vi bett om testexemplar och den officiella lanseringen var ursprungligen planerad till förra året. Men det är alltså först nu som produktionen har kommit igång.

Eftersom det handlar om en skandinavisk designklassiker kommer lanseringen av OD-11 att äga rum på Museum Of Modern Art (MOMA) i New York. Från och med 18 juli kommer högtalarna att kunna köpas i MOMAs två designbutiker i New York. Samt naturligtvis från Teenage Engineering i Sverige.

Priset är satt till 899 dollar i USA. Vad det blir i svenska kronor vet vi inte ännu.

Teenage Engineering

Annons

SONY DSC

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Creative lovar att SXFI Air Gamer passar alla tack vare både trådlöst och trådbundet ljud.
För första gången på tio år petar AMD Ryzen ner Intel i nya gaming-datorer från Dell och Alienware.
HP Envy 17 och Envy x360 med 11:e generationens processorer och Nvidia-hemmakontorsgrafik
Om du har ett hårt och smutsigt arbete, eller bara är fumligare än de flesta, så ställer det speciella krav på datorn.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.