Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Sonus faber hyllar Stradivarius

De har en lång tradition av hyllningsmodeller. Den senaste från Sonus faber heter Il Cremonese och hyllar en Stradivarius-fiol.

Av / 2015-10-19 - 15:37
Sonus faber hyllar Stradivarius

Formen är välbekant, Il Cremonese har samma form och tekniska lösningar som den stora Lilium-modellen – som vi naturligtvis har testat, läs vad vi tyckte här.

Men tillbaka till Il Cremonese. Den berömda fiolen som byggdes av Stradivarius fick sitt namn 1961 när den var den första som blev en permanent del av Museo del Violino-samlingen i Cremona.

Högtalaren med samma namn är den senaste i Sonus fabers Homage-serie, som alltid uppkallas efter berömda instrumentbyggare eller instrumenten de byggde i området kring Cremona i norra Italien.

Il Cremonese är lite mindre än Lilium och har sex högtalarelement i varje kabinett. Diskant- och mellanregisterelementen sitter i en egen kammare, avskärmade från vibrationer och resonanser, och har en egen baffel av aluminium.

Sf_Il-Cremonese-3

De två 18 centimeter stora baselementen på fronten är aningen mindre påkostade varianter av dem som sitter i Lilium. Il Cremonese saknar dessutom de stora subwoofer-elementen i kabinettets botten och den passiva slavbasen på ovansidan.

I stället har den två 22-cm baselement på sidan av varje kabinett, som fungerar som en integrerad subwoofer. Högtalaren är uppbyggd med flera kammare, med olika akustiska egenskaper så att varje element arbetar i en miljö som är anpassad efter just dess specifika frekvensregister.

Sonus faber har dessutom försett Il Cremonese med kraftig stagning och topp- och bottenplatta av Avional fungerar som dämpare för energin på insidan av högtalaren.

Sf_Il-Cremonese-5

När Il Cremonese släpps kan kunderna välja mellan utförande i röd lack och valnöt. Priset är inte satt ännu, men vi räknar med lite drygt hälften av vad Lilium kostar (600 000 kronor).

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

Rauna är tillbaka

Engelsk legend återvänder efter 63 år

PMC släpper aktiva högtalare

KEF tuffar sig med nya subwoofers

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

0
Rulla till toppen