Sonos Roam går att bära med sig

Nu kan du ha med dig Sonos-systemet i fickan – och lyssna på den bärbara musiken hemma i vardagsrumshögtalaren.
Annons
Annons
forfatter

Sonos multiroom-högtalare är populära, inte minst på grund av att de är så användarvänliga. Men hittills har de bara varit för hemmabruk, även om Sonos utökat sitt territorium till terrassen och trädgården med Outdoor och Move.

Nu tar Sonos klivet ut i vida världen – och konkurrerar med UE, JBL och otaliga andra – med en bärbar högtalare som heter Sonos Roam.

Hemma körs Roam i Sonos-systemet med Wi-Fi och den växlar sedan automatiskt till Bluetooth när man tar den med sig. När högtalaren står stilla justerar den ljudet efter akustiken i omgivningen. Sonos Roam väger mindre än ett halvkilo och är lite mindre än en halvlitersflaska. Alltså ungefär samma mått som JBL Flip och UE Boom. Tack vare fullt IP67-skydd kan den tas med överallt – även till poolen när väder och virus tillåter sådant igen.

Det som skiljer Sonos Roam från de flesta bärbara högtalare är integrationen med märkets stationära högtalare. När man kommer hem blir högtalaren automatiskt en del av husets multiroom-system och ljudet som man lyssnade på i den bärbara högtalaren kan med en knapptryckning flyttas över till husets närmaste Sonos-högtalare. Även om det var en Bluetooth-källa som man i normala fall inte kan lyssna på med Sonos. Det var åtminstone vad vi fick reda på under den hemliga pressvisningen inför introduktionen idag.

Roam kan röststyras på svenska med Google Assistant och på engelska med Amazon Alexa. Enligt Sonos kan man använda samma streamingtjänster med Roam som med andra Sonos-produkter. Vi är nyfikna på om allt fungerar lika smidigt bärbart som vi är vana vid hemma.

Annons
Sonos Roam är lika stor som en vattenflaska – och andra populära Bluetooth-högtalare. (Foto: Sonos)

Lanseringen av Sonos Roam är antagligen årets minst överraskande nyhet i ljudvärlden, eftersom högtalaren har varit läckt i många medier. Men nu är den alltså officiell. Vi återkommer med ett test så fort vi lagt vantarna på ett exemplar.

Tekniska data är sparsamma, som vanligt när det gäller bärbara högtalare, men vi får veta att det sitter två högtalarelement i Roam, en diskant och ett ovalt bas/mellanregister, och att de drivs av var sin klass H-förstärkare. Batteritiden uppges vara 10 timmar och det finns både trådbunden och trådlös laddning. Mot extrakostnad. I kartongen finns bara USB-kabel för laddning.

Tillgänglighet och pris

Sonos Roam kostar 2 000 kronor och går att köpa från och med 20:e april. Redan i dag kan den förbokas på sonos.com.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

BlueParrott M300-XT har upp till 15 timmars samtalstid och reducerar oväsen från omgivningen med 80 procent.
Uppdaterad drönare med 1-tums kamera och 5,4K-video.
B&W PI5 och PI7 är äntligen här. Båda med aktiv brusreducering och toppmodellen har några extra coola funktioner.
En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.
Får dessutom 5G och 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm.
Och 4K HDR och Dolby Vision för en bättre bild.
Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!
Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.