Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Sonos Roam går att bära med sig

Nu kan du ha med dig Sonos-systemet i fickan – och lyssna på den bärbara musiken hemma i vardagsrumshögtalaren.

Av / 2021-03-09 - 22:00
Sonos Roam går att bära med sig

Sonos multiroom-högtalare är populära, inte minst på grund av att de är så användarvänliga. Men hittills har de bara varit för hemmabruk, även om Sonos utökat sitt territorium till terrassen och trädgården med Outdoor och Move.

Nu tar Sonos klivet ut i vida världen – och konkurrerar med UE, JBL och otaliga andra – med en bärbar högtalare som heter Sonos Roam.

Hemma körs Roam i Sonos-systemet med Wi-Fi och den växlar sedan automatiskt till Bluetooth när man tar den med sig. När högtalaren står stilla justerar den ljudet efter akustiken i omgivningen. Sonos Roam väger mindre än ett halvkilo och är lite mindre än en halvlitersflaska. Alltså ungefär samma mått som JBL Flip och UE Boom. Tack vare fullt IP67-skydd kan den tas med överallt – även till poolen när väder och virus tillåter sådant igen.

Det som skiljer Sonos Roam från de flesta bärbara högtalare är integrationen med märkets stationära högtalare. När man kommer hem blir högtalaren automatiskt en del av husets multiroom-system och ljudet som man lyssnade på i den bärbara högtalaren kan med en knapptryckning flyttas över till husets närmaste Sonos-högtalare. Även om det var en Bluetooth-källa som man i normala fall inte kan lyssna på med Sonos. Det var åtminstone vad vi fick reda på under den hemliga pressvisningen inför introduktionen idag.

Roam kan röststyras på svenska med Google Assistant och på engelska med Amazon Alexa. Enligt Sonos kan man använda samma streamingtjänster med Roam som med andra Sonos-produkter. Vi är nyfikna på om allt fungerar lika smidigt bärbart som vi är vana vid hemma.

Sonos Roam är lika stor som en vattenflaska – och andra populära Bluetooth-högtalare. (Foto: Sonos)

Lanseringen av Sonos Roam är antagligen årets minst överraskande nyhet i ljudvärlden, eftersom högtalaren har varit läckt i många medier. Men nu är den alltså officiell. Vi återkommer med ett test så fort vi lagt vantarna på ett exemplar.

Tekniska data är sparsamma, som vanligt när det gäller bärbara högtalare, men vi får veta att det sitter två högtalarelement i Roam, en diskant och ett ovalt bas/mellanregister, och att de drivs av var sin klass H-förstärkare. Batteritiden uppges vara 10 timmar och det finns både trådbunden och trådlös laddning. Mot extrakostnad. I kartongen finns bara USB-kabel för laddning.

Tillgänglighet och pris

Sonos Roam kostar 2 000 kronor och går att köpa från och med 20:e april. Redan i dag kan den förbokas på sonos.com.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sonos vill göra vardagen enklare med en ny app

Upp till 18 tum med baspulver!

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen