Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Sonos: Inte OK, Google!

Sonos drar Google inför rätta och anklagar dem för att ha kopierat teknik. Amazon är nästa på tur.

Av / 2020-01-08 - 13:55
Sonos: Inte OK, Google!

Har Google missbrukat sin position och kopierat teknik från Sonos? Det är vad Sonos hävdar i en stämningsansökan som i tisdags lämnades in till två amerikanska domstolar. Sonos kräver både ekonomisk kompensation för intrång i patent och ett förbud mot Googles högtalare, smartmobiler och datorer i USA.

”Google har uppenbarligen kopierat vår patenterade teknik. Trots våra upprepade och omfattande ansträngningar de senaste åren för att hitta en ömsesidigt tillfredsställande lösning har Google inte visat någon vilja att samarbeta. Därför har vi inget annat val än att gå till domstol”, säger Sonos VD Patrick Spence i ett officiellt uttalande.

Googles talesman Jose Castaneda berättar för New York Times att de två företagen har diskuterat teknikrättigheter i flera år och att man hos Google är besvikna över att Sonos har valt att gå till domstol i stället för att förhandla med dem. Han säger också att Google kommer att försvara sig kraftfullt.

Och det är inte bara Google som enligt Sonos har brutit mot företagets patent. Samma sak gäller Amazon. Men Sonos har valt att bara slåss mot en elektronikjätte i taget!

Sonos har stämt Google vid Los Angeles District Court för fem patentintrång, men säger att Google och Amazon båda har brutit mot ungefär 100 patent.

Sonos öppnade själva dörren för Google och Amazon

Den påstådda patentstölden har inte begåtts i skydd av nattens mörker. Sonos delade med sig av alla tekniska detaljer till Google redan 2013. Det gjorde de för att Google skulle kunna integrera sin Google Music-tjänst i Sonos högtalare. Allting fungerade utan problem eftersom Google vid den tiden var ett internetföretag som inte gjorde egna högtalare. ”Vi var naiva” medger Sonos nu.

Högtalarna är bara en genväg för Google och Amazon

Allt handlar inte bara om missbruk av patent. Sonos fruktar att Google och Amazon kommer att översvämma marknaden med högtalare till dumpningspriser. Hos Sonos är högtalarna ett levebröd, men för Google och Amazon är de bara en genväg till att sälja varor och samla in data. Och det är där de riktigt stora pengarna finns för Google och Amazon.

Fram till för ett par år sedan var Sonos praktiskt ensamma när det gällde små, uppkopplade hemhögtalare med streaming. Den positionen håller snabbt på att förändras på grund av röststyrda smarthögtalare med Google Assistant eller (i de viktigaste språkområdena) Amazon Alexa.

Google och Amazon säljer i dag lika många smarthögtalare varje månad som Sonos gör på ett helt år.

Sonos har trots detta varit motvilliga till att bråka med Google och Amazon. För precis som alla andra elektroniktillverkare är de beroende av Googles söktjänst och Amazons webbutik. Om Sonos produkter inte dyker upp när man söker hos Google och Amazon kan de lika gärna lägga ner verksamheten.

Källa: New York Times

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Upp till 18 tum med baspulver!

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen