Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 10Delta

Nyhet

Scansonic Q-serien: Mer prisvärda high-end-högtalare

De slimmade högtalarna i Scansonics Q-serie maximerar ljudet med minimal plats. Med teknik från betydligt dyrare släktingar.

Skrivet av / 2023-10-06 - 14:10
Scansonic Q-serien: Mer prisvärda high-end-högtalare

Formgivarna bakom Scansonic har inte för avsikt att acceptera att en kraftfull högtalare med fantastiskt ljud måste vara tung eller ful. Filosofin är densamma som hos den dyrare kusinen Raidho, som bland annat har gett oss de små golvhögtalarna X2t – som vi just nu testar.

Den nya Scansonic Q-serien använder en så kallad kvasi-banddiskant, som egentligen har samma princip som drivelementen i ett par planarmagnetiska hörlurar. Där en mylarfilm är upphängd mellan två motstående magneter. Diskanten är utformad för att leverera ”silkeslena toner samtidigt som alla detaljer presenteras med kristallklarhet”.

Foto: Scansonic

Baselementen är tillverkade av ett enda stycke formgjuten, vävd kolfiber. Det här är skräddarsydda element som har utvecklats av Raidhos ingenjörsteam. Och det är precis vad som behövs för att hålla jämna steg med den blixtsnabba banddiskanten, enligt tillverkaren.

Delningsfiltren är också byggda enligt Raidhos principer för att ge samstämmighet, dynamik och ”live-liknande ljud”.

Alla högtalare byggs i Danmark, av samma personer som bygger Raidho-högtalarna. Alla högtalarelement är deras egen design och uppfinning, ingenting är från hyllan. Med andra ord har Q-serien ”byggts med samma passion och precision som Raidho-högtalarna”, enligt pressmeddelandet från Scansonic. Som, precis som Raidho, är helägt av Dantax Radio.

Modellene:

Scansonic Q3 Front
Scansonic Q3. Foto: Scansonic

Scansonic Q3

Q3 är en slimmad golvhögtalare, bara 17 cm bred och 100 cm hög, med två 5,25-tums kolfibermembran och en banddiskant i en egen sluten subkammare. 2,5-vägsprincipen innebär att det ena baselementet spelar både bas och mellanregister, medan det andra endast hjälper till i det energikrävande basområdet.

Vi lovas att högtalaren har ett solitt basfundament och att den låter mycket större än den ser ut. Basresponsen ska gå ner till 52 Hz, men sträcker sig något djupare i ett normalt rum.

Banddiskanten är en Raidho-design, bara något förenklad. ”Den ger den här tunna och vackra högtalaren äkta high-end lyster”, enligt tillverkaren.

Även kabinettet utlovas vara av extra hög kvalitet.

Scansonic Q3 kostar 7 000 euro i svart och 8 000 euro i valnöt.

Scansonic Q8 Front
Scansonic Q8. Foto: Scansonic

Scansonic Q8

Q8 är den första Scansonic-högtalaren med ett stort 8-tums basmembran, för en djupare och mer kraftfull bas. Ned till 37 Hz i basen kan man verkligen tala om en äkta fullregisterhögtalare.

Det här är en trevägshögtalare, där både mellanregister- och basmembranet är tillverkade av kolfiber. Det ger en dynamisk och organisk musikåtergivning. Den karakteristiska banddiskanten på toppen ger luft och detaljer, och vi utlovas en häpnadsväckande kabinettkvalitet. ”Det är inte något man ser varje dag, och definitivt inte till det här priset.”

Inget som kommer från den fabriken är billigt, så när Scansonic talar om att vara prisvänliga bör du ändå vara medveten om att Q8 kostar 9 000 euro per par i svart och 11 000 euro i valnöt.

Scansonic Q10 Front
Scansonic Q10. Foto: Scansonic

Scansonic Q10

Om du tycker att en 8-tummare är vuxet, varför inte prova två av dem? Det är vad som finns i Q10, som är utformad för att fylla större rum med högre ljudtrycksnivåer.

Precis som sina syskon har den kolfiber i mellanregistret och baselementen, och samma banddiskant på toppen.

Scansonic Q10 kostar 13 000 euro i svart och 15 000 euro i valnöt.

Mer info: scansonic.dk

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

2 reaktioner på ”Scansonic Q-serien: Mer prisvärda high-end-högtalare”

  1. Quote : . Ned till 37 Hz i basen kan man verkligen tala om en äkta fullregisterhögtalare.

    Bullshit 😛

    1. Hei! Noe har blitt lost in translation, jeg mente å si at det virkelig begynner å nærme seg ekte fulltonehøyttaler. 😉 Under 40 Hz vil nemlig rommet bidra til ekstra energi i bassen, og skal vi være ærlige vil en bassrespons under 30 Hz fort kunne skape flere problemer i rommet enn den bidrar med av opplevelse. Derfor mener jeg at man kan begynne å snakke om ”fulltone” når man kommer ned i 37 Hz. Så lenge det er nok energi i den bassen som faktisk kommer ut, selvsagt. Et par stativhøyttalere oppgitt til å gå like dypt, har ikke samme forutsetninger for fysikk i bassregisteret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Mindre version av testvinnaren

Vanligtvis inte ett enmansjobb...

Black Week 2023: De bästa soundbar-klippen

Magico krymper flaggskeppet

Sonos tempel i Elgiganten

B&O-högtalare med 3500 svävande aluminiumprickar

Instegsmodell med X-faktor

Sonus faber Duetto lanserad

Ny godbit från Bowers & Wilkins och McLaren

Slimmad högtalare i Formel 1-klassen

Scansonic kommer ge dig gåshud

Om du inte har råd med de stora Goldmund

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen