Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Rumskorrektion och ny högtalare från Sonos

Sonos släpper en uppdatering med rumskorrektion till alla sina högtalare. Ny toppmodell kommer också.

Av / 2015-10-27 - 15:20
Rumskorrektion och ny högtalare från Sonos

Sonos-användare kan glädjas åt att högtalarna blir ännu enklare att placera. Nu kommer nämligen en programvaruuppdatering med så kallad Trueplay-rumskorrektion.

Tar bort problemfrekvenser
Trueplay-funktionen byggs in i Sonos app till smartmobiler och surfplattor. När den aktiveras skickar högtalaren ut testljud som fångas upp av mobilens mikrofon. För att rumskorrektionen ska bli bekant med rummets akustik kan du röra dig runt i rummet så att systemet mäter på flera olika platser. Problematiska frekvenser som förstärks på alla platser reduceras sedan av rumskorrektionen så att resultatet blir ett renare, mindre burkigt ljud.

Sonos_Trueplay

Ljud & Bild var med på en pressvisning 24 september där systemet demonstrerades med Sonos minsta högtalare, Play:1. Det var imponerande hur mycket renare ljudet blev.

Eftersom korrektionen inte lägger till frekvenser utan bara minskar de frekvensområden som får mest förstärkning från rummet så orsakar inte systemet några fasproblem. När undertecknad gick runt i rummet var ljudåtergivningen väldigt snarlik på alla platser.

Med tanke på hur många olika platser och olika akustiska miljöer multiroom-högtalare kan placeras i så är det mycket förnuftigt med rumskorrektion.

Bara för Apple-enheter
I första vändan gäller detta dock bara för de som har en iPhone, iPad eller iPod Touch (5:e generationen). Rumskorrektionen är nämligen beroende av en mätmikrofon, och för detta ändamål används den inbyggda mikrofonen i iOS-enheten. Sonos har även planer på att kunna använda Android-enheter, men eftersom de har olika specifikationer så blir det en djungel för Sonos att bygga in varje enskild mikrofons egenskaper i en app, så att mätningarna och korrigeringarna blir korrekta. Den som har ett Sonos-system men inte använder iPhone eller iPad kan överväga att investera i en iPod Touch för ett par tusenlappar.

Sonos_Play5_miljø
Nya Play:5 är gjord så att den fungerar med både vågrät och lodrät placering. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ny topphögtalare
Utöver rumskorrektionen lanserar Sonos en ny högtalare som ersätter den största modellen, Play:5. Den nya heter samma sak, men är i själva verket en helt ny högtalare.

Sonos_Play5_innside

Nya Play:5 har tre diskanter och tre mellanbasar. Elementen är placerade så att när högtalaren placeras liggande så sprids ljudet åt sidorna och skapar en stereoljudbild som låter betydligt större än högtalarens fysiska mått.

Sonos_Play5_hvit
Kopplar du ihop två Play:5 i stereo så låter de bäst om de står upp. Foto: Geir Gråbein Nordby

Demo
Jag gick själv i fällan när Sonos representanter hade ställt två högtalare på högkant på en byrå, med en liggande högtalare i mitten. Först lurade de mig att tro att jag lyssnade på de två stående på sidorna, vilket jag faktiskt trodde på. Visst, jag var kanske inte fullt lika extatisk över ljudet som de var när Bob Dylans ”Man in the Long Black Coat” strömmade ut i rummet. Det saknades lite tryck i mellanregistret, där det lät som om det fanns en fasförskjutning. Men när jag insåg att hela ljudbilden kom från en enda högtalare så blev jag desto mer imponerad. Sedan växlades musik över till de två stående högtalarna och då satt ljudet! Dynamiken blev en helt annan, munspelet framträdde i rummet och Bobs raspiga röst lät varm och angenäm. Detta var minsann inte dåligt!

Sonos_Play5_hvit_liggende
En högtalare sprider ljudet med ett riktigt imponerande stereoperspektiv, tack vare att många högtalarelement sitter så att de spelar ut mot sidorna. Foto: Sonos

Play:5-högtalarna demonstrerades med Trueplay-rumskorrektionen aktiverad. När den stängdes av kollapsade ljudbilden och lät instängd. Skillnaden var verkligen markant, så om du inte har optimal akustik i rummet skulle jag absolut rekommendera att använda Trueplay.

Sonos_Play5_hvit_bak
Sonos har tänkt på utseende och gått hela vägen: Play:5 är till och med är snygg bakifrån. Foto: Sonos

En smartare framtid
Vi fick också reda på att Sonos planerar smartare högtalare i framtiden. Trueplay-rumskorrektionen är bara ett steg i en 10-årsplan som ska leda till smartare högtalare. I framtiden kommer tidskorrektion för hemmabio och dessutom mer integration med det uppkopplade hemmet, så att till exempel ljudet från stereon kan dämpas om det ringer på dörren eller barnet hörs i babywatchen.

Hör du en del frekvenser sämre? Så småningom kanske Sonos-systemet kan justera ljudet efter dina personliga specifikationer så att det till exempel höjer mängden energi i de högsta frekvenserna. Sonos arbetar ständigt med nya idéer, vi får helt vänta och se vilka nya funktioner som tillkommer.

Priset på nya Play:5 blir 5 400 kronor när den släpps mot slutet av året.

Hi-Fi Klubben

Sonos_Play5_touchknapp1
Sonos Play:5 har en beröringskänslig panel som startar och stoppar musiken och höjer och sänker volymen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

Rauna är tillbaka

Engelsk legend återvänder efter 63 år

PMC släpper aktiva högtalare

KEF tuffar sig med nya subwoofers

Bordshögtalare med ljudtryck

0
Rulla till toppen