TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

På djupet med Definitive Technology

Med sina två nya subwoofers Descend DN12 och DN8 sätter Definitive Technology in riktningen mot djupet.

forfatter
Publicerad 2021-09-16 - 13:23

Definitive Technology har lanserat två nya subwoofers, som de lovar kommer att spela djupare, kraftfullare och renare än andra subwoofers. Tack vare implementerad teknik rakt igenom.

Den minsta Descend DN8 har ett aktivt 8-tums baselement, medan Descend DN12 har ett 12-tums. Dessutom har de två passiva slavelement vardera, så att kabinettet kan återge extra djup bas.

Definitive Technology kallar principen 3XR, vilket helt enkelt innebär att vibrationerna från det aktiva elementet har en tre gånger större yta att sprida sig från.

definitive_technology_descend_dn8 white
Descend DN8 finns i vitt som på bilden eller i svart. Foto: Definitive Technology
Läs också Massor av bas som tar lite plats Är du på jakt efter en potent subwoofer som tar inte tar stor plats? M&K Sound V10+ utlovar tvättäkta djupbas från ett litet format.

Mindre förvrängning med slavbasar

Där en basreflexport har hörbar distorsion i ett givet frekvensområde, som kommer att maskera basen från källmaterialet, kommer en subwoofer med passiva radiatorer att förvränga mindre och därmed bättre kunna leverera oförvrängd djupbas. Det vill säga att du bara hör bastonerna från filmen eller musikspåret, helt utan påverkan från en basport. Inte heller kommer en sluten tryckkammare att kunna spela lika starkt utan distorsion, eftersom det övertryck och undertryck som uppstår i kabinettet som hindrar membranet från att röra sig fritt.

Definitive Technology Descend Passive Radiators
Slavbasar av hög kvalitet ger den renaste basen, hävdar Definitive Technology.

Definitive Technology har därför valt slavbasar. Men inte vilken slavbas som helst, för enligt dem är det viktigt att varje slavbas har exakt samma membranyta som den aktiva. Dessutom är det viktigt att säkerställa en korrekt kolvrörelse. Därför har båda slavbasarna fått en ordentlig spindelupphängning, så att de ska bete sig så likt de aktiva elementet som möjligt. Annars kommer prestandan påverkas.

En annan viktigt sak med slavbasar är att de behöver ett mindre kabinett än en basreflex. Mer interiörvänlig, med andra ord.

definitive_technology_descend_dn8-rear-989x557 Definitive_Technology_Descend_DN12-rear-989x556
<
>
Definitive Technology har lagt mer avancerad teknik i DN12. Foto: Definitive Technology

Teknologin sitter i Descend DN12

Av de två subwooferna är DN12 den mest intressanta att prata om. Här hittar du den mest sofistikerade teknologin.

Till exempel fasstyrning. På DN12 är denna steglös, och där andra subwoofers med liknande styrning ställer in fasen vid en given frekvens (vanligtvis 80 Hz), kommer DN12 att känna av vad du har ställt in som delningsfrekvens och justera fasen utefter det. Definitive Technology kallar det Intelligent Phase Control. Och det bästa av allt: allt kan justeras direkt från soffan med fjärrkontrollen! Som jämförelse har DN8 bara en fasomkopplare; 0 eller 180 grader.

Definitive_Technology_Descend DN12 display
Displayen i Descend DN12 är till god hjälp när du använder fjärrkontrollen från soffan. Foto: Definitive Technology

En sofistikerad 56-bitars DSP ger kontroll över högtalarelementet, så att det aldrig går utanför dess slaglängd oavsett hur högt du försöker spela. DSPn har tre EQ-lägen: Flat är det mest neutrala, Deep tvingar basen att gå djupare på bekostnad av maximalt ljudtryck, medan Loud gör det motsatta genom att hålla igen de djupaste basfrekvenserna till förmån för att spela ännu högre.

EQ kan ställas in från fjärrkontrollen, och det finns också 12V triggerkontakter på baksidan, som kan styras från en receiver eller processor, och kan till exempel ställas in så att cd-ingången på mottagaren aktiverar Deep-läget, medan Blu-ray-ingången ställer in subwoofern på Loud.

Definitive_Technology_Descend-DN12_DN8
Descend DN8 (vänster) har 200W kontinuerlig förstärkning, medan Descend DN12 har 500W. Dessutom kan den kicka in med 1500W vid behov. Foto: Definitive Technology

200 och 500 watt

De två subwooferna skiljer sig också åt på förstärkarsidan. Där DN8 har en klass D-förstärkare som ger 200W kontinuerligt med 500W max, har DN12 en 500W klass H-förstärkare. Detta kan på något sätt betraktas som två förstärkare i en, där den normalt har prestanda och brusgolv på 500 watt, men där den också plötsligt kan leverera 1500W i korta pulser när det behövs.

Den har med andra ord en extra raketmotor vid behov. Och eftersom Definitive Technology hävdar att förstärkaren är blixtsnabb, och eftersom musik- eller filmspåret vanligtvis har stora och plötsliga variationer i ljudtryck, är det helt relevant att prata om peakwatt snarare än kontinuerliga watt i fallet med Descend DN12.

definitive_technology_descend_dn8 white lifestyle
Descend DN8. Foto: Definitive Technology

Definitive Technology Descend DN12 och DN8: Priser och tillgänglighet

Definitive Technology Descend DN8 är prissatt till 500 euro, medan DN12 borde kosta 1000 euro. DN8 är tillgängligt direkt, medan DN12 kommer i november.

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nya Boomers från Ultimate Ears De populära Wonderboom-högtalarna från Logitech-ägda Ultimate Ears har kommit i den tredje upplagan. Och Hyperboom har fått en ansiktslyftning.
Billig soundbar som imponerar Denons billigaste soundbar med Dolby Atmos har förvånansvärt bra ljud.
PSB fyller 50 år med nya flaggskepp Synchrony-serien markerar 50 år av högtalarhantverk. Ikonisk grundare är fortfarande med i laget.
Partyhögtalare och massor av helt trådlöst från JBL Oavsett smak och plånbok bör du kunna hitta en par helt trådlösa öronproppar från JBL som passar. De har också nya partyhögtalare.
Vi testar Devialets första soundbar Devialet Dione ger TV-ljudet ett veritabelt lyft samtidigt som den fungerar utmärkt med musik. Men den kostar!
Vi testar Samsungs bästa soundbar En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend