Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

Nyhet

Ny KEF LS50 Meta i passiv och trådlös version

Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.

Skrivet av / 2020-09-24 - 09:22
Ny KEF LS50 Meta i passiv och trådlös version

De flesta högtalare är relativt konventionella, men engelska KEF går sina egna vägar. Materialval och form är inte det enda de leker med, de ligger också bakom det kanske bästa koaxialhögtalarelementet, Uni-Q, som nu är uppe i sin 12:e generation.

Det speciella elementet med diskanten centralt placerad på den vertikala och horisontella axeln sitter i allt från KEFs billiga R-serie till de mycket dyrare Blade-högtalarna och den extrema Muon.

Läs också KEF LS50 KEF firade 50 med en jubileumshögtalare byggd med både klassisk och ny KEF-teknik. Och resultatet är i högsta grad värdigt att fira.

Men i KEFs nya LS50 Meta har Uni-Q-elementet uppgraderats med ny teknik – Metamaterial Absorption Technology (MAT) – som ska dämpa högfrekventa interna resonanser med så mycket som 99 procent.

Metamaterial Absorption Technology (MAT)

Enligt KEF ger detta ett mycket renare ljud med bättre upplösning och mindre distorsion. MAT ser ut som en rund platta med ett slags urfräst labyrint som löper från centrum till ytterkant. Plattan är monterad på baksidan av Uni-Q-elementet där energin från diskantens baksida strömmar ut genom öppningen i mitten. 30 små öppningar i olika storlekar absorberar energin från diskanten inuti kabinettet, vilket eliminerar 99 procent av förvrängningen som kan uppstå.

Läs också KEF LS50 Wireless KEF gör det igen, med en trådlös version av en av de bästa högtalarna vi har testat.
Ett Uni-Q-element i delar, med en MAT-platta längst bak.

KEF har uppgraderat den kompakta LS50 och den trådlösa versionen LS50 Wireless med MAT-tekniken och passat på att göra flera andra förbättringar också. Bland annat är delningsfiltret ändrat och tweaks har gjorts på det 13 cm stora Uni-Q-elementet som sitter i båda versionerna av LS50 Meta.

LS50 Meta Wireless II

Kabinettkonstruktionen är likadan, gjuten i ett kompositmaterial med kalciumkol och glasfiber för att ge styvhet och akustisk dämpning. Baksidorna är naturligtvis olika. Där LS50 Meta har ytmonterade kabelanslutningar har den ena av högtalarna i LS50 Wireless II flera anslutningar.

HDMI för anslutning till TV, så att man inte behöver någon soundbar, optisk och koaxial ingång, utgång för subwoofer, 3,5 mm-jackingång och ethernet för trådbunden nätverksanslutning.

 

LS50 Wireless II har Bluetooth, AirPlay 2 och Chromecast, den stöder MQA-filer från Tidal HiFi och kommer så småningom att stödja Roon. Den klarar också ljudfiler upp till 32 bit/384 kHz och är anpassad för alla strömningstjänster som finns.

Den trådlösa versionen har totalt 760 W förstärkareffekt och man behöver ingen kabel för att koppla ihop högtalarna i stereo.

LS50 Wireless II kostar 30 000 kronor per par och finns i vitt, grått och svart, samt crimson-rött. Den passiva LS50 Meta kostar 15 000 kronor per par och finns i samma färger, bortsett från att den röda har ersatts av en blå version.

Det finns också ett anpassat golvstativ för 5 000 kronor per par. Det finns också i olika färger och har skruvar som sätter fast högtalarna.

KEF-högtalarna finns nu i utvalda butiker och kommer att finnas i alla färger under oktober.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Mindre version av testvinnaren

Vanligtvis inte ett enmansjobb...

Black Week 2023: De bästa soundbar-klippen

Magico krymper flaggskeppet

Sonos tempel i Elgiganten

B&O-högtalare med 3500 svävande aluminiumprickar

Instegsmodell med X-faktor

Sonus faber Duetto lanserad

Ny godbit från Bowers & Wilkins och McLaren

Slimmad högtalare i Formel 1-klassen

Scansonic kommer ge dig gåshud

Om du inte har råd med de stora Goldmund

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen