Ny KEF LS50 Meta i passiv och trådlös version

Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
Annons
Annons
forfatter

De flesta högtalare är relativt konventionella, men engelska KEF går sina egna vägar. Materialval och form är inte det enda de leker med, de ligger också bakom det kanske bästa koaxialhögtalarelementet, Uni-Q, som nu är uppe i sin 12:e generation.

Det speciella elementet med diskanten centralt placerad på den vertikala och horisontella axeln sitter i allt från KEFs billiga R-serie till de mycket dyrare Blade-högtalarna och den extrema Muon.

Läs också
KEF LS50 KEF firade 50 med en jubileumshögtalare byggd med både klassisk och ny KEF-teknik. Och resultatet är i högsta grad värdigt att fira.

Men i KEFs nya LS50 Meta har Uni-Q-elementet uppgraderats med ny teknik – Metamaterial Absorption Technology (MAT) – som ska dämpa högfrekventa interna resonanser med så mycket som 99 procent.

Metamaterial Absorption Technology (MAT)

Enligt KEF ger detta ett mycket renare ljud med bättre upplösning och mindre distorsion. MAT ser ut som en rund platta med ett slags urfräst labyrint som löper från centrum till ytterkant. Plattan är monterad på baksidan av Uni-Q-elementet där energin från diskantens baksida strömmar ut genom öppningen i mitten. 30 små öppningar i olika storlekar absorberar energin från diskanten inuti kabinettet, vilket eliminerar 99 procent av förvrängningen som kan uppstå.

Annons

Läs också

KEF LS50 Wireless
Ett Uni-Q-element i delar, med en MAT-platta längst bak.

KEF har uppgraderat den kompakta LS50 och den trådlösa versionen LS50 Wireless med MAT-tekniken och passat på att göra flera andra förbättringar också. Bland annat är delningsfiltret ändrat och tweaks har gjorts på det 13 cm stora Uni-Q-elementet som sitter i båda versionerna av LS50 Meta.

LS50 Meta Wireless II

Kabinettkonstruktionen är likadan, gjuten i ett kompositmaterial med kalciumkol och glasfiber för att ge styvhet och akustisk dämpning. Baksidorna är naturligtvis olika. Där LS50 Meta har ytmonterade kabelanslutningar har den ena av högtalarna i LS50 Wireless II flera anslutningar.

HDMI för anslutning till TV, så att man inte behöver någon soundbar, optisk och koaxial ingång, utgång för subwoofer, 3,5 mm-jackingång och ethernet för trådbunden nätverksanslutning.

Annons

 

LS50 Wireless II har Bluetooth, AirPlay 2 och Chromecast, den stöder MQA-filer från Tidal HiFi och kommer så småningom att stödja Roon. Den klarar också ljudfiler upp till 32 bit/384 kHz och är anpassad för alla strömningstjänster som finns.

Den trådlösa versionen har totalt 760 W förstärkareffekt och man behöver ingen kabel för att koppla ihop högtalarna i stereo.

LS50 Wireless II kostar 30 000 kronor per par och finns i vitt, grått och svart, samt crimson-rött. Den passiva LS50 Meta kostar 15 000 kronor per par och finns i samma färger, bortsett från att den röda har ersatts av en blå version.

Annons

Det finns också ett anpassat golvstativ för 5 000 kronor per par. Det finns också i olika färger och har skruvar som sätter fast högtalarna.

KEF-högtalarna finns nu i utvalda butiker och kommer att finnas i alla färger under oktober.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Sonos Sub är tillbaka i sin tredje generation och nu går det att ha två stycken i samma rum. Vi har testat!
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Nu går det att spela upp ljud från LG:s TV-apparater och soundbar-högtalare samtidigt.
Snyggare ljud hittar du ingen annanstans.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
Inget fastfasbatteri, men ändå en viktig modell.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR.
Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.