Nyheter

Renaissance ESl 15A får både inbyggd subwoofer och avancerad rumskorrektion.
Annons
Annons
forfatter

Det var länge sedan Martin Logan kom på att det var en god idé att stoppa i ett baselement i sina elektrostathögtalare. Det bästa av två världar, skulle man kunna säga. Med ett vertikalt elektrostatmembran och ett konventionellt, dynamiskt baselement går det nämligen att få ordentligt med bas utan att behöva öka arean på elektrostatmembranet så mycket att högtalaren blir svår att få plats med.

Läs vårt test av Martin Logan Montis.

Snart kommer en ny modell som är byggd efter samma princip: Renaissance ESL 15A, som dessutom är utrustad med sofistikerad rumskorrektion för att ljudet ska bli helt optimalt.

Högtalaren har ett nytt 15-tums Curvilinear Line Source (CLS) XStat-elektrostelement med vakuum-monterat elektrostatmembran och en ny version av MicroPerf-tekniken som fungerar som membranens motor. Allt är monterat på Martin Logans AirFrame-ram och kompletterat med två 12-tums baselement med aluminiummembran. De drivs av två 500-watts klass D-förstärkare som styrs av en 24-bitars Vojtko DSP-krets och ARC-rumskorrektion (Anthem Room Correction) för att optimera högtalarens respons efter rummets akustik.

Med ARC-funktionen kalibrerar man högtalarna på samma sätt som man kalibrerar en hemmabioförstärkare: med en mikrofon som fångar upp frekvensresponsen i rummet och sedan skickar data till DSP-kretsen som korrigerar för avvikelser.

Annons

Pris och tillgänglighet? Renaissance ESL 15A släpps i vår, i tio olika utföranden, och kostar 25 000 dollar per par. Alltså en knapp kvartsmiljon svenska kronor.

Foto: Martin Logan

Foto: Martin Logan

Den kommande ElectroMotion ELS X blir betydligt billigare. Den är en större version av ElectroMotion (läs vårt test här) som har större elektrostatmembran och två 8-tums baselement som flyttar mer luft och gör högtalaren mer effektiv. Frekvensomfånget uppges vara 41–22 000 Hz (+/–3 dB).

ElectroMotion ELS X kommer också i vår men kostar bara 4 000 dollar per par, vilket motsvarar ungefär 35 000 kronor

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.
Hyundais elektriska familje-SUV IONIQ 5 har gott om plats på insidan och satsar på säkerhet.
ID.5 blir en coupéversion av den elektriska familje-SUVen ID.4.
Nu kan Lyngdorfs flaggskeppsförstärkare spela högupplösta MQA-ljudfiler från bland annat Tidal.
Billig entrébiljett till analog fotografering.
Historisk Golden Globe till avliden stjärna.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.
Mobilen är stor och läcker – och vi får nog aldrig se den i Sverige.
Om du vill ha James Bonds kamera får du skynda dig.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.
Den nya internationella strömningstjänsten Paramount kommer snart till Sverige. Nu är månadskostnaden (och en del av innehållet) klart.
Canon uppgraderar EOS M50 Mark II med flera videofunktioner.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.