Martin Logan med rumskorrektion

Renaissance ESl 15A får både inbyggd subwoofer och avancerad rumskorrektion.

Det var länge sedan Martin Logan kom på att det var en god idé att stoppa i ett baselement i sina elektrostathögtalare. Det bästa av två världar, skulle man kunna säga. Med ett vertikalt elektrostatmembran och ett konventionellt, dynamiskt baselement går det nämligen att få ordentligt med bas utan att behöva öka arean på elektrostatmembranet så mycket att högtalaren blir svår att få plats med.

Läs vårt test av Martin Logan Montis.

Snart kommer en ny modell som är byggd efter samma princip: Renaissance ESL 15A, som dessutom är utrustad med sofistikerad rumskorrektion för att ljudet ska bli helt optimalt.

Högtalaren har ett nytt 15-tums Curvilinear Line Source (CLS) XStat-elektrostelement med vakuum-monterat elektrostatmembran och en ny version av MicroPerf-tekniken som fungerar som membranens motor. Allt är monterat på Martin Logans AirFrame-ram och kompletterat med två 12-tums baselement med aluminiummembran. De drivs av två 500-watts klass D-förstärkare som styrs av en 24-bitars Vojtko DSP-krets och ARC-rumskorrektion (Anthem Room Correction) för att optimera högtalarens respons efter rummets akustik.

Med ARC-funktionen kalibrerar man högtalarna på samma sätt som man kalibrerar en hemmabioförstärkare: med en mikrofon som fångar upp frekvensresponsen i rummet och sedan skickar data till DSP-kretsen som korrigerar för avvikelser.

Pris och tillgänglighet? Renaissance ESL 15A släpps i vår, i tio olika utföranden, och kostar 25 000 dollar per par. Alltså en knapp kvartsmiljon svenska kronor.

Foto: Martin Logan

Foto: Martin Logan

Den kommande ElectroMotion ELS X blir betydligt billigare. Den är en större version av ElectroMotion (läs vårt test här) som har större elektrostatmembran och två 8-tums baselement som flyttar mer luft och gör högtalaren mer effektiv. Frekvensomfånget uppges vara 41–22 000 Hz (+/–3 dB).

ElectroMotion ELS X kommer också i vår men kostar bara 4 000 dollar per par, vilket motsvarar ungefär 35 000 kronor

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nu kan du spara pengar på att köpa rätt kamera.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.
  Nu är det bara tre veckor kvar tills vi ännu en gång kan skratta och mysa med charmiga Johanne & Co.
  Fujifilm GFX100 får 400 megapixlar.
  Light Speaker från svenska Transparent är inte som andra trådlösa högtalare.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  JBL L82 Classic

  Riktpris: 25000 kr Högtalarfest

  DALI Oberon On-Wall C

  Riktpris: 16000 kr Smälter in i omgivningen

  Sony SRS-XB33

  Riktpris: 1700 kr Party i farten

  Sony SRS-XB43

  Riktpris: 2500 kr Party i farten
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.