Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Magico S3 ultra high-end högtalare

Skrivet av / 2022-12-14 - 15:51
Magico S3 ultra high-end högtalare

Med begränsad tillgänglighet och en formidabel prisnivå är Magico-högtalare inte något du stöter på hos den lokala radiohandlaren. De flesta Magico-högtalare kostar sexsiffriga belopp för ett par, och flaggskeppet M9 kostar flera miljoner.

Magico S3 kommer inte att vara lika dyr, men den är fortfarande i ultra high-end-klassen när det gäller högtalare.

Magicos Alon Wolf säger att nya S3 MK II, till stor del bygger på lösningarna från M9.

Högtalarkabinettet är helt nytt och uppbyggt med fyra extruderade aluminiumpaneler av varierande tjocklek, upp till 5 cm. Panelerna, liksom frontplattan, matchas med varandra för att undvika hårda kanter och topplattan är konvex för att dämpa diffraktioner från kabinettet. I botten vilar en extra tjock bottenplatta på ett trepunkts stödben.

Magico är bland de bästa på att kontrollera och dämpa kabinettresonanser. Den avancerade invändiga konstruktionen med skruvade kabinettförstärkningar kombineras med mätning av kabinettresonanser med en 3D-laser, för att ta reda på hur förstärkning och dämpning är i kabinettet. Magico säger att de har dämpat resonanserna med 30 procent jämfört med föregående generation S3.

Foto: Magico

De har också använt en Klippel närfältsskanner, som är en mikrofon som roterar runt en högtalare som hänger fritt. Den gör 3D-mätningar av omgivningen sedan av responser från högtalarna och sedan subtraheras mätningarna från rummet i beräkningen, för att få data som kan beräkna hur högtalaren kommer att bete sig i ett normalt rum.

Tillsammans med helt nya högtalarelement bör det ge S3 MK II bättre prestanda än sin föregångare.

Högtalarna är utrustade med Magicos nya diskantelement baserat på elementet i M9, med ett 28 mm diamantbelagt berylliummembran. Enligt Magico ska den ha den lägsta distorsionen som någonsin uppmätts från ett diskantelement. 5-tums mellanregistret och de två 9-tums baselementen är alla Magicos 8:e generation, där mellanregistermembranet är tillverkat på en aluminiumkärna belagt med grafen och kolfiber.

Baselementen använder också membran med en aluminiumkärna, och något de kallar grafen och kolfiberfanér. Som är vävt i ett hexagonalt mönster och 50 gånger styvare än vanlig kolfiber.

Magico S3 M K II kommer i butik under Q1 2023, ett par kostar dig från 650 000 kronor, beroende på finish.

Tekniska data:

  • 1,1-tums MB5FP diamantbelagt beryllium-membran
  • 5-tums Gen 8 mellanregister
  • Två 9-tums Gen 8 baselement
  • Känslighet: 88 dB
  • Impedans: 4 ohm
  • Frekvensområde: 24 Hz – 50 KHz
  • Rekommenderad effekt: 50 – 750 watt
Alle foto: Magico

Magico S1

Magi i luften

Magico är en av de firmor som definierar high-end. Och deras nya ”billiga” högtalare håller fanan högt och bjuder på ren magi.

Läs mer
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Tivoli Audio lanserar ny högtalare - utan radio

Officiellt: JL Audio är nu en del av Garmin

DALI 40 år - firar med häftiga high-end-högtalare

Dynaudio i hållbart trä

Episk smäll från UE

Fullständigt sinnessjuk subwoofer

Rulla till toppen