JBL fyller 75 år i retrostil

JBL firar 75 år med jubileumsmodellen L100 Classic 75 och den nya retroförstärkaren SA750. We wanna rock!
JBL L100 Classic 75 & SA750
Annons
Annons
forfatter

Få högtalare har blivit lika ikoniska som den klassiska JBL L100. Kompakta men kapabla kabinett huserar en hård 12-tumsbas, beredd att rocka när som helst och var som helst.

JBL L100 Classic 75
JBL L100 Classic 75 byggs bara i 750 par. Foto: JBL

Rockiga retrohögtalare

Den nya modellen heter L100 Classic 75 och har samma 1970-tals retro-look som originalet. Kabinetten har faner av äkta trä och grillarna av det klassiska Quadrex-skumgummit med JBL-logga är något som alla hifi-intresserade som växte upp med Jimi Hendrix, Rolling Stones och Beatles kommer ihåg – och samma sak gäller de av oss som hade turen att uppfostras av den generationen.

Classic 75-versionen har titandiskant och ett förbättrat delningsfilter med dubbla högtalarterminaler.

Läs också
Det blir inte mycket häftigare än så här. JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
JBL 4349 Synthesis 4349

JBL L100 Classic 75: Pris och tillgänglighet

750 par högtalare ska byggas, vi räknar med att ett av dem kommer att skickas åt vårt håll när de lanseras i april. Priset blir 5 500 dollar per par och vi utgår från att vi kan gångra med tio för att få det svenska priset när det drar ihop sig. Läs hela pressmeddelandet här.

JBL SA750
JBL SA750 är en integrerad förstärkare med retroutseende, men toppmodernt innanmäte. Bland annat finns både Chromecast och AirPlay 2. Foto: JBL

Modern förstärkare i retrokostym

Om du undrar vad du ska driva rockhögtalarna med så kanske det kunde passa med en helt ny JBL-förstärkare? Även den med retrokänsla och en design som bygger på SA600 och SA660 från 1960- och 1970-talen.

Annons

Men även om SA750 på utsidan ser ut som något från 70-talet så är insidan mycket modernare. För det första använder den en speciell förstärkarteknik som kallas för klass G. Detta är ursprungligen en Arcam-teknik (Arcam tillhör numera Harman Group precis som JBL) som bygger vidare på den traditionella klass AB-tekniken med parvisa transistorer i push-pull-konfiguration (till skillnad från klass A, där varje transistor förstärker både den positiva och negativa delen av ljudsignalen).

När den ena transistorn tar över efter den andra i en klass AB-förstärkare uppstår en tidsförskjutning, vilket åstadkommer viss förvrängning. Detta är anledningen till att man anser att klass A är den renaste formen av förstärkning, eftersom detta problem inte finns. Problemet med klass A är däremot att det är ineffektivt, eftersom mycket av effekten försvinner som värme. Klass G är däremot en förbättring av AB-principen, där transistorn som ska ta över från den första börjar arbeta tidigare, så att de två överlappar varandra och i stort sett eliminerar problemet. JBL SA750 levererar 2 x 120 watt i 8 ohm och 2 x 220 watt i 4 ohm.

Något som är väldigt lite retro är digitalingångar, inbyggt Chromecast och AirPlay 2 samt fullt stöd för högupplöst MQA-ljud (som bland annat används av strömningstjänsten Tidal).

SA750 är med andra ord tungt utrustad och vi måste säga att den påminner mycket om Arcam SA30. Vi får hoppas att detta inte bara är en SA30 med ett annat skal utan att det faktiskt finns något annorlunda med JBL-förstärkaren.

JBL SA750: Pris och tillgänglighet

JBL SA750 kommer att kosta 3 000 dollar, vilket bör betyda någonstans kring 30 000 kronor när den kommer i början av april. Läs hela pressmeddelandet här.

Annons

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Det trådlösa headsetet med ANC är gjort för Xbox, men kan användas med andra plattformar också – och med musik.
BlueParrott M300-XT har upp till 15 timmars samtalstid och reducerar oväsen från omgivningen med 80 procent.
Beoplay HX tar upp kampen i premiumklassen mot Sony, Bose och andra.
Volutz Quantum är en av de allra minsta väggladdarna. Ändå ger den ifrån sig 20 watt för snabb laddning av mobiltelefonen.
Snart är det premiär för andra säsongen av Netflix moderna version av nordisk mytologi.
Nu kan du snart beställa en Volkswagen ID.4 med fyrhjulsdrift. Och kanske uppgraderad stereo?
Uppdaterad drönare med 1-tums kamera och 5,4K-video.
B&W PI5 och PI7 är äntligen här. Båda med aktiv brusreducering och toppmodellen har några extra coola funktioner.
En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.
Får dessutom 5G och 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm.
Och 4K HDR och Dolby Vision för en bättre bild.
Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!
Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.