annonse
annonse
annonse

Google Home på svenska: Är smarta högtalare ”det nästa stora”?

Är smarta högtalare framtiden? Kommer vi att prata med dem? Google Home är den första som pratar svenska.

Personligen är jag alltid skeptisk till ”det nästa stora”. Det är bara en tidsfråga innan det kommer någon ny trend som revolutionerar allt och smarta högtalare som man kan prata med har absolut potential att bli en sådan. Amazon Echo har sålt bra i USA sedan lanseringen 2014, men har sedan dess passerats av Google Home.

Nu är Google Home och Home Mini officiellt en del av den svenska marknaden för smarta högtalare.

Smarta högtalare styrs med rösten, med hjälp av den digitala assistenten Google Assistent, vilket gör att användaren kan ställa frågor och få svar på svenska. Google Home och Google Mini börjar säljas 24 oktober, men går att förbeställa redan i dag.

Eko-kammare

Förra året satt jag med i en diskussionspanel och ställde då frågan om sådana högtalare med tiden kommer att hindra oss från att upptäcka ny musik, eftersom de ständigt spelar låtar som finns med i vår repertoar. Eller för att uttrycka saken lite klatschigt: Blir Amazon Echo i själva verket Amazon Echo Chamber?

– Du måste kunna ge den kommandon som är komplicerade, så att så att du kan använda den för att upptäcka eller fördjupa dig i ny musik, och inte bara musik som redan spelas på Topp 50-listan, sade jag i panelen.

Warner Music Norways marknadschef Bjørn Reinfjell satt också med och berättade att även om smarta högtalare inte blir ett sätt att upptäcka ny musik, så behöver inte det bli ett problem för skivbolagen:

Annons: Artikeln fortsätter nedan

– Att upptäcka nu musik är kanske inte vad du är ute efter du använder sådana här? Kanske att upptäcka musik är något du gör på annat håll, i andra situationer?

På så sätt kan upptäckterna i andra situationer integreras i musikalgoritmerna som de smarta högtalarna använder för att välja låtar åt lyssnaren.

Och han har en bra poäng. Det finns en tid för allt, och smarta högtalare kommer troligtvis att bli en del av vår musikaliska vardag. Och det är inte svårt att föreställa sig att personer med rörelsehinder eller de som av andra skäl inte kan eller vill plocka fram mobilen så fort de vill lyssna på musik, kommer att använda rösten emellanåt.

Censur

Jag oroade mig för en annan sak också:

– Jag är lite orolig i dessa tider när vi så lätt känner oss förolämpade för allting. Vi blir kränkta för allt! Om du är en underground-artist kommer du antagligen att förolämpa en del personer. Det kommer antagligen att bli enklare att bli censurerad av sådana algoritmer, och allt ägs ju av privata företag. Jag är lite orolig för underground-musiken i det här sammanhanget.

Hur det blir med den saken återstår naturligtvis att se. Och det är ju inte bara musik som finns på agendan med sådana högtalare. De kan göra allt från att läsa upp recept till att berätta för dig om du behöver ha på dig regnkläder när du går till jobbet.

Smarta hem

Och ännu mer sofistikerat än så: högtalarna kommunicerar med andra smarta prylar i hemmet. Så fort du säger ”Titta på film” kan ljuset dämpas och persiennerna rullas går ner, samtidigt som TV:n väljer rätt kanal och ställer in rätt bildinställningar för kvällens höjdpunkt.

Eller så har du skrivit upp ett möte i kalendern och den smarta högtalaren vet exakt vad mötet handlar och om det är med en person som du kan vara nervös för – och kanske spelar ”Eye of the Tiger” så att du blir peppad.

Sådana smarta högtalare har en enorm potential, och det vet marknaden om. Så detta kan faktiskt bli ”the next big thing”. Men det återstår att se.

Google Home är först i Sverige

I och med lanseringen av Google Home kan vi vara med på allt det här även på våra breddgrader. Högtalaren kommer som sagt 24 oktober och då pratar den svenska.

Google Home kostar 1 500 kronor och den lilla Google Home Mini 600 kronor. Den lilla modellen kan lika mycket som den stora, inklusive kommunicera med resten av det smarta hemmet, den är bara inte lika stor och har ett lika potent ljud. I USA finns det även en större Google Home Max, men det tycks inte lanseras här hemma i första taget först.

Andra produkter med inbyggt Google Hem/Google Assistent:

Panasonic SC-GA10: 2 000 kr
Sony LF-S50G: 2 300 kr
Kygo B9/800: 2 000 kr
JBL Link 10, 20, 300, 500: 1 000–3 000 kr

Även den smarta övervakningskameran Nest Cam IQ har Google Assistent inbyggt, den kostar 3 700 kr.

Sonos har också meddelat att de att är på gång med Google Home-stöd i sina högtalare One och Beam, men de kan inte avslöja hur långt de har kommit:

– Vi arbetar för närvarande med att integrera Google Assistant. Tyvärr har vi inte satt något exakt datum (gäller både engelska och svenska), berättade PR-manager Sabrina Kim via e-post.

Skärmar som stöder Google Home:

Lenovo Smart Display
JBL Link View
Android TV
Sony Bravia
Philips OLED
Sharp Aquos
Nvidia Shield TV

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Personligen är jag alltid skeptisk till ”det nästa stora”. Det är bara en tidsfråga innan det kommer någon ny trend som revolutionerar allt och smarta högtalare som man kan prata med har absolut potential att bli en sådan. Amazon Echo har sålt bra i USA sedan lanseringen 2014, men har sedan dess passerats av Google Home. Nu är Google Home och Home Mini officiellt en del av den svenska marknaden för smarta högtalare. Smarta högtalare styrs med rösten, med hjälp av den digitala assistenten Google Assistent, vilket gör att användaren kan ställa frågor och få svar på svenska. Google Home och Google Mini börjar säljas 24 oktober, men går att förbeställa redan i dag.

Eko-kammare

Förra året satt jag med i en diskussionspanel och ställde då frågan om sådana högtalare med tiden kommer att hindra oss från att upptäcka ny musik, eftersom de ständigt spelar låtar som finns med i vår repertoar. Eller för att uttrycka saken lite klatschigt: Blir Amazon Echo i själva verket Amazon Echo Chamber? – Du måste kunna ge den kommandon som är komplicerade, så att så att du kan använda den för att upptäcka eller fördjupa dig i ny musik, och inte bara musik som redan spelas på Topp 50-listan, sade jag i panelen. Warner Music Norways marknadschef Bjørn Reinfjell satt också med och berättade att även om smarta högtalare inte blir ett sätt att upptäcka ny musik, så behöver inte det bli ett problem för skivbolagen: – Att upptäcka nu musik är kanske inte vad du är ute efter du använder sådana här? Kanske att upptäcka musik är något du gör på annat håll, i andra situationer? På så sätt kan upptäckterna i andra situationer integreras i musikalgoritmerna som de smarta högtalarna använder för att välja låtar åt lyssnaren. Och han har en bra poäng. Det finns en tid för allt, och smarta högtalare kommer troligtvis att bli en del av vår musikaliska vardag. Och det är inte svårt att föreställa sig att personer med rörelsehinder eller de som av andra skäl inte kan eller vill plocka fram mobilen så fort de vill lyssna på musik, kommer att använda rösten emellanåt.

Censur

Jag oroade mig för en annan sak också: – Jag är lite orolig i dessa tider när vi så lätt känner oss förolämpade för allting. Vi blir kränkta för allt! Om du är en underground-artist kommer du antagligen att förolämpa en del personer. Det kommer antagligen att bli enklare att bli censurerad av sådana algoritmer, och allt ägs ju av privata företag. Jag är lite orolig för underground-musiken i det här sammanhanget. Hur det blir med den saken återstår naturligtvis att se. Och det är ju inte bara musik som finns på agendan med sådana högtalare. De kan göra allt från att läsa upp recept till att berätta för dig om du behöver ha på dig regnkläder när du går till jobbet.

Smarta hem

Och ännu mer sofistikerat än så: högtalarna kommunicerar med andra smarta prylar i hemmet. Så fort du säger ”Titta på film” kan ljuset dämpas och persiennerna rullas går ner, samtidigt som TV:n väljer rätt kanal och ställer in rätt bildinställningar för kvällens höjdpunkt. Eller så har du skrivit upp ett möte i kalendern och den smarta högtalaren vet exakt vad mötet handlar och om det är med en person som du kan vara nervös för – och kanske spelar ”Eye of the Tiger” så att du blir peppad. Sådana smarta högtalare har en enorm potential, och det vet marknaden om. Så detta kan faktiskt bli ”the next big thing”. Men det återstår att se.

Google Home är först i Sverige

I och med lanseringen av Google Home kan vi vara med på allt det här även på våra breddgrader. Högtalaren kommer som sagt 24 oktober och då pratar den svenska. Google Home kostar 1 500 kronor och den lilla Google Home Mini 600 kronor. Den lilla modellen kan lika mycket som den stora, inklusive kommunicera med resten av det smarta hemmet, den är bara inte lika stor och har ett lika potent ljud. I USA finns det även en större Google Home Max, men det tycks inte lanseras här hemma i första taget först.

Andra produkter med inbyggt Google Hem/Google Assistent:

Panasonic SC-GA10: 2 000 kr Sony LF-S50G: 2 300 kr Kygo B9/800: 2 000 kr JBL Link 10, 20, 300, 500: 1 000–3 000 kr Även den smarta övervakningskameran Nest Cam IQ har Google Assistent inbyggt, den kostar 3 700 kr. Sonos har också meddelat att de att är på gång med Google Home-stöd i sina högtalare One och Beam, men de kan inte avslöja hur långt de har kommit: – Vi arbetar för närvarande med att integrera Google Assistant. Tyvärr har vi inte satt något exakt datum (gäller både engelska och svenska), berättade PR-manager Sabrina Kim via e-post. Skärmar som stöder Google Home: Lenovo Smart Display JBL Link View Android TV Sony Bravia Philips OLED Sharp Aquos Nvidia Shield TV
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.